Kuldsed searibid suviseks grillihooajaks
Ribiliha ja musti ube, nagu Brasiilias. Mäletan ühtesid suussulavaid veiseribisid (costelas), mida sõime Petropolise lähedal ühe järjekordse churrascaria käigus. Kokk oli neid spetsiaalses ahjus küpsetanud lausa 9 tundi. Ribid, mida täna teiega jagan, ei küpse õnneks nii kaua ja ühele tõelisele grill-liha sõbrale võivad need rohkemgi maitseda - saab ikka närida ka! :) Aga selles suhtes on brasiillased küll geniaalsed, et mustad oad sobivad grill-liha kõrvale suurepäraselt. Õnneks on meil siin Luksemburgis suur portugaallaste kogukond ja seega mustad oad (feijão preto) lihtsalt kättesaadavad. Kuna mul survepotti pole ja kuna ma tundide viisi mustade ubade pehmeks keetmisega tegeleda ei soovi, siis ostame vahel eelkeedetud musti ube konservpurgis. Maitsestan neid meie Niterois elava sõbra Katya õpetuste järgi oliiviõlis praetud sibula ja küüslaugu ning loorberi, pune ja peterselliga ning keedan läbi. Väga maitsev kiirsöök ja ma kujutan ette, et üsna tervislik.
Eesti suvi sai vist küll selleks korraks läbi, aga küll ta tagasi tuleb. Kus ta pääseb! Ja suve tuleb grillimiseks kasutada, ma leian. Ajakirja Jamie eelmise aasta augustinumbris oli selline grillroogade artikkel, et isegi kümnendal vaatluskorral pani suu hoolega vett jooksma. Sealseid BBQ kanakintse ma juba jagasin teiega mõne aja eest, nüüd on käes (väikeste minupoolsete mugandustega) grillribide kord (Super sticky pork ribs).
Vaja läheb:
2 pikka ribitükki
serveerimiseks laimisektoreid
Marinaadi jaoks:
1 spl ketšupit
3 spl balsamiäädikat
3 spl oliiviõli
2 kuhjaga spl pruuni suhkrut
1 spl paprikapulbrit
1 kuhjaga tl Hiina 5-vürtsi segu
küpsetamise ajaks veidi mett
Sega kõik marinaadi koostisosad peale mee kokku. Määri ribid mõlemalt poolt saadud seguga kokku ja pane fooliumiga kaetud ahjuvormiga vähemalt 3 tunniks külmkappi (veel parem, kui terveks ööpäevaks).
Kuumuta ahi 160 kraadini. Ära ahjuvormilt fooliumit eemalda, küpseta ribisid ahjus umbes 1,5 h.
Küpsetamise lõpusirgel kuumuta grill. Tõsta ribid grillile (mitte otse kõige kuumemate süte kohale), jälgi pidevalt mängu, pintselda ribisid ahjuvormi tekkinud mahladega. Soovi korral võib pintseldada ka meega, aga mitte ülearu, sest magusust on juba niigi üksjagu. Kui ribid on ilusad pruunid ja läikivad, maitsesta nad soolaga ja serveeri kohe pigistades peale värsket laimimahla.
PS! Ma kujutan ette, et sama marinaad lõpeb suurepärase suutäiega ka ainult grillil küpsetades.
Eesti suvi sai vist küll selleks korraks läbi, aga küll ta tagasi tuleb. Kus ta pääseb! Ja suve tuleb grillimiseks kasutada, ma leian. Ajakirja Jamie eelmise aasta augustinumbris oli selline grillroogade artikkel, et isegi kümnendal vaatluskorral pani suu hoolega vett jooksma. Sealseid BBQ kanakintse ma juba jagasin teiega mõne aja eest, nüüd on käes (väikeste minupoolsete mugandustega) grillribide kord (Super sticky pork ribs).
Vaja läheb:
2 pikka ribitükki
serveerimiseks laimisektoreid
Marinaadi jaoks:
1 spl ketšupit
3 spl balsamiäädikat
3 spl oliiviõli
2 kuhjaga spl pruuni suhkrut
1 spl paprikapulbrit
1 kuhjaga tl Hiina 5-vürtsi segu
küpsetamise ajaks veidi mett
Sega kõik marinaadi koostisosad peale mee kokku. Määri ribid mõlemalt poolt saadud seguga kokku ja pane fooliumiga kaetud ahjuvormiga vähemalt 3 tunniks külmkappi (veel parem, kui terveks ööpäevaks).
Kuumuta ahi 160 kraadini. Ära ahjuvormilt fooliumit eemalda, küpseta ribisid ahjus umbes 1,5 h.
Küpsetamise lõpusirgel kuumuta grill. Tõsta ribid grillile (mitte otse kõige kuumemate süte kohale), jälgi pidevalt mängu, pintselda ribisid ahjuvormi tekkinud mahladega. Soovi korral võib pintseldada ka meega, aga mitte ülearu, sest magusust on juba niigi üksjagu. Kui ribid on ilusad pruunid ja läikivad, maitsesta nad soolaga ja serveeri kohe pigistades peale värsket laimimahla.
PS! Ma kujutan ette, et sama marinaad lõpeb suurepärase suutäiega ka ainult grillil küpsetades.
Kommentaarid
Kallistan,
Eva-U
sooviks teada mida see hiina-vürts endast kujutab või endas sisaldab.
tänan :)
Eva, need kiired mustad oad on jube hea leid tõesti. Uuri jah. Kuigi, ma olen kindel,e t su brasiillannad keedavad rõhupotis ise oma ube, aga äkki nad teavad ikka. Ma usun, et su oma poeski võib neid olla. Kallistan vastu!
Voisula, mine otsi jah. Teil seal vist päris hea valik eksootilist kaupa, ma usun, et kuskilt ikka saad. Aitäh fotokomplimendi eest! :)
Tuulealleaa, ma ka jõudsin eile Eestisse ja päris rannailm tõesti pole. Aga nii tore on siin ikkagi olla! :) Hiina 5-vürtsisegu kirjelduse kopeerin siia nüüd Namist, seal on ka üks variant, kuidas seda teha: "Five spice powder" on hiina maitseainesegu, mis koosneb tavaliselt jahvatatud kaneelist, nelgist, apteegitilliseemnetest, tähtaniisist ja Szechuani piprateradest ehk aniispiprast.
No ja kuna hetkel rannahooaeg ka väga ei ähvarda, siis grillid kuumaks ja ribid restile! :)
Kas see peaks olema midagi sellist:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/grilledaubergineswit_90214