Croquembouche ja aeg jõulukinke jagada!

Mulle meeldib see prantsuse küpsetis croquembouche, mille nimi tähendab otsetõlkes "suus prõksuma", eriti just sellepärast, et ta näeb minu meelest jõulukuuse moodi välja. Ja süüakse seda ka teistmoodi kui kooke tavaliselt - igaüks võib endale väikseid "kuuseoksi" murda ja karamell prõksub hamba all nagu talvine jääkirme!

DSC_0766


Selle natuke teistmoodi jõuluküpsetisega tahaksin ma teile kõigile, kallid blogilugejad, suur suur aitäh öelda, et te minuga mu Wonderful worldi jagate, sest jagatud rõõm on ju mitmekordne rõõm! Teie annategi mulle jõudu, et kõigi muude askelduste vahel leida aega ning energiat ka oma toidu- ja reisimõtted siia kirja panna. Ja kuna on jõulud, siis tahaksin ühele blogilugejale kinkida toidublogijate kokaraamatu, millest ma lähemalt siin kirjutasin. Tore oleks ka kuulda, mis see on, mis Sind siia ikka ja jälle tagasi toob. Kirjuta paar rida selle postituse kommentaariks ja lisa kindlasti ka oma nimi. Loosiratas läheb keerlema kõigi nende vahel, kes jätavad oma kommentaari siia enne 24.detsembri südaööd!



Nüüd aga selle magusa jõulupuu juurde tagasi!
Vaja läheb:
Taignaks:
50 g võid
70 g nisujahu
2 muna

Karamelliks:
250 g suhkrut

Kreemi jaoks:
300 ml 3,5% piima
30 g tumedat šokolaadi
4 kardemonikupra seemned, purustatult
1/4 tl jahvatatud ingverit
1/4 tl kaneeli
2 munakollast
55 g suhkrut
30 g nisujahu


DSC_0735


Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Tee keedutainas. Selleks sega või 150 ml veega ja kuumuta, kuni või on sulanud ning vesi hästi õrnalt keeb. Pidevalt ja kiirelt segades sega juurde jahu. Jätka segamist kuumal pliidil umbes minut, kuni tekib tihe ühtlane mass. Tõsta pott tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Hakka uuesti kõvasti segama ja lisa ükshaaval munad. Sega kiirelt, kuni tekib läikiv sile tainas. Kasuta lusikat või koogipritsi ja tee suurele niiske küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile umbes 20-22 pisikest taignapalli. Jäta pallide vahele üksjagu ruumi paisumiseks. Küpseta 15 minutit, kuni pallid on paisunud ja kergelt kuldse koorikuga. Tõsta ahjust hetkeks välja ja torka terava noaotsaga ettevaatlikult igasse pallikesse auk sisse, et sellest hiljem kreem sisse pigistada. Pane pallid veel paariks minutiks ahju ning tõsta siis jahtuma.
Kreemi valmistamiseks kuumuta piima, kaneeli, kardemoni, ingverit ja hakitud šokolaadi pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud ja vedelik just just keema tõusmas. Tõsta pott tulelt. Teises potis klopi punakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa jahu, sega ühtlaseks. Hakka pidevalt segades jupihaaval juurde lisama šokolaadi-piima-vürtsi segu. Kui kõik on kokku ning ühtlaseks segatud, pane saadud segu uuesti keskmisel kuumusel pliidile tagasi, sega ja kuumuta mõned minutid, kuni kreem pakseneb ja saab läikiva ilme. Kata kreem kaanega ja sega aegajalt kuni kreemi kasutamiseni.
Pane šokolaadi-vürtsikreem terava otsaga koogipritsi sisse ja täida kõik keedukreemist pallikesed kreemiga.
Valmista karamell, selleks pane suhkur ja 3 spl külma vett laiapõhjalisse potti madalale tulele. Sega kuni suhkur aeglaselt sulab. Kui suhkur on sulanud, lõpeta segamine ja tõsta temperatuuri, oota kuni suhkrukaramell saab merevaigu tooni ja tõsta pott tulelt. Ole väga ettevaatlik, sest karamell läheb kergesti kõrbema. Et vältida karamelli kõrbemist potiseinte külge võid vahepeal külma vette kastetud köögipintsliga niisutada potiseina ja karamelli kokkupuutekohta.
Kasuta näpitsaid või väikest kahvlit, et pista kreemipallid otsapidi karamelli sisse ja "kleepida" kokku jõulupuuks. Ülejäänud karamellist tee puu ümber kuldniidid - selleks tõsta pott karamelliga otse "puu" kõrvale, torka kahvel või mõni muu terav ese karamelli sisse ja venita suhkruniidid ümber "puu".
Serveerimisel saab igaüks murda endale karamelliseid kreemipalle, miks praksuvad hamba all nagu talvine jää!
Idee: Delicious.



DSC_0729 DSC_0771

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Esimene kommentaar, loodetavasti õnnelik ;-) Hakkasin sinu blogi jälgima teie reisi ajal. Tookord meeldis, et olles aasia toitude fänn, hakkasid mul ideed otsa saama ja sinu reisiblogist sain palju ideid ja inspiratsiooni. Nüüd jätkan blogikülastusi ja leian iga kord meie perele meelepäraseid retsepte ;-) Katrin
Anonüümne ütles …
Sattusin samuti reisi ajal ja jäingi lugema. Meeldib ilus visuaalne külg ja võimalus tihti midagi päris uut teada saada, näiteks rahvusköökide kohta. :) Eva
Heily ütles …
Ma ei mäletagi enam , kuidas ma siia sattusin, pidama aga olen jäänud. Mis mulle siin meeldib? Ilusad pildid, sisukas tekst... Siis pole mitte lihtsalt retseptid, vaid lood toitudest. Ps. See on blogi, mida tühja kõhuga vaadata ei tohi, sest muidu hakkab üks nire suunurgast voolama :P Heily
Anonüümne ütles …
Mulle meeldib siin blogis käia ja uute retseptide-juttudega oma päeva rõõmsamaks muuta, sest Sinu blogi igast reast, igast sõnast ja igast pildist õhkab seda positiivsust, sära, rõõmsameelsust jne jne, mida me kõik oma ellu ihkame, kuid vaid vähesed suudavad seda niimoodi edasi anda, nagu Sina, Juta.
Soovin Sulle ka edaspidiseks sära silmadesse! Kaire
Anonüümne ütles …
Sinu blogi on üks ainukesi toidublogisid, mis seisab tavakokandusest kõrgemal ja on inspireerivaks muusaks - alati ise kõigeni ei küündi, aga hing ja ka kõht saab alati peale külastust toidetud. Monika
Anonüümne ütles …
Mina sattusin su blogisse paar aastat tagasi, kui tutvusin toidublogide TOPiga. Sellest ajast olen regulaarne külastaja. Blogi juures meeldivad väga isuäratavad pildid ja natuke kõrgemalennulised toidud:)Blogi kõige huvitava aeg on minu jaoks käimas just praegu, sest ma olen suur prantsuse köögi asutaja ja lisaks ühendab meid hetkel ka elukoht, nii et iga retseptiga tutvust tehes mõtlen ma ikka ja jälle, et kust küll nüüd need koostisained leida või kuidas sina need siit kõik üles leiad:) Lisaks loen suure huviga reportaaže restoranide külastustest ning pikema nädalalõpu tripide ülevaateid ja panen kõik hoolikalt kõrvataha. Aga mõtlen nüüd edasi, kust ma neid kardemonikupra seemneid otsima lähen... Maitsvaid jõule! Kairit
Anonüümne ütles …
Ega minagi täpselt mäleta kuidas ma Sinu lehele sattusin aga väga häid retsepte ja nippe olen ma saanud siit. Meie pere ja sõprade eriline lemmik on krõbe kana magushapus kastmes :) samuti olen teinud Sinu retsepti järgi oliivõli seepi, mis on väga hää nahale. Väga suure huviga loen Sinu reisikirju, sügisene Istrias käik tegi lausa kadedaks ;)) Ning piltidest ei saa üle ega ümber - lihtsalt suurepärased! Kauneid jõule ja loovat uut aastat Sulle! Evelin
Eva P. ütles …
Ma ei tulnudki siia sooviga loosis osaleda, kuivõrd kirjutama, et see peene nimega küpsetis näeb imekena välja! :)
Tuuli ütles …
Mina ka ei osale loosimises, kuid ei suuda jätta komplimente piltide aadressil edastamata. Kaunis!
Eva ja CO ütles …
Mina olen vist küll kõige staazikam (või siis üks neist) sinu blogi austaja. Kohe päris esimesest sissekandest alates, kui see polnudki veel üldse toidublogi vaid hoopis reisiblogi, mis üles seatud teie esimese Tai reisi jaoks. Vahele pole jäänud ühtegi lugu :) Nii et olen kohe täielik fänn :)
Meie pere kõige lemmikumad retseptid läbi aegade on Tom Kha Khai supp, krevetilaksa ja troopiline toorjuustukook laimi ja passioniviljaga. Mulle meeldib, et ma tean, et igal siia üles sätitud retseptil on nö kvaliteedimärk küljes, sest sa paned siia blogisse üles vaid parimatest parimad retseptid, mis sul endal kõik enne läbi proovitud on.

Tervitan, kallistan ja soovin edu,
Eva-U
Reelika ütles …
See keerulise nimega maiustus oleks tõseliselt eriline pärl jõululaual. Kaalun tõsiselt selle tegemise ette võtmist :) Iseasi kuidas see õnnestub ...
Aga miks ma külastan Sinu blogi? No see on lihtsalt nii põnev ja sisukas ning kaunite piltidega. Tänan Maarjat, et tema mind teie reisi alguses Sinu blogi(de)ni juhatas.
Soovin, et Sul jätkuks ikka häid mõtteid ja põnevaid seiklusi, mida jagada.
Reelika
leoola ütles …
Tagasi toovad siia blogile aastaid juba head retseptid, ilusad pildid ja huvitav jutt :)
marju ütles …
Mind toob sellele lehele alati tagasi need imeilusad pildid ja väga huvitavad ning erilised retseptid!

Marju
Liisi ütles …
Põnevad retseptid ja kaunid fotod. Liisi
Triin ütles …
Naiselik ja heasoovllik kadedus, et mina nii ei oska, aga tahaksin. Superilusad pildid ja mõnus jutt.
Tore blogi!
Triin.
Juc ütles …
Oi issake, kui palju nii imeilusaid sõnu! Suuuuur aitäh teile, Katrin, Eva, Heily, Kaire, Monika, Kairit (PS! kardemoni saab väga hea hinnaga nt meie e-poest www.umami.ee :)), Evelin, Eva U, Reelika, Leoola, Marju, Liisi, Triin. Selle kõige peale tahaks tulevikus ikka aina paremaks ja paremaks seda blogi teile teha :).
Eva P ja Tuuli, suur aitäh ka teile heade sõnade eest fotode aadressil. See keerulise nimega kook on üks hea modell, peab ütlema!
Anonüümne ütles …
Mulle meeldib väga see, et Sa pakud oma blogi lugejatele head elu! Mõne uue koha või retsepti avastamise rõõm Sinu lugude vahendusel seda ju tähendabki! Aitäh Sulle selle eest ja jään lootma jõuluinglite fortuunakäele!

Karmen
Anonüümne ütles …
Fotod ja tekst. Tekst ja fotod.
Retseptid ise ka muidugi :)
Kratt
Enely ütles …
Käin tihti siin piilumas - väga isuäratavad pildid ja retseptid ning reisijutud on lausa kadedaks ajavalt mõnusad. Edu ja jaksu edaspidiseks reisimiseks ja blogimiseks:) Enely
Anonüümne ütles …
Mulle meeldib erilisi roogi süüa silmadega, seega kindlasti väga ilusad pildid on need, mis võluvad. Aga ka huivtavad reisikirjeldused (jällegi) ilusate fotodega. Blogist kõlab läbi teatud aususenoot ja see on nagu lisaboonus. Ilusaid pilte!
Nele
Anonüümne ütles …
Oh, milline imeline maailm!
Veel üks võimalus saada endale see ime-ime-tore raamat, mida ma kahjuks endale ise osta ei jaksa.
Siin on küll juba päris palju kommentaare, kuid siiski loodan, et ehk naeratab loosiõnn vahel ka minule.
Aga noh,
kui ka seekord ei vea
siis pikka viha ma ei pea :)
Soovin kõigile kauneid ja rahulikke jõulupühi!
Riina
Anonüümne ütles …
õhtust!
minagi siis omalt poolt jätaks paar rida. (sest see raamat on küll üks komm! )
aga kommenteerinud olen varemgi. vahel lausa ei ole julgenud. nii ilusad pildid ja head mõtted ja kutsuvad maitsed ja oh. tahaks kõike ka proovida-kõikjal reisida.. :)
küll veel aega on, lohutan siis end, ja imetlen edasi.
toidu nautimine on tähtis töö ja tundub, et sina oled selle perfektselt ära õppinud! Loodan, et jätkad samas vaimus ja soovin sulle ilusat (ja kindlasti maitsvat-toredat) jõuluaega!

Sinu regulaarkunde ja parandamatu kõhuori,
Kristi Rebane.
Anonüümne ütles …
Mulle meeldib siit blogist lugeda teie reiside kohta, nii kulinaarsete naudingute osa kui ka muud. Ja fotod!
Nii suur tahtmine on neid vaadates oma silmaga need kohad üle vaadata.
Toredaid pühi!

Urve
Anonüümne ütles …
Väga vaimukas jõulukook!
Mina loen sinu blogi sellepärast, et see on SINU kirjutatud. Niisama lihtne põhjus mõnel inimesel.
Kallistused Kahupealt
Anonüümne ütles …
Sattusin Sinu Blogi peale paar aastat tagasi, kui planeerisime oma pere esimest reisi aasiasse. Googeldades jõudsin siia. Ma ei suuda ära tänada, et Sinu kirjutised mulle ette sattusid.Postitusi lugedes suudad sa mind oma sõnadega täpseöt sinna viia, millest parasjagu kirjutad--niivõrd mahlakalt ja samas lihtsalt on asi üles ehitatud.
Jõudu ja jaksu sulle ja sinu pere. Ja kaunist Jõuluaega.

Tervitades
Jane
Anonüümne ütles …
Tere!
Mäletan, et otsisin head banaanikoogi retsepti ja niimoodi siia sattusin, sest banaanikook oli võrratu ja mahlane.See õnnestumine ja omapärased retseptid toovadki mind ikka ja jälle siia lugema ja ning katsetama.NB!olen siit väga palju retsepte ära proovinud.
Imelisi Jõule Sulle!
Kätlyn
Anonüümne ütles …
Tere Juta,
mulle meeldib Sinu imeline maailm just selle pärast, et see on nii erinev teistest blogidest - imeilusad pildid, kaasahaaravad seiklused, põnevad jutud ja meeli äratavad kirjeldused toitude kohta. See kõik paneb mindki unistama reisimisest nendesse paikadesse ja eksootiliste maitsete avastamisest
Suur aitähh Sulle, et ka mul on võimalus Su imelisest elust osa saada. (:
Ilusaid ja rõõmsaid pühi soovides, Janet.
Anonüümne ütles …
Ei ole usin kommenteerija aga blogilugeja küll. Kuulud mu toidublogijate top seitsmesse ning seda juba kindlalt aastaid. Ja tundub, et koht edetabelis on vankumatu. Kaunist ja ideederohket aastalõppu.

Ruta
Margit Markus ütles …
Häid jöule! Ja suured tänud mönusate artiklite eest! Eriti meeldivad mulle reisijutud ja ehk köige südamelähedasem oli Tshiili, kus me ka ise mönda aega viibisime. Lisaks on ka huvitav lugeda prantsuse teemalisi toidupostitusi, on ju Prantsusmaa meil just 'nurga taga':-)
Jöudu!
mercredi ütles …
Olen Sinu blogi lugeja olnud paar aastat ning see on kindlasti üks minu kõige lemmikumaid blogisi läbi aegade.
Vaimustava kvaliteediga fotod ning inspireerivad retseptid, eelkõige aga Sinu positiivne, rõõmus ja särav isiksus on see, mis mind siia ikka jälle tagasi toob.
Aitäh Sulle!
Merle
Anonüümne ütles …
Olen lugenud sinu blogi umbes aastajagu ja miks ma siin käin? Sest siin on nii hea aura. Tervitab Anneli Saaremaalt
Juc ütles …
Suured suure tänud nii ilusate sõnade eest ka teile, Karmen, Kratt, Enely, Nele, Riina, Kristi Rebane, Urve, Kahupea, Jane, Kätlyn, Janet, Ruta, Margit Markus, Merle ja Anneli Saaremaalt. Mul on hirmus hea meel lugeda, et reisilugudel on sama palju huvilisi kui toidulugudel ning et põhjuseid, miks siin käiakse, on nii erinevaid. Suur aitäh oma mõtteid jagamast!
Udupea ütles …
Olen ka juba ammune külastaja siin. Absoluutselt parimad toidufotod.
Anonüümne ütles …
Vaimustav blogi! ;)
Anonüümne ütles …
Sattusin Sinu blogi jälgima siis kui ümbermaailmareisile läksite. Meeldib ladus kirjastiil ning see, et retseptide valik pole argine. Kui millegi erilisema isu siis olen ikka siit ideid otsima tulnud. Praegu nt on pilk peal vanillikaunale lükitud kammkarpidel, nende teo ma võtan vana aasta õhtul ette :)

Imetlen Sinu ettevõtlikust, jõudu ja unistuste täitumist edaspidiseks!

Kõike head Sinu perele!

Kerttu

Ps! Teen Umamisse asja kui Oslo spetspoodidest kaasa soetatud varud lõppema hakkavad.
Anonüümne ütles …
Croquembouche'i tegemine on tundunud kui tuumateadus. Aga seda posti lugedes tundub, et nagu käkitegu (paluks mitte võtta sõna sõnalt). Selle blogi peamine tugevus on pidev ja hoolikas maailma klassikaga tegelemine. Meil Eestis tundub toidukultuurikiht olevat väga õhuke. Keskmisel lugejal ei ole ülevaadet maailma toitudest, hittidest, nende saamisloost. Armastan ikka aeg-ajalt sirvida Larousse'i. See blogi harib meid samamoodi. Aitähh. Liisi
Anonüümne ütles …
Mulle ka meeldib Sinu blogi juures see reiside-aspekt. Minu meelest teevadki selle blogi eriliseks erinevate maade retseptid, mida igalt poolt ei leia, ja roogade nn taustaloo avardamine.

Viimane lemmik on membrillo retsept!

Sandra
Anonüümne ütles …
Minu jaoks on Sinu pildid kuidagi nii hästi õnnestunud, et need lihtsalt äratavad meeli ja muidugi jutud ka toredad:). Tavaliselt korra nädalas tulen ikka vaatama, et mida see tubli tüdruk nüüd jälle toimetab. Egle
Merle ütles …
Olen lugeja altes Teie ümbermaailmareisist. Ja ka mõne retsepti kodus läbi katsetanud. Imeilusad pildid ja tekst.
Kauneid jõule!
Merle
Anonüümne ütles …
Mul on kuidagi jäänud selline mulje, et UMAMIst saan ikka vaid Eesti piires tellida, aga mul ju vaja siin Luksemburgis neid seemneid. Või olen ma valesti aru saanud? Kairit
Laura ütles …
Sattusin siia mingit aasia köögist pärit retsepti lugema ja kuna olen huvitatud ka teistest erinevatest rahvusköökidest siis satun sinu lehele ikka päris tihti:) Meeldivad sinu isuäratavad pildid ja huvitavad retseptid:) Laura
Laura ütles …
Sattusin siia mingit aasia köögist pärit retsepti lugema ja kuna olen huvitatud ka teistest erinevatest rahvusköökidest siis satun sinu lehele ikka päris tihti:) Meeldivad sinu isuäratavad pildid ja huvitavad retseptid:) Laura
Anonüümne ütles …
Nojah, ei saa minagi jäta sõna sekka ütlemata. Nüüd juba mitu aastat olen lugenud Su blogisid. Alguse sai kõik toidust. Siis elasin kaasa teie pikale reisile. Ja nüüd siis jälle toit ja vahele reisijutud. Väga mõnusalt kirjutad, toidupildid on kaunid ja igast postitusest kiirgab rõõmu ja positiivsust. Aitäh. Kaunist pühadeaega! H Saaremaalt
Liisi ütles …
Äärmiselt kaunid fotod ja imelised toidud, silmadega olen kõik siinsed road ära proovinud ja ise ikka ka mõningaid katsetanud.

Liisi
Anna-Maria ütles …
Avastasin selle blogi suht hiljuti aga nüüd on see üks mu lemmikutest toidublogidest. Tõeliselt kaunid fotod, mõnus tekst ja huvitavad ning head retseptid.
Kaunist jõuluaega ja maitseteküllast uut aastat sulle!
Anonüümne ütles …
Mina jõudsin siia lehele teiste toidublogide kaudu. Ise ei ole absoluutselt mingi kokkaja, mistõttu meeldibki lugeda (ja vaadata!), milliseid imelisi asju teised valmis võluvad. Ja võibolla kunagi teen ise ka midagi järele :)

Laura
Anonüümne ütles …
Ega enam ei mäletagi millal ma siia sattusin. Eriti tore oli ümbermaailmareisi ajal, ma kohe ootasin millal uus jutt ilmub. Reisijutte on nii põnev lugeda nagu oleks ise kohal olnud.Ja Sinu "Rõõmus kevadine pirukas" päästab alati mu päeva kui tulemas on ootamatud külalised ning kõik muud katsetused on ka alati heakskiidetud nii pere kui külaliste poolt.
Ilusat Jõuluaega Sulle ja jõudu jaksu põnevate reiside ja retseptide jagamisel.
Tiia
Mariann ütles …
Mina hakkasin sinu blogi jälgima hiljaaegu mingit retsepti googeldades. Tundus huvitav ja nii ma iganädalaseks jälgijaks olengi jäänud.
Juc ütles …
Imelised kommentaarid, suured südamest tulevad tänud teile kõigile nii ilusate sõnade eest, Udupea, Jaana, Kerttu, Liisi, Sandra, Egle, Merle, Laura, H. Saaremaalt, Liisi, Anna-Maria, Laura, Tiia, Mannu. Saan siin lugedes ekstrakoguse head energiat kohe! Ilusat jõuluaega!
reet ütles …
Avastasin Sinu blogi allesd mõne nädala eest ja lugesin kohe ühe hingega ... mitte läbi, aga päris palju küll. Minu jaoks on põnevatest retseptidest palju olulisem Sinu ellusuhtumine ja julgus ette võtta paljude meelest pööraseid asju. Inspireeriv. Imeline.
Kaunist jõuluaega!
Reet
Anonüümne ütles …
Oi, ma täitsa jõuangi loosimises osaleda :)
Tegelikult lugesin ma seda Croquembouche´i retsepti juba vähemalt viiendat korda, suu jookseb vett. Tahaks koledal kombel teha, aga ma ei tea, kas ma kohe prantslastele julgen oma esimese katsetuse mekkida anda. Peab vist teiste rahvustega enne proovima.
Aga jaksu ja jõudu blogipidamisel! Olen saanud meeletul kogusel ideid, üks kook siitsamast blogist kaunistab meie selleaastast jõululauda :-P
Kristina
Juc ütles …
Aitäh ka teile, Reet ja Kristina, nii ilusate sõnade eest!
Juc ütles …
Kairit, ah et Sina oled Luxist :). Siis vist on tõesti mõistlikum sealsetest poodidest kardemoni otsida :), nt Hamiliuse all ja Strasbourgi tänaval on Aasia poed, neis on head kardemoni. Aga tegelikult on supermarketites ka täitsa olemas :).
Eneli Kaarna ütles …
Lõpuks jõudsin selle retsepti proovimiseni. Jõuludest saati ootas järjekorras:) Kõik muidu imehea, aga vot karamell ei tulnud üldse kohe välja, tegin siis sulatatud šokolaadist kaunistused peale... Aga ikkagi jäi kripeldama, vist liiga kergekäeliselt hakkasin seda karamelli tegema, tegelikult tuleb päris täpne seal olla. Järelikult peab veel proovima.
Juc ütles …
Eneli, tore, et katsetamiseni jõudsid, aga kahju, et karamell välja ei tulnud. Ma pean ütlema, et minul ka alati karamell välja ei tule. Üks asi on selles, et karamelli ei tohi liialt segada, läheb tükki! Kas selles võis asi olla?
Eneli Kaarna ütles …
Jaa see oli kindlasti üks viga. Ma eriti nagu ei pööranudki õpetusele tähelepanu, hakkasin aga hoogsalt segama. Lisaks avastasin, et valge suhkur on otsa saanud, seega panin kokku kõik erinevad suhkrud, mis kodust leidsin, natuke demerarat, natuke fariinisuhkrut jne - see ka tõenäoliselt väga hea mõte ei olnud:)
Teen kindlasti uuesti ja ajan näpuga järge, et see jonnakas karamell välja tuleks:)))
Juc ütles …
Eneli, nii tuttav tunne, et esimene kord mitte juhendit lugeda :). Vahel tuleb niimoodi välja ka muidugi! Loodetavasti järgmisel korral tuleb. Head katsetamist!
Maarja-Liisa ütles …
Minul läks täna totaalselt untsu see küpsetamine.
Ei leidnud retseptist temperatuuri ning oma ebapädevuse tõttu panin 180'c peale. välja võttes jäid üsnagi pehmed:/
ja karamelli sain kenasti valmis, tõstisn pliidilt maha ja pärast esimese kahe pallikese kastmist oli saanud karamellist üks suur karamelliplaat.. või vähemalt tükkis jama :/
Täna lihtsalt ei edenenud vist
Juc ütles …
Maarja-Liisa, sellest on küll kahju, et untsu läks. Äkki oli lihtsalt kuuseis selline, sest 180 kraadi on täiesti õige temperatuur (retseptis kirjas kohe esimeses reas). Kas ahjust välja võttes olid profitroolid pealt ilusad kuldpruunid? Ahjud on nii erinevad, et täpselt minuteid retseptist jälgida on pea võimatu, alati peab vaatama ka, kas küpsetis silmale küps tundub. Keedutaigna pallid on ahjust välja tõstes veidi pehmed, see on ok, nad kuivavad jahtudes krõbedamaks. Aga sulakaramelliga tuleb tegutseda kiirelt, see kipub tõesti kiiresti tahkeks minema. Oi kuidas mulle ei meeldi, kui olen plaaninud midagi erilist ja efektset teha ja kõik untsu läheb! Hoian pöialt, et järgmine kord paremini õnnestuks. Kleebi pallid kokku sulašokolaadiga järgmine kord äkki, siis on rohkem aega ja kasuta karamelli lihtsalt niitide tegemiseks!?
Maarja-Liisa ütles …
Tere taas.
Suured tänud vastuse eest:)
Enamik neist olid kuldpruunid. Seda küll ainult pealt. Külgedelt olid huvitavalt valged ja tundusid veidi toored vast isegi. Tundub, et ahi ei küpseta ühtlaselt.
Samas tundus mulle, et taigen sai veidi vedel (kippus kinni jääma ja lisasin veidi vett).
Täidis oli igatahes super. Mees järab hoolimata minu ebaõnnestumisest neid pätsikesi ja kiidab.
Proovin kindlasti veel :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco