Serrano sisse peitu pugenud (meri)kurat, punase veini kastmega
See vahva pilt merikuradist on pärit: mynaturepictures.benmil.blogspot.com
Eesti keeli on tegu merikuradi ehk õngitsejaga (inglise keelne anglerfish peaks samuti õngitsejat tähendama) ja prantsuse keeles on selle kala nimi lotte! Hirmuäratava näo taga peidab end aga hoopis eriline valge kalaliha, selline kopsakas, mahlakas, täidlane ja tihke. Väga meeldiv! Merikuradit soovitatakse tihtipeale rullida mõne singi, kas siis prosciutto, coppa või serrano sisse ja nii meil tekkiski mõte järele proovida, kas soovitusel ka alust on. Etterutates võin öelda, et on küll! Selle roa valmistamine on tegelikult väga lihtne, keeruline võib olla vaid Eestist kala leidmine. Või kas kuskilt saab merikuradit Eestis?
Update! Selgituseks veel, et kuigi siin müüakse merikuradit poes nime all "lotte", siis tegelikult oleks korrektsem nimi "lotte de mer" (aga ju poodnikud ei vaevu nii pikka nime kirjutama), sest lotte tähendab lutsu ja merikuradi päris nimi on pr keeles hoopis beaudroie!
Vaja läheb järgnevaid asju:
500 g merikuradi liha (puhastatud saba)
1/2 šalottsibulat
1 suur küüslauguküüs
1/2 tl tüümianit
1 loorberileht
200 ml punast kuiva veini
4 musta pipra tera
soola, suhkrut
8-10 viilu prosciuttot, coppat või serrano sinki
3 spl oliiviõli
hambaorke
+ vt post scriptumit retsepti lõpus!
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Kui Su merikuradiliha on puhastatud, siis on Sul suure tõenäosusega kaks piklikut fileetükki. Lõika kumbki neist ca 4-5 cm pikkusteks tükkideks. Keera iga kalatükk tihedalt singiviilu sisse ja kinnita hambaorkidega. Otstesse, kus kala ei puutu soolaka singiga kokku, puista väheke soola. Kuumuta pannil oliiviõli ja prae kalatükke kummaltki poolt, kust kala singi seest välja vaatab, kergelt kuldseks. Tõsta kala-singi "rullid" ahjuvormi ja küpseta 15 minutit ahjus.
Samal ajal tee kaste. Selleks haki küüslauk ja sibul. Pane need koos veini, loorberilehe, pipraterade ja tüümianiga potti ning aja keema. Keera kuumus väiksemaks ja lase umbes 5 minutit podiseda. Sega 1/2 tl maisijahu 2 spl veega ja vala kastme sisse. Sega ja kuumuta, kuni kaste kergelt pakseneb. Tõsta tulelt, maitsesta soola ja suhkruga. Kurna kaste läbi sõela ja serveeri koos kala-singi rullidega!
Kommentaarid
Aga friikatega tundub jah olevat terve teadus. Mul on Herve This raamat, kus on täiuslike friikate küpsetamisele pühendatud pikk peatükk!
Mari-Liis, selle roa Eestis tegemise juures on tõesti kõige keerulisem selle kuradi leidmine vist. Kas oled neid kunst-friikaid teha ka proovinud?
Friikate värk on küll huvitav - ise pole kunagi kartulitele nii suurt tähelepanu pööranud. Äkki peaks? Võib-olla on meie igapäevased praekartulid ka kokakunsti tipp ja midagi erilist?
Tervitused Kahupealt
Ma ise pole seal küll käinud veel.
Brugge jääb Luksemburgi poolt tulles Brüsselist veelgi kaugemale, aga see linn on kindlasti külastamist väärt.
http://www.frietmuseum.be/fr/
Kairi, suur aitäh pakkumast. Võibolla kunagi võib selle tõesti ette võtta! Ma lähen vaatan need Arloni omad ära ja mõtlen, kas tahaks veel teine kordki proovida :)
Mercredi, Brugge ilu kohta olen palju kuulnud, tore oleks ära käia. Friikamuuseumi osas teen ka otsuse siis, kui Arloni omad on ära proovitud :). Ma nimelt seni pole suur fänn just olnud friikatel.
Teie reedene külaskäik oli ju täitsa justkui sulle loodud. Ma olen ka niimoodi laual liha küpsetanud ja sulavat juustu kartulitele valanud. Tahaks ka sellist masinat. See on justku meelelahutus ja õhtusöök kaks ühes :)
Friikate lugu on väga huvitav. Ma pole kunagi mõelnud, et need midagi erilist peaks olema. Samas, vanaema praekartulid olid küll eriliselt head :) Meil on plaanis just veebruaris Brüsselisse minna, nii et siis saab need päris õiged friikad ära proovida. Muuseumisse vist siiski minema ei hakka :)
Terv,
Eva-U
Eva, ah Sa (meri)kurat tõesti! :) Teie hästivarustatud suurlinnapoodides võiks ju olla seda õngitsejat täitsa! Kus Sa seda raclette´i sõid? Masin võiks olla jah, aga tegelikult on see suur (võtab ruumi), tihti ju ei kasutaks (sest see oleks kõrgele kapi otsa ära pandud) ja mõjuks halvasti figuurile :). Külas käia vahel seda söömas on ikka parem variant :). Õige jah, teie lähete ju ka Brüsselisse. Siis oleks ikkagi neid Brüsseli parimate putkade aadresse vaja. Kairi ja Mercredi, äkki panete paar eriti head kohta siia kirja minu kalli õe Eva jaoks (kui te satute lugema veel)! Tervitused kõigile!
Parimate friikartulite kohtade loetelu kuluks marjaks ära küll :)
Ikka tervitades
Eva-U
Kõige kuulsam ja popim koht, mida iga enesest lugupidav friikartuliaustaja külastama peaks, on Place Jourdan väljakul (Etterbeek linnaosa, EU kvartali lähedal) olev putka, mis kannab nime maison Antoine. www.maisonantoine.be
Kiidetakse palju ka Uccle linnaosas asuvat Place Saint Job platsil olevat kohta chez Clémentine. www.chezclem.be
Ixelles linnaosas Place Flagey platsil on ka üks popp koht Frit-Flagey.
Palju on just kesklinnast väljas asuvaid kohti, mis pole turistikad. Minu isiklik lemmik on minu linnaosas (Woluwe St Lambert) olev chez Fernand, Place Meudon väljakul.
Ent kui Brüsselis viibimine on peamiselt kesklinnas, siis seal on Bourse lähedal Fritland (rue Henri Maus 49), mis pidavat ka maitsev olema.
No ma olen täitsa sõnatu, kui hea üks kalaroog võib olla!
Esiteks, peab mainima, pidin ma tegelikult ära minestama selle merikuradi hinna peale. Tuleb välja, et selle turuhind Luksis kõigub 25 ja 40 euri vahel kilo. Me muidugi leidsime selle kõige kallima koha, aga kui juba otsustatud oli, siis ikka ostsin ära. Isegi müüja oskas soovitada, et mässitud prosciutto sisse on see ülimalt hea.
Teiseks pidin ära minestama, kui VÕRRATULT HEA see punase veini kaste on - ma hakkan seda vist ka suht igasuguse liharoa juurde tegema! Ja kuigi algul kahtlesin, et kuidas ta kalaga kokku sobib, siis peale esimest suutäit olin täitsa võlutud!
Nojah, nüüd pole enam muud öelda, kui et kalaroogade suhtes on sul latt meeletult kõrgele aetud, jään huviga edaspidiseid kalakatsetusi ootama :)! Minu uusaastalubadus on kõik sinu blogi kalaroad järgi teha.. :)
Kristina
No ma olen täitsa sõnatu, kui hea üks kalaroog võib olla!
Esiteks, peab mainima, pidin ma tegelikult ära minestama selle merikuradi hinna peale. Tuleb välja, et selle turuhind Luksis kõigub 25 ja 40 euri vahel kilo. Me muidugi leidsime selle kõige kallima koha, aga kui juba otsustatud oli, siis ikka ostsin ära. Isegi müüja oskas soovitada, et mässitud prosciutto sisse on see ülimalt hea.
Teiseks pidin ära minestama, kui VÕRRATULT HEA see punase veini kaste on - ma hakkan seda vist ka suht igasuguse liharoa juurde tegema! Ja kuigi algul kahtlesin, et kuidas ta kalaga kokku sobib, siis peale esimest suutäit olin täitsa võlutud!
Nojah, nüüd pole enam muud öelda, kui et kalaroogade suhtes on sul latt meeletult kõrgele aetud, jään huviga edaspidiseid kalakatsetusi ootama :)! Minu uusaastalubadus on kõik sinu blogi kalaroad järgi teha.. :)
Kristina
Kilohind Tallinnas on 25€. Tellida tuleks kolmapäeva lõunaks ja kätte saab esmaspäeva hommikul.
Täna nägin seda imelist kala ka Viimsi Marketi ja Pirita Kauperi letis