Kukeseeneorsotto küpsetatud küüslauguga
Orsotto on üks lahe kodumaine leiutis. Esimest korda puutusin ma temaga kokku kunagi ammu restoranis Ö ja sain kustumatu mälestuse osaliseks. Põhimõtteliselt on tegu risottoga, kus riisi asemel kasutatakse odrakruupi. Mõne nädala eest Eestist Luksemburgi tulles ostsingi kaasa nii odrakruubid kui ka värsked kukeseened ja meie esimeseks koduseks õhtusöögiks valmis kukeseeneorsotto küpsetatud küüslauguga. Ilusa priske roosa küüslaugupea eest pean jällekord tänama oma sõbrannasid Mari ja Triinu ning nende pere Kitse talu. Ühest küljest saab siis ots sügisetoitude osas lahti tehtud. Teisest küljest luban peagi kirjutada nii mõnestki huvitavast salatist, sest peale Eestimaist grillihooaega kuluvad värsked õhtusöögisalatid marjaks ära.
Aga kukeseeneorsotto jaoks läheb vaja:
ca 250 gr odrakruupi (pane paar tundi varem külma vette ligunema, et toidu valmimisaega lühendada)
1 šalottsibul
2 küüslauguküünt
1+1 spl võid
1+1 spl õli
200 ml valget kuiva veini
1 l köögiviljapuljongit
4 spl riivitud parmesani
1 valge sibul
300-400 gr kukeseeni
soola/pipart
1 terve küüslauk
kuivatatud punet ja peterselli
1 spl oliiviõli
Puhasta ja tükelda kukeseened. Kuumuta pannil 1 spl võid ja 1 spl õli ning prae hakitud valge sibul kergelt läbi. Lisa kukeseened ning prae nad kergelt pruuniks. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Haki šalottsibul ja 2 küüslauguküünt. Prae nad 1 spl või ja 1 spl õli segus klaasjaks. Kurna odrakruubid ja lisa potti. Sega pidevalt, kuni kõik kruubid on kuumutatud. Vala potti vein, sega ja lase mõned minutid keeda. Lisa niipalju puljongit, et kruubid oleksid kaetud. Lase madalal tulel podiseda, kuni puljong peaagu ära on auranud ja lisa siis uuesti nii palju puljongit, et kruubid kaetud oleksid. Korda, kuni kruubid on pehmed ja toidu kontsistents kreemine, mitte kuiv. Lisa kukeseened ning sega. Lisa 3 spl parmesanijuustu ja sega uuesti. Kui vaja, lisa veel suts puljongit. Maitsesta vajadusel soola ning pipraga.
Sel ajal, kui orsotto potis vaikselt keeb, küpseta valmis küüslauk. Selleks lõika küüslaugul ülemine ots maha ja mässi ta fooliumi või küpsetuspaberi sisse. Maitsesta soola, pipra ja kuivatatud ürtidega. Vala peale oliiviõli ja küpseta 200 kraadi juures, kuni küüslauguküüned on nii küpsed, et neid saab kreemina kestast välja pigistada.
Serveeri orsottot küpsetatud küüslaugu, riivitud parmesani ja oliiviõliga!
Ilusat sügist!
Aga kukeseeneorsotto jaoks läheb vaja:
ca 250 gr odrakruupi (pane paar tundi varem külma vette ligunema, et toidu valmimisaega lühendada)
1 šalottsibul
2 küüslauguküünt
1+1 spl võid
1+1 spl õli
200 ml valget kuiva veini
1 l köögiviljapuljongit
4 spl riivitud parmesani
1 valge sibul
300-400 gr kukeseeni
soola/pipart
1 terve küüslauk
kuivatatud punet ja peterselli
1 spl oliiviõli
Puhasta ja tükelda kukeseened. Kuumuta pannil 1 spl võid ja 1 spl õli ning prae hakitud valge sibul kergelt läbi. Lisa kukeseened ning prae nad kergelt pruuniks. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Haki šalottsibul ja 2 küüslauguküünt. Prae nad 1 spl või ja 1 spl õli segus klaasjaks. Kurna odrakruubid ja lisa potti. Sega pidevalt, kuni kõik kruubid on kuumutatud. Vala potti vein, sega ja lase mõned minutid keeda. Lisa niipalju puljongit, et kruubid oleksid kaetud. Lase madalal tulel podiseda, kuni puljong peaagu ära on auranud ja lisa siis uuesti nii palju puljongit, et kruubid kaetud oleksid. Korda, kuni kruubid on pehmed ja toidu kontsistents kreemine, mitte kuiv. Lisa kukeseened ning sega. Lisa 3 spl parmesanijuustu ja sega uuesti. Kui vaja, lisa veel suts puljongit. Maitsesta vajadusel soola ning pipraga.
Sel ajal, kui orsotto potis vaikselt keeb, küpseta valmis küüslauk. Selleks lõika küüslaugul ülemine ots maha ja mässi ta fooliumi või küpsetuspaberi sisse. Maitsesta soola, pipra ja kuivatatud ürtidega. Vala peale oliiviõli ja küpseta 200 kraadi juures, kuni küüslauguküüned on nii küpsed, et neid saab kreemina kestast välja pigistada.
Serveeri orsottot küpsetatud küüslaugu, riivitud parmesani ja oliiviõliga!
Ilusat sügist!
Kommentaarid
Oleks teadnud, oleks ise Eestist kruupi kaasa toonud. Aga siit leiab vast ka, Naturata poest või Saksamaalt.
Aga kaua see küüslauk siis nii umbes täpselt seal ikkagi küpsema peab? ;)
Kristina
Kristina, ma võin sulle tuua pool pakki, tahad? Küüslaugu küpsemine sõltub vist väga tema suurusest ja ma kujutan ette, et ka sellest, kas tegu on värske kohaliku kraamiga või poole aasta eest Hiinast teele panduga :). Aga no umbes 20-30 min.
See kukeseene ja küüslaugu lisand orsotto juures tundub küll täiesti vastupandamatu.
Ilse, aitäh! Katseta muidugi ja räägi mullegi, kuidas rahule jäid.
Mari, räägi jah isale. Loodetavasti tal hea meel. Oleksin pidanud enne ärasõitu teilt läbi tulema ja rohkem neisse väikestesse avaustesse küüslauku toppima, mis meie täistuubitud autos olid :). Ja orsotto proovi ka ära, teil vist kukeseentega nüüd mõnda aega päris head lood seal Eestis! Puravikega töötab ka kindlasti võrratult!
ma võin sulle eriti head Tomme´t vastu pakkuda :-P
Kristina
Aega võttis see haudumine, aga HEA sai!