Toorjuustukook ohtra kirsikastmega ehk palju õnne sünnipäevaks!

Mõne päeva eest möödus sellesama "What a wonderful world!" blogi sünnist juba uskumatuna näivad 4 aastat. Nagu palju teised blogid, sündis ta tegelikult ilma pikemate ja täpsemate plaanideta, rohkem praktilistest vajadustest lähtuvalt. Olime minemas pikemale Tai-reisile ja oli vaja kohta, kuhu sõprade tarvis muljed kirja panna. Oli vaja kohta, kuhu kogutud retseptid üles riputada, et lõpetada üks pidev failisaatmine. Oli tarvis omavalmistatud seebid ja küünlad välja panna, et huvilised võiksid endale sobivad välja valida. Nii see pisik minu sisse sai ja aastate jooksul on blogi iseloom üksjagu selgemaks kujunenud, väljanägemine suure hüppe edasi arenenud ja märkamatult on ta nagu oma elu hakanud elama. Pean tunnistama, et vahel oleks hirmus tahtmine kõik need algusaegade toidufotod kiirelt ja kaarega virtuaalsesse prügikasti toimetada, aga kuna see on siiski puhas ajalugu, siis ei lase ma endal seda teha. On olnud ka äärmiselt keerulisi aegasid blogipidamise mõttes - näiteks siis, kui enne ümbermaailmareisi oma kodust küla peale olime kolinud, või reisi ajal, kui puudusid võimalused nii koha, aja kui vahendite näol, Luksemburgi kolides, kui järsku üle pika aja taas täiskohaga tööinimeseseks hakkasin jne. Aga nähes, kui palju teid siin iga päev minu tegemisi vaatamas käib, kallid lugejad, olen alati leidnud võimaluse. Ja mul on seda alati olnud siiras heameel teha. Loodan, et tulete ka järgmisel aastal ja luban pakkuda põnevaid toiduelamusi ja seiklusjutte.

DSC_0124

Esimene väike juubel saabub alles järgmisel aastal, nii et sel korral tähistame vaiksemalt. Ja mis sobiks ühe vaiksema tähistamise juurde veel paremini, kui üks ilus ja maitsev kook, kirsside, minu lemmikutega! Muutsin BBC GoodFood kodulehelt leitud esialgset retsepti pisut ja lisasin väikse lisanüansi kasutades tavaliste küpsiste asemel koogipõhjaks siin nii levinud spekuloosiküpsiseid. Spekuloosiks nimetatakse pruunikaid, krõbedaid ja vürtsikaid (taignas tegemisel kasutatakse kaneeli, ingverit, valget pipart, nelki ja kardemoni) küpsised, mida siinkandis ajalooliselt jõulude paiku küpsetati ja müüdi. Tänapäeval võib spekuloosi osta aasta ringi ning lisaks küpsistele on saadaval ka spekuloosi maitselised jäätised ja muud desserdid. Kui spekuloosi ei õnnestu saada, võib sama kooki väga edukalt valmistada ka näiteks Digestive või muude küpsistega. Vaja läheb:

Koogipõhjaks:
200 g küpsiseid
50 g sulatatud võid

Toorjuustukihiks:
600 g toorjuustu
1 tl vanilliekstrakti
175 g suhkrut
2 spl jahu
2 muna

Kirsikastmeks:
50 g pruuni suhkrut
400 g kivideta kirsse (võib vabalt kasutada külmutatuid)

DSC_0119

Kuumuta ahi 160 kraadini. Kata keeksivorm küpsetuspaberiga. Purusta küpsised ühtlaseks peeneks puruks, sega juurde sulatatud või. Sega senikaua kuni tekib ühtlane niiske mass. Suru see keeksivormi põhja ühtlase kihina.
Sega ühtlaseks massiks toorjuust, vanilliekstrakt ja suhkur. Seejärel lisa munad ja klopi ühtlaseks. Vala saadud mass vormi, silu pealt spaatlia ning küpseta umbes tund aega, kuni ääred hakkavad kergelt kuldseks tõmbuma. Kui tundub, et ääred juba tumenevad, aga seest on liialt vedel, keera kuumust veidi vähemaks. Tõsta kook ahjust välja ja lase toatemperatuurini jahtuda. Seejärel tõsta kook veel mõneks ajaks külmkappi, et see täielikult jahtuks ja tugevneks.
Kastme valmistamiseks puista suhkur kuivale pannile ja kuumuta, kuni see sulama hakkab. Nüüd lisa (sulanud) kirsid ja sega suhkruga läbi. Keeda kõigest 3-4 minutit, kuni kaste on kokku keenud, aga kirsid veel ei lagune. Vala kaste läbi sõela ning tõsta kirsid kõrvale. Keeda kastmevedelikku edasi, kuni siirup pakseneb.
Serveerimiseks tõsta kook ettevaatlikult vormist välja. Kui Su keeksivorm ei ole lahtikäiv, siis soovitan väljatõstmise jaoks jätta küpsetuspaberi ääred kergelt pikemalt üle keeksiormi äärte. Nendest on väljatõstmisel hea kinni hoida ilma koogi väljanägemist kahjustamata. Lase veidi toatemperatuuril seista, tõsta peale kirsid, vala üle kastmega ning serveeri!

Kommentaarid

Merit ütles …
Näe, oleks peaaegu maha maganud selle tähtsa sündmuse, aga - palju õnne, Juc, imetoreda blogi sünnipäeva puhul! PS: Mulle väga meeldib see ülemine menüü, leiab hõlpsasti su hõrgutised üles;)
Eva P. ütles …
Õnnesoovid blogi sünnipäevaks! See kook on hästi maitsev(olen ka seda sama retsepti järgi proovinud), klassikaline toorjuustukook mahlases kirsikastmes, üllatavalt sobiv vormivalik inglaste poolt.
Voisula ütles …
Palju ônne minu poolt suurepärase toidu- ja reisiblogi sünnipäeva puhul! Siin on värskendav käia, maailm tuleb silmade ette.
Britt ütles …
Palju õnne, Juc ja et seda toredat blogi ikka jätkuks!
Juc ütles …
Oi kui ilusad õnnesoovid mind siin ootavad. Suur aitäh teile kõigile! Merit, nii tore, et see suur toksimine end ära tasus ja kasutust leiab. Ausalt öeldes on endalgi niimoodi palju mugavam. Eva P, minule meeldib lisaks toorjuustu-kirsi suurepärasele kooslusele ka eriti selle koogi kuju - ilus vaadata ja lihtne lõigata! Voisula, mul on ütlemata hea meel, et vahel pisut maailma "koju kätte" saan tuua! Britt, kui lugejaid ja kaasaelajaid jätkub, siis jätkub ka blogi! :)
Anonüümne ütles …
Õnnitlen ja soovin kirjutamiserõõmu paljudeks paljudeks postitusteks! Lugemiserõõmu võtan enda kanda. Lisaks veel võimaluse korral retseptide järeleproovimise. Parimate soovidegs H Saaremaalt.
Juc ütles …
Suur suur tänu, H. Küll Sa oskad ilusti öelda. Mina saan veel rõõmu toredatest kommentaaridest endale :)
Ülle ütles …
Õnnitlused ja jään kindlasti esimest juubelit ootama! See on ikka hästi tore, et sa viitsid kaugel olles blogi edasi pidada ja valgustad meid siin kulinaarsete reisikildudega.
Ragne ütles …
hip-hip-hurraaa. Palju õnne... ja et blogi oleks ka edaspidi sama päikeseline;)
Frieda ütles …
Palju õnne blogisünnipäeva puhul! Jätka ikka oma imelise maailma jagamist teistega :)
Juc ütles …
Ülle, Ragne ja Frieda, hiiglasuured tänud ka teile ilusate õnnesoovide eest. Püüan ikka jätkata sama päikselisel lainel selle imelise maailma jagamist, olgu ma siis kodumaale lähedal või kaugel! :)
Mustikas ütles …
Kirsimaitselist elitaarsust edaspidiseks - sõnas, pildis, muljetes ja maitsetes!:)
Anonüümne ütles …
Palju õnne! Juba 4 aastat, poleks uskunudki! Minule meeldivad muidugi kõige rohkem need ajad, kui pole põhjust blogist uudiseid otsida.
Kook on ilus ja küllap ka hea. Ükskord ma proovin seda niikuinii!
Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Mustikas, suur aitäh nii vahvate soovide eest.
Kahupea, uskumatu tõesti, et juba 4aastat. Ja küll tulevad peagi ka need head ajad jälle :). Siis saame koos kirsikooki süüa :)
Piret ütles …
Õnnitlused ja tänud, et lased meil osa saada oma Võrratust Maailmast!
Juc ütles …
Suur aitäh, Piret. Suur heameel, et osasaajaid ikka on :)
Eva ja CO ütles …
Palju õnne, edu ja pikka iga blogile! Sulle, Juc, soovin palju maitsvaid ideid ja toredaid seiklusi, mida meiega jagada. Olen Su blogi fänn alates esimesest postitusest :)
Sünnipäevaretsept kõlab ka äärmiselt isuäratavalt ja fotod panevad suu vett jooksma.

Kallistan,
Eva-U
Juc ütles …
Suur aitäh Sulle Evake ilusate õnnitluste eest ja selle, eest et nii truu blogilugeja oled. Kallistused Sullegi!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco