Koreapärased bbq kanatiivad ja üks eriline konn
Terve talve ootasin ma pikisilmi märtsi esimest pühapäeva. Ja nüüd ongi see käes! Ootasin, sest alates märtsist kuni oktoobrini toimuvad iga kuu esimesel pühapäeval siinsamas lähedal Arloni nimelises Belgia linnas suured vanakraamiturud. Lausa nii suured, et pea kõik kesklinna tänavad on ääristatud vanakraamilettidega, alates täiesti mõttetust pudi-padist kuni tõelise antiigi ja kunstini välja. Minu lemmikud on letid, kus mõni vanake oma kõikvõimalikku kraami maha müüb, enamus lauast on kaetud uskumatu jamaga, aga vahel leidub selle kõige vahel ka mõni tõeline pärl. Ja neid pärleid me püüdmas käimegi. Sellised vanakesed soovivad oma kraami kindlasti maha müüa, mistõttu võivad hinnad eriti meeldivad olla. Ja sellised müüjad ise on ka enamasti palju toredamad, kui tõelised antiigi-ärimehed. Niimoodi oleme koju tassinud imeilusa supitirina, terve hulga nuge-kahvleid, ühe Hiina lõvikuju, vaase, kanne, muid nõusid ja isegi väikseid mööbliesemeid.
Eriti toredad on need pühapäevad muidugi siis, kui ilm on soe ja päike paistab. Mida eilse ilma kohta küll kuidagi öelda ei saa - vihma sadas ja kõik oli hall. Aga minemata poleks ka mingi hinna eest jätnud. Esiteks on seda nii kaua oodatud ja teiseks oli meil seekord ka üks eriline ülesanne täita! Nimelt pidin ma endale sünnipäevakingi valima, sest just sellist kinki ma oma kallistelt vanematelt soovisin - midagi Arloni turult!
Alati, kui neil turgudel ringi jalutan, köidavad mu tähelepanu siin-seal müügil olevad kauniste mustrite ja kirgaste värvidega kaetud Longwy vabriku nõud ning dekoratiivesemed. Aga hind on üsna krõbe ja seni pole raatsinud osta! Longwys tehakse imeilusaid nõusid juba aastast 1798 kuni tänapäevani. Ja täna sain mina endale kingiks ühe eriti ägeda Longwy konna! On ta nüüd see päris Longw või mitte, see ausaltöeldes ei olegi minu jaoks tähtis. Ilus on ja ise olen kingiga ütlemata rahul. See on ka põhjus, miks ma oma uut konna teie kõigiga siin blogiveergudel jagan! On ju ilus? Suur aitäh kinkijatele ka siitkaudu!
Lisaks konnale tulid meiega Arlonist täna koju kotitäis muud kraami. Peab ütlema, et niimoodi on isegi vihmane ja hall pühapäev põnev ja värvikas
Aga muidu on meil täitsa sombune ja mul on ütlemata hea meel, et minu sünnipäeva väljasõit Colmarisse sai Henri soovitusel alles märtsi lõpuks planeeritud. Kujutan ette, et sellise uduvihma sees ei oleks Elsassiga tutvumine sugugi nii tore, kui õitsvas kevades. Ah jaa, ennustusvõistluse ma muidugi kaotasin - reedel ei olnud puudel hiirekõrvu!
Reedel oli mul suurepärane võimalus valmistada ühes toredas seltskonnas huvilistele Tai toite! Ja nagu kirss koogi peal oli minusuguse toidusõbra jaoks majaperemees Roland, kes pakkus mekkimiseks omatehtud likööre erinevatest marjadest - kirsist, aprikoosist, mustikast, mirabellist jne. Ma olen siiamaani ausalt öeldes siiras vaimustuses ja kavatsen sel suvel selle triki järgi teha. Tulemus on ikka midagi täiesti teistsugust, kui enamus läilasid poelikööre. Lisaks saime ise panna korgid peale äsja pudelitesse villitud vaarikaõludele ja igaüks kaasa veel pudeli kodus tehtud kirsiõlut, mis peab veel mõned nädalad külmkapis seisma enne, kui maitsta saame! Suur aitäh võõrustajatele ja Tai köögi huvilistele. Muuhulgas valmistasime sel reedesel õhtul ka taipäraseid laimi-koriandri marinaadis kanatiibasid. Ja kuna me juba kanatiibade lainel oleme, siis pakun välja veel ühe, seekord koreapäraste grilitud kanatiibade retsepti. Valmistume grillihooajaks, eksju? Ma mõtlen, et neis kahes marinaadis tiibasid teen kindlasti sel suvel palju kordi.
Koreapärased bbq kanatiivad
Vaja läheb:
0,5 kg kanatiibasid
5 küüslauguküünt
3 cm jupp värsket ingverit
3 spl sojakastet
3 spl sambal oelek´i (või Korea tšillipastat gojujangi)
2 spl toiduõli
1,5 spl riisiäädikat
1 spl seesamiõli
1 spl mett
Purusta toiduõliga segatud küüslauk ja ingver köögikombainis või saumikseriga. Lisa sojakaste, sambal oelek, äädikas, seesamiõli ja mesi. Sega hästi läbi ja vala kanatiibadele. Kata kanatiivad toidukilega ja pane vähemalt 2 tunniks, aga parem terveks ööks, külmkappi maitsestuma.
Grilli hästi kuuma grilli all, kui üks pool on juba kuldpruun, keera tiibade teine külg grilli poole kuni kanatiivad on mõlemalt poolt ühtmoodi küpsed ja kuldsed.
Grilli hästi kuuma grilli all, kui üks pool on juba kuldpruun, keera tiibade teine külg grilli poole kuni kanatiivad on mõlemalt poolt ühtmoodi küpsed ja kuldsed.
Kommentaarid
Oi, kui hea meelega ma koos teiega neil turgudel kolaksin ja kaupa katsuksin. Neis turgudes kohe ON midagi erilist. On see siis jahtimise rõõm, suhtlemise rõõm või hoopis mingi mõnus aura, mis neist kellelegi teisele kuulunud asjadest õhkub? Ei oskagi arvata. Sinu sünnipäevakonn on võrratu! Mulle millegipärast hirmsasti konnakujud meeldivad. Mul küll endal ühtegi pole, aga ma alati vaatan neid heldimusega. Nii ilusat konnakest nagu see sinu oma, pole ma aga näinud. Hea leid! Nagu ka kogu ülejäänud kraam. Kahju muidugi, et ilm väga ilus polnud, aga eks neid mõnusaid pühapäevi tuleb ju veel. Nüüd on, mille nimel elada ;)
Oi ja neid likööre oleks isegi tahtnud maitsta. Kas nende tegemine on väga keeruline? Loodetavasti jagad õpetust, kui järele hakkad proovima ja eriti loodan ma seda, et saan ehk kunagi nende mekkimise juures olla :)
Ja uue grilliretsepti katsetan ka kunagi kindlasti ära! Ütlesingi just ükspäev, et me peame oma grillile gaasiballooni tellima (sügisel sai eelmine tühjaks), sest grillihooaeg läheneb tohutu kiirusega ja ma ei taha starti maha magada ;)
Mõnusate tervitustega,
Eva-U
Tänu Umamile on mul igasuguseid kastmeid ja maitseaineid üksjagu olemas,nii et pole muud, kui kanad kinni püüda. Suured tänud heade ideede eest!
Tervitused Kahupealt
Eva, ma tean väga hästi, kuidas vahel lugusid maha magada. Ajataju kaob vahel lihtsalt ära, kas pole? :) Aga sellest pole tegelikult ju midagi. Mul on muide veel terve hulk ägedaid kanatiiva retsepte oma aega ootamas, nagu näed - valmistun suurepäraseks grillisuveks. Neis turgudes tõesti kohe on midagi erilist, ma ei oska seda ka täpselt sõnadesse panna. Ja nii tore, et minu konn Sulle nii meeldib. Mind ennast ajas see isegi pisut naerma, et see konn mind kohe nii rõõmsaks tegi, aga no tegi. Ju tuli koos hea auraga meie juurde elama :). Likööride retsept on imelihtne: 1kg marju, 1 kg suhkrut, 1 liiter viina. Ja siis seisma jätta ja siis kurnata ja siis ära juua :). Mekkimisele oled ka oodatud, loodetavasti on mul marjaajal see mõte veel meeles, et likööri pidin tegema. Teil peaks saama päris varsti juba grillida. Oi kuidas tahaks siis teie mõnusas Londoni aias olla ja terrassil kohvitada.
Kahupea, peate siis vist jälle külla tulema :). Meil oli ka nii kahju, et siis kui teie käisite, seda turgu parajasti ei olnud. Mõtlesime samuti, et teile oleks väga meeldinud. Väga äge, et Sa igasuguseid põnevaid asju Umamist oled kokku ostnud ja muudkui katsetad. Loodan, et kanad siis peatselt kinni püüad :).
Teritused teile kõigile!
Konn muide on imeline ja sellistel tänavakaubitsemistel käimisest ei saaks vist iial piisavalt küll. Olen taaskasutuse pooldaja ja ...noh teadagi siis :)
Muide, selliseid likööre sai tehtud juba nõukaajal, kui poest polnud häid napse saada. Üks variant oli selline, et vahekorras 1:1:1 sai hakatud kolmeliitrisesse purki panema marju(maasikad, erinevad sõstrad, vaarikad ...) vastavalt valmimisajale segamini viina ja suhkruga. Nimeks oli sellel armastuse liköör ja valmis kurnati see jõuluks. Napsitanud marjad söödi ka ära :) Eelmisel suvel tuli meile see tegemine meelde ja siis proovis mu vanem poeg oma elukaaslasega seda teha. Olla olnud hea sõpradele pakkuda.
Mis puudutab jooki, siis poja sõbrad keegi peavalu kurtnud igatahs pole :) Ehk oli jook piisavalt magus, et pidada piiri :)