Pitsilised maapähklivõi-brownied

Mulle meeldib toitu ehtida. Vähemalt proovida, tuleb see siis välja või mitte. Vahel tuleb hästi ja endalgi õnnestub tulemust vaadates "Wau!" hõisata, vahel on mõte parem kui see, mis välja tuleb! Brownie´d on maitsvad niikuinii ja päris ilusad ka, vahel. Sellised kodused, šokolaadiselt tumepruunid, seest niiskelt läikivad. No kui mitte ilusad, siis vähemalt isuäratavad! Aga ise tahaks ka vahel end ju ära sättida ja peoriided selga panna. No mina igatahes püüdsin seekord oma brownie´d "üles lüüa" - väike maapähklivõi jumestus kõigepealt ja siis šokolaadipitsist satsid peale. Õnnestus või mitte, seda öelge juba teie!


DSC_0008

Idee pole tegelikult päris minu oma, kuigi ma pole oma inspiratsiooniallikat täpselt kopeerinud vaid kõigest šnitti võtnud. Tähelepanelik lugeja arvatavasti juba teab (võibolla mitte siit, vaid What a wonderful world Facebooki lehelt), et minu jaoks on põnevad igasugused food meets fashion teemalised algatused. Üks selliseid, kui seda nii võib nimetada, on Dolce & Gabbana elustiili-veebiajakiri Swide, millel on ka toidusektsioon (kus mina enamasti uitangi). Novot ja eelmisel sügisel palus seesama Swide Istanbulis tegutseval ja Cafe Fernando nimelist toidublogi pidaval (muide, tegemist on ühe maailma 50 parima toidublogi hulka kuuluva veebi-toidu-päevaraamatuga) härra Cenkil valmistada midagi magusat, mis oleks inspireeritud Dolce & Gabbanast. Mulle meeldis väga, mida šokohoolikust Cenk selle ülesande kohta ise ütles: "Ma ei tea moest suurt midagi. Lähim kontakt minu ja D&G vahel oli siis, kui sattusin Domenico ja Stefanoga kõrvuti Pariisi Fouquet´s šokolaadi ostma. Nii et ma teadsin, et D&G armastab šokolaadi...". Nii sai šokolaadist ülesande lahenduse põhiidee. Pitsiliste brownie´deni jõudis Cenk lõpuks aga vaadates D&G 2011 aasta sügis-talvist show´d, mille kostüümid olid sametiselt võrgutavad (nagu tema variandis käiku läinud metspähklivõikate) ja neid kattis poolläbipaistev kangas (millest inspireerituna sai brownie´dele peale šokolaadipits).

Pikk jutt sai nüüd küll. Mina tegin asja oluliselt lihtsamaks ja asendasin metspähklivõi lihtsamini kättesaadava maapähklivõiga ja pitsitasin endale meelepärase pitsiga (sest minu brownie´del ei pidanud midagi pistmist olema D&G eelmise aasta sügis-talvise kollektsiooniga).

Vaja läheb:
300 g tumedat šokolaadi (hakitud)
150 g võid
100 g jahu
40 g kakaopulbrit
1/2 tl soola
250 g suhkrut
5 muna
2 tl vanilliekstrakti

Katteks:
200-250 g maapähklivõid

Pitsiks:
100 g tumedat šokolaadi (hakitud)


DSC_0038

Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata umbes 23*33cm ristküliku kujuline vorm küpsetuspaberiga.
Sega kokku või ja šokolaad ja kuumuta ettevaatlikult (ära keema lase, kui tahad kindel olla, sulata veevanni kohal) aegajalt segades, kuni mõlemad on sulanud ja segu on ühtlane. Tõsta pott tulelt ja lase ca 10 minutit jahtuda.
Sega kokku kakao, jahu ja sool.
Teises kausis sega munad suhkruga ja vahusta mikseriga heledaks vahuks. Sega hulka jahtunud šokolaadi-või segu ning vanilliekstrakt. Vahusta veel, kuni kõik on ilusti segunenud. Sega suure lusika või spaatliga hulka varem kokkusegatud kuivained. Vala saadud tainas vormi ja küpseta 30 minutit. Lase enne vormist välja võtmist veidi jahtuda. Lõika ääred ära ja pane külmkappi katet ootama, ca 30 minutiks.
Maapähklivõist katte tegemiseks kuumuta maapähklivõid ettevaatlikult, pidevalt segades, kuni see muutub vedelaks. Kata oma kook ühtlase maapähklivõi kihiga ja silu laia spaatliga pealt ühtlaseks. Pane kook uuesti külmkappi seniks, kuni maapähklivõi taas tahkeks läheb (umbes 30 minutit või isegi rohkem).
Šokolaadipitsi tegemiseks sulata tume hakitud šokolaad veevanni kohal. Joonista küpsetuspaberile oma koogi suurune ristkülik. Pane sulanud šokolaad kondiitripritsi sisse ja kasuta kõige pisemat otsikut, mis sul on (1-2 mm läbimõõduga). Pigista endale meeldiva mustriga pits joonistatud ristküliku sisse (sokolaad võib minna ka üle ristküliku äärte, pärast saab kuuma noaga ääred ilusti sirgeks lõigata). Tõsta nt lõikelaua abil "pits" külmkappi tahkuma (jäta lõikelaud vm tugev alus, millega pitsi tõstsid, samuti külmkappi pitsi alla, muidu ei saa seda välja tõsta ilma, et pits katki läheks. Anna šokolaadile tahkumiseks aega, umbes tunnist peaks piisama.
Tõsta kook suurele taldrikule või kandikule. Nüüd tuleb keeruline osa, ehk siis kuidas saada pits koogile ilma, et pits katki läheks. Mina keerasin šokolaadipitsi tagurpidi koogile, Cenk soovitab kasutada laia külmikus seisnud spaatlit, et see pitsi alla ajada ja siis koogile tõsta. Maitse asi, ma arvan. Ilusate tükkide lõikamiseks kuumuta terav nuga kuuma vee all (sel juhul kuivata see köögipaberiga pärast korralikult ära) või nt pliidi kohal ja lõika ettevaatlikult nelinurksed brownie´d.


DSC_0006

Kommentaarid

Juc ütles …
Aitäh, Merilin!
Kristel ütles …
superilusad! šokolaad+maapähklivõi ja veel šokolaadi = unistuste brownie! Ja veel, ma arvan, et see pitsi tõstmise meetod on Sinul isegi parem, sest nõnda jääb pealispind ilusalt siledam.
Juc ütles …
Aitäh, Kristel! Neist brownie´dest on tõesti kohe näha, et idee tuli tõeliselt šokohoolikult :). Pealispind jääb tõesti niimoodi siledam, aga eks see olegi maitse asi, et kellele meeldib siledam, kellele ümarate äärtega!
Eva ja CO ütles …
Võtab ahhetama! Uskumatu, et lihtsatest ja tavalistest brownidest saab midagi nii ilusat teha! See on ju lausa kunstiteos! Ja valmistamisõpetust lugedest tundub, et midagi ülemõistuse rasket selles polegi. Võiks isegi öelda, et lihtsuses peitub võlu!
Jätan selle retsepti mõne eriti suure shokohooliku külaskäiku ootama, et teda siis jalust rabada ;)

Kallistan!
Eva-U
Piret ütles …
No, ikka väga moekad brownid!
ilse ütles …
Väga , vaga ilusad:) Kindlalt ahvin järgi:D Nii võib mõnda head, kuid ilmetut tortigi kaunistada:)
ilse ütles …
Ahjaa, ma tahtsin veel seda öelda, et minu arvates on see "tagurpidi" pits veel palju efektsem, teistpidi oleks tavaline:)
Juc ütles …
Eva, jumala õige jutt Sul, et pole üldse palju keerulisem, kui tavalised brownied. Ja tavalised brownied pole üldse keerulised :). See on tõesti tõeliste magusasõprade treat :), nii et sedasorti külalistele!
Piret, aitäh! ;)
Ilse, muidugi ahvi. Ja see on küll hea mõte - nii saaks ju nt kodumaisele küpsisetordile efektse välimuse anda!! Ja suur aitäh minupidi pitsi kiitmast, ise mõtlesin, et olen laisk ja lähen lihtsama vastupanu teed, aga näe, mitu inimest juba ütlevad, et nii ongi ilusam! :)
Eva ja CO ütles …
Oi,kuidas mulle meeldib see idee küpsisetordile selline pits peale meisterdada! Kommentaaride lugemisest on ikka palju kasu ;)

Mõnusat nädalavahetust,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Imeilus postitus. Olen shokolaadi pitsist täiesti võlutud ja kindlasti katsetan ka.
Tervitades Kahupea
Juc ütles …
Eva, see oli tõesti selline hea mõttevälgatus, et hakka või kohe küpsisetorti meisterdama! :)
Kahupea, suur aitäh. Kui juba kunstnik ise on pitsist võlutud, siis tuli brownie´de "üles löömine" vist seekord välja! Tervitused teile kõigile!
Anonüümne ütles …
mittetemaatiline küsimus, aga ei leidnud sobivamat kohta selleks.. Mis fotokas teil reisil kaasas oli? Vaatan pilte Iguazu kosest(http://1.bp.blogspot.com/_JnSHFgYY65I/Skar74f1ItI/AAAAAAAACUM/Yw6UyGQKh80/s1600-h/P1090691.JPG) ja peab tõdema, et väga hea kvaliteedi ja suure formaadiga fotod on pisikese aparaadi (kui ma Naistelehest õigesti mäletan) kohta. /Endal ka minek Brasiiliasse kuu aja pärast/
Aitäh suurepärase reisiblogi eest! Väga palju vajalikku infot ja ka lihtsalt silmailu.
Katre
Aet Trisberg ütles …
Imeline kunstiteos, Juc!
Juc ütles …
Katre, suur aitäh heade sõnade eest! Meil oli tõesti reisil kaasas pisike fotokas, kraami oli seljakotis niigi palju :). Alguses (siis kui Iguazzu pildid tehtud on), oli meil selline pisike tegelane nagu Panasonic DMC-TZ2 (aga nüüdseks on juba terve hulk uusi ja paremaid pisikesi mudeleid peale tulnud), alates Hong Kongist oli meil Panasonic DMC-FZ35 (kerge ja pea kõike sai ise sättida). Toredat Brasiilia-reisi Sulle, päris kadedaks teeb kohe aknast lörtsi vaadates :).
Aet, suur aitäh Sulle! Nii ilusti ütlesid :)
Inx ütles …
Vaimustavalt ilus pits :)
Võtan kindlasti sellise "heegeldamise" üks päev ette ja loodan, et õnnestub !
Juc ütles …
Suur aitäh, Inx! Võta kindlasti "heegeldamine" ette, ma olen enam kui veendunud, et õnnestub hästi. See on üks neist tänuväärsetest asjadest, mis välja paistab palju keerulisem ja uhkem, kui selle tegemine tegelikult on!
Anonüümne ütles …
Fotod on kõrgem tase :) Olen kooki juba kahes versioonis proovinud,kus esimene põhines maapähklivõidel ning teisel katsel asendasin pähklivõi lemon curd'i ning valge sokolaadi pitsiga ja maisted olid vaimustavad! Julgen igatahes soovitada :)
Kadri
Juc ütles …
Kadri, suur aitäh fotosid kiitmast. See fotograafias arenemise teekond on ääretult põnev :). Ja minna on veel oioi kui palju! Aga see mõte meeldib mulle kohutavalt, et teha sama asja lemon curdi ja valge šokolaadiga. Kõlab nii kevadiselt. Suur tänu ja teen varsti järgi :) (siis, kui kevad tagasi tuleb)!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga