Mustast risotost ja kingadeta kingsepast
Kui oktoobris Horvaatias käisime, siis viimasel õhtul enne ärasõitu sõime ühes väikses Istria külarestoranis nimega Astarea musta risotot e risotto nerot. Tegu on siis risotoga, mis on musta värvi, kuna sellesse on valmistamisel lisatud seepiatinti. Seepiatint annab lisaks tugevale värvile roale ka mõnusa õrna meremaitse. Nii Horvaatias proovitud risotole, kui ka minu enda omale, mille retsepti siin teiega jagan, lisasid omakorda mereannimekki seepiad ise (kelle kõhust see must tint pärit ongi). Otsustasin kohe, et nii ekstravagantse välimusega rooga tahan ise oma kodus järgi teha.
Mis värk selle ilma kingadeta kingsepaga siis on (te ju teate seda ütlust, või mis?)!? Õigem oleks öelda, et vürtspoodnik on ilma vürtsideta. Nimelt võttis selle musta risoto tegemiseni jõudmine mul nii kaua aega, sest ma käisin Eestis tindi järel. Müüme Umamis seepiatinti ja kuna mul siin endal seda käepärast polnud ja kuna mul ei olnud esialgu veel piisavalt julgust ning pealehakkamist, et värske puhastamata seepia kõhust see tindipaunake ise kätte saada (kuidagi hirmuäratavad on need õpetused - lõika kõht lahti ja eemalda suu...), siis pidingi ootama, et jõulude ajal Eestisse lähme ja ma paki tinti kaasa saan tuua! Päris naljakas muidugi iseenesest!
Väiksest pakikesest peaks kirjade järgi piisama üheks potitäieks risotoks, aga tegelikult panen järgmisel korral potti kindlasti kaks pakki, et ikka kohe isu järgi seda musta värvi tuleks :) Kes pole varem seepia valmistamisega kokku puutunud, siis selleks on kaks varianti - kas praadida/keeta neid suurel kuumusel paar minutit või praadida/keeta neid aeglaselt mitu tundi. Esimesel juhul ei jõua seepialiha veel kummiseks minna, teisel juhul keedetakse neid nii kaua, et nad jõuavad uuesti pehmeks minna. Risoto puhul tuleb kasutada esimest varianti!
Vaja läheb:
1/2 sibulat
2 küüslauguküünt
1/2 porgandit
1 loorberileht
ca 500 g puhastatud seepiaid (usun, et Eestis on neid sügavkülmutatuna võimalik leida, kui ei, siis võib need vahetada kalmaaride, kaheksajala või kasvõi krevettide vastu)
1 šalottsibul
4 spl oliiviõli
2 pk seepiatinti
300 g risoto riisi
200 ml kuiva valget veini
2 spl võid
1/2 sidrunit
Pane potti ca 2,5 l vett koos sibula, porgandi ja loorberilehega. Aja vesi keema. Võta suur kauss ja pane see jääd täis. Kui vesi kõvasti keeb, vala seepiad potti. Keeda paar minutit ja tõsta seepiad jää sisse. Sega läbi. Nii on vaja teha selleks, et seepia oma kuumuses edasi ei küpseks ja selle liha kõvaks ei läheks. Mõne minuti pärast, kui seepiad on maha jahtunud, võid need kurnata ja väikesteks tükkideks hakkida. Hoia puljong, mille seepiatest ja köögiviljadest keetsid, risoto jaoks pliidil soojas.
Haki šalottsibul ja küüslauk peenikeseks. Kuumuta pannil või ja 2 spl oliiviõli. Prae sibulat ja küüslauku, kuni need on klaasjad. Lisa riis, sega kuni kõik riisiterad on võised-õlised. Kuumuta segades minut-paar, vala juurde vein ja seepiatint. Sega läbi ja keeda mõned minutid, kuni alkohol veinist välja keeb. Nüüd keera kuumus madalamaks ja hakka kulbitäie haaval risotole kuuma seepiapuljongit lisama. Ära enne järgmist kulbitäis lisa, kui eelmine on praktiliselt riisiterade sisse imbunud. Sega vahepeal, et risoto pannipõhja ei hakkaks. Keeda niimoodi kuni riis on pehme, aga kergelt veel al dente. Tõsta pott tulelt, sega hulka seepiatükid, maitsesta soola ja pipraga ning sega juurde 2 spl oliiviõli ja sidrunist pigistatud mahl. Serveeri kohe!
Mis värk selle ilma kingadeta kingsepaga siis on (te ju teate seda ütlust, või mis?)!? Õigem oleks öelda, et vürtspoodnik on ilma vürtsideta. Nimelt võttis selle musta risoto tegemiseni jõudmine mul nii kaua aega, sest ma käisin Eestis tindi järel. Müüme Umamis seepiatinti ja kuna mul siin endal seda käepärast polnud ja kuna mul ei olnud esialgu veel piisavalt julgust ning pealehakkamist, et värske puhastamata seepia kõhust see tindipaunake ise kätte saada (kuidagi hirmuäratavad on need õpetused - lõika kõht lahti ja eemalda suu...), siis pidingi ootama, et jõulude ajal Eestisse lähme ja ma paki tinti kaasa saan tuua! Päris naljakas muidugi iseenesest!
Väiksest pakikesest peaks kirjade järgi piisama üheks potitäieks risotoks, aga tegelikult panen järgmisel korral potti kindlasti kaks pakki, et ikka kohe isu järgi seda musta värvi tuleks :) Kes pole varem seepia valmistamisega kokku puutunud, siis selleks on kaks varianti - kas praadida/keeta neid suurel kuumusel paar minutit või praadida/keeta neid aeglaselt mitu tundi. Esimesel juhul ei jõua seepialiha veel kummiseks minna, teisel juhul keedetakse neid nii kaua, et nad jõuavad uuesti pehmeks minna. Risoto puhul tuleb kasutada esimest varianti!
Vaja läheb:
1/2 sibulat
2 küüslauguküünt
1/2 porgandit
1 loorberileht
ca 500 g puhastatud seepiaid (usun, et Eestis on neid sügavkülmutatuna võimalik leida, kui ei, siis võib need vahetada kalmaaride, kaheksajala või kasvõi krevettide vastu)
1 šalottsibul
4 spl oliiviõli
2 pk seepiatinti
300 g risoto riisi
200 ml kuiva valget veini
2 spl võid
1/2 sidrunit
Pane potti ca 2,5 l vett koos sibula, porgandi ja loorberilehega. Aja vesi keema. Võta suur kauss ja pane see jääd täis. Kui vesi kõvasti keeb, vala seepiad potti. Keeda paar minutit ja tõsta seepiad jää sisse. Sega läbi. Nii on vaja teha selleks, et seepia oma kuumuses edasi ei küpseks ja selle liha kõvaks ei läheks. Mõne minuti pärast, kui seepiad on maha jahtunud, võid need kurnata ja väikesteks tükkideks hakkida. Hoia puljong, mille seepiatest ja köögiviljadest keetsid, risoto jaoks pliidil soojas.
Haki šalottsibul ja küüslauk peenikeseks. Kuumuta pannil või ja 2 spl oliiviõli. Prae sibulat ja küüslauku, kuni need on klaasjad. Lisa riis, sega kuni kõik riisiterad on võised-õlised. Kuumuta segades minut-paar, vala juurde vein ja seepiatint. Sega läbi ja keeda mõned minutid, kuni alkohol veinist välja keeb. Nüüd keera kuumus madalamaks ja hakka kulbitäie haaval risotole kuuma seepiapuljongit lisama. Ära enne järgmist kulbitäis lisa, kui eelmine on praktiliselt riisiterade sisse imbunud. Sega vahepeal, et risoto pannipõhja ei hakkaks. Keeda niimoodi kuni riis on pehme, aga kergelt veel al dente. Tõsta pott tulelt, sega hulka seepiatükid, maitsesta soola ja pipraga ning sega juurde 2 spl oliiviõli ja sidrunist pigistatud mahl. Serveeri kohe!
Kommentaarid
Mõnusat nädalavahetuse jätku,
Eva-U