Koreapärased bbq kanatiivad ja üks eriline konn

Terve talve ootasin ma pikisilmi märtsi esimest pühapäeva. Ja nüüd ongi see käes! Ootasin, sest alates märtsist kuni oktoobrini toimuvad iga kuu esimesel pühapäeval siinsamas lähedal Arloni nimelises Belgia linnas suured vanakraamiturud. Lausa nii suured, et pea kõik kesklinna tänavad on ääristatud vanakraamilettidega, alates täiesti mõttetust pudi-padist kuni tõelise antiigi ja kunstini välja. Minu lemmikud on letid, kus mõni vanake oma kõikvõimalikku kraami maha müüb, enamus lauast on kaetud uskumatu jamaga, aga vahel leidub selle kõige vahel ka mõni tõeline pärl. Ja neid pärleid me püüdmas käimegi. Sellised vanakesed soovivad oma kraami kindlasti maha müüa, mistõttu võivad hinnad eriti meeldivad olla. Ja sellised müüjad ise on ka enamasti palju toredamad, kui tõelised antiigi-ärimehed. Niimoodi oleme koju tassinud imeilusa supitirina, terve hulga nuge-kahvleid, ühe Hiina lõvikuju, vaase, kanne, muid nõusid ja isegi väikseid mööbliesemeid.


Arlon


Eriti toredad on need pühapäevad muidugi siis, kui ilm on soe ja päike paistab. Mida eilse ilma kohta küll kuidagi öelda ei saa - vihma sadas ja kõik oli hall. Aga minemata poleks ka mingi hinna eest jätnud. Esiteks on seda nii kaua oodatud ja teiseks oli meil seekord ka üks eriline ülesanne täita! Nimelt pidin ma endale sünnipäevakingi valima, sest just sellist kinki ma oma kallistelt vanematelt soovisin - midagi Arloni turult!


spring


Alati, kui neil turgudel ringi jalutan, köidavad mu tähelepanu siin-seal müügil olevad kauniste mustrite ja kirgaste värvidega kaetud Longwy vabriku nõud ning dekoratiivesemed. Aga hind on üsna krõbe ja seni pole raatsinud osta! Longwys tehakse imeilusaid nõusid juba aastast 1798 kuni tänapäevani. Ja täna sain mina endale kingiks ühe eriti ägeda Longwy konna! On ta nüüd see päris Longw või mitte, see ausaltöeldes ei olegi minu jaoks tähtis. Ilus on ja ise olen kingiga ütlemata rahul. See on ka põhjus, miks ma oma uut konna teie kõigiga siin blogiveergudel jagan! On ju ilus? Suur aitäh kinkijatele ka siitkaudu!


Longwy frog 1


Lisaks konnale tulid meiega Arlonist täna koju kotitäis muud kraami. Peab ütlema, et niimoodi on isegi vihmane ja hall pühapäev põnev ja värvikas


from Arlon 2


Aga muidu on meil täitsa sombune ja mul on ütlemata hea meel, et minu sünnipäeva väljasõit Colmarisse sai Henri soovitusel alles märtsi lõpuks planeeritud. Kujutan ette, et sellise uduvihma sees ei oleks Elsassiga tutvumine sugugi nii tore, kui õitsvas kevades. Ah jaa, ennustusvõistluse ma muidugi kaotasin - reedel ei olnud puudel hiirekõrvu!


korean bbq chicken wings 6


Reedel oli mul suurepärane võimalus valmistada ühes toredas seltskonnas huvilistele Tai toite! Ja nagu kirss koogi peal oli minusuguse toidusõbra jaoks majaperemees Roland, kes pakkus mekkimiseks omatehtud likööre erinevatest marjadest - kirsist, aprikoosist, mustikast, mirabellist jne. Ma olen siiamaani ausalt öeldes siiras vaimustuses ja kavatsen sel suvel selle triki järgi teha. Tulemus on ikka midagi täiesti teistsugust, kui enamus läilasid poelikööre. Lisaks saime ise panna korgid peale äsja pudelitesse villitud vaarikaõludele ja igaüks kaasa veel pudeli kodus tehtud kirsiõlut, mis peab veel mõned nädalad külmkapis seisma enne, kui maitsta saame! Suur aitäh võõrustajatele ja Tai köögi huvilistele. Muuhulgas valmistasime sel reedesel õhtul ka taipäraseid laimi-koriandri marinaadis kanatiibasid. Ja kuna me juba kanatiibade lainel oleme, siis pakun välja veel ühe, seekord koreapäraste grilitud kanatiibade retsepti. Valmistume grillihooajaks, eksju? Ma mõtlen, et neis kahes marinaadis tiibasid teen kindlasti sel suvel palju kordi.


korean bbq chicken wings 1
Koreapärased bbq kanatiivad
Vaja läheb:
0,5 kg kanatiibasid
5 küüslauguküünt
3 cm jupp värsket ingverit
3 spl sojakastet
3 spl sambal oelek´i (või Korea tšillipastat gojujangi)
2 spl toiduõli
1,5 spl riisiäädikat
1 spl seesamiõli
1 spl mett
korean bbq chicken wings 8


Purusta toiduõliga segatud küüslauk ja ingver köögikombainis või saumikseriga. Lisa sojakaste, sambal oelek, äädikas, seesamiõli ja mesi. Sega hästi läbi ja vala kanatiibadele. Kata kanatiivad toidukilega ja pane vähemalt 2 tunniks, aga parem terveks ööks, külmkappi maitsestuma.
Grilli hästi kuuma grilli all, kui üks pool on juba kuldpruun, keera tiibade teine külg grilli poole kuni kanatiivad on mõlemalt poolt ühtmoodi küpsed ja kuldsed.

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
No ma ei saa aru, kuidas ma selle loo maha magasin. Ju vist ei osanud nii ruttu uut juttu oodata ja kui täna tulin (eelmist) kanatiibade retsepti otsima, siis sain toreda üllatuse osaliseks! Uus ja eriti mõnus lugu juba ootamas!
Oi, kui hea meelega ma koos teiega neil turgudel kolaksin ja kaupa katsuksin. Neis turgudes kohe ON midagi erilist. On see siis jahtimise rõõm, suhtlemise rõõm või hoopis mingi mõnus aura, mis neist kellelegi teisele kuulunud asjadest õhkub? Ei oskagi arvata. Sinu sünnipäevakonn on võrratu! Mulle millegipärast hirmsasti konnakujud meeldivad. Mul küll endal ühtegi pole, aga ma alati vaatan neid heldimusega. Nii ilusat konnakest nagu see sinu oma, pole ma aga näinud. Hea leid! Nagu ka kogu ülejäänud kraam. Kahju muidugi, et ilm väga ilus polnud, aga eks neid mõnusaid pühapäevi tuleb ju veel. Nüüd on, mille nimel elada ;)
Oi ja neid likööre oleks isegi tahtnud maitsta. Kas nende tegemine on väga keeruline? Loodetavasti jagad õpetust, kui järele hakkad proovima ja eriti loodan ma seda, et saan ehk kunagi nende mekkimise juures olla :)
Ja uue grilliretsepti katsetan ka kunagi kindlasti ära! Ütlesingi just ükspäev, et me peame oma grillile gaasiballooni tellima (sügisel sai eelmine tühjaks), sest grillihooaeg läheneb tohutu kiirusega ja ma ei taha starti maha magada ;)

Mõnusate tervitustega,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Nii hea lugu! Oi ma shoppaksin neil turgudel!Minul on paraku probleem,et kus seda varandust hoida. Aga tegelikult võib ju hakata vähem armsaid asju otsast maha müüma.....
Tänu Umamile on mul igasuguseid kastmeid ja maitseaineid üksjagu olemas,nii et pole muud, kui kanad kinni püüda. Suured tänud heade ideede eest!
Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Oi kui vahvad kommentaarid mind siin ootavad! Aitäh kirjutamast teile.
Eva, ma tean väga hästi, kuidas vahel lugusid maha magada. Ajataju kaob vahel lihtsalt ära, kas pole? :) Aga sellest pole tegelikult ju midagi. Mul on muide veel terve hulk ägedaid kanatiiva retsepte oma aega ootamas, nagu näed - valmistun suurepäraseks grillisuveks. Neis turgudes tõesti kohe on midagi erilist, ma ei oska seda ka täpselt sõnadesse panna. Ja nii tore, et minu konn Sulle nii meeldib. Mind ennast ajas see isegi pisut naerma, et see konn mind kohe nii rõõmsaks tegi, aga no tegi. Ju tuli koos hea auraga meie juurde elama :). Likööride retsept on imelihtne: 1kg marju, 1 kg suhkrut, 1 liiter viina. Ja siis seisma jätta ja siis kurnata ja siis ära juua :). Mekkimisele oled ka oodatud, loodetavasti on mul marjaajal see mõte veel meeles, et likööri pidin tegema. Teil peaks saama päris varsti juba grillida. Oi kuidas tahaks siis teie mõnusas Londoni aias olla ja terrassil kohvitada.
Kahupea, peate siis vist jälle külla tulema :). Meil oli ka nii kahju, et siis kui teie käisite, seda turgu parajasti ei olnud. Mõtlesime samuti, et teile oleks väga meeldinud. Väga äge, et Sa igasuguseid põnevaid asju Umamist oled kokku ostnud ja muudkui katsetad. Loodan, et kanad siis peatselt kinni püüad :).
Teritused teile kõigile!
Inx ütles …
Järjekordne hea asi, mida järgi proovida :P Pean juba plaani soetada samuti kevadeks väike uforgill, et maja taga kaskede all grillimas-tšillimas käia :) Rõdul enam lõket teha ei riski, korra proovisin, siis käius päästeamet :D Ok, see oli tegelikult üks teine lugu, mis tagantjärgi teeb nalja, aga asi oli naljast kaugel.
Konn muide on imeline ja sellistel tänavakaubitsemistel käimisest ei saaks vist iial piisavalt küll. Olen taaskasutuse pooldaja ja ...noh teadagi siis :)
Muide, selliseid likööre sai tehtud juba nõukaajal, kui poest polnud häid napse saada. Üks variant oli selline, et vahekorras 1:1:1 sai hakatud kolmeliitrisesse purki panema marju(maasikad, erinevad sõstrad, vaarikad ...) vastavalt valmimisajale segamini viina ja suhkruga. Nimeks oli sellel armastuse liköör ja valmis kurnati see jõuluks. Napsitanud marjad söödi ka ära :) Eelmisel suvel tuli meile see tegemine meelde ja siis proovis mu vanem poeg oma elukaaslasega seda teha. Olla olnud hea sõpradele pakkuda.
Juc ütles …
Inx, osta jah ufogrill ja proovi ära. Ma usun, et Sulle meeldivad! Seda rõdunalja oleksid võinud vabalt pikemalt jutustada, oleksime ka pisut nalja saanud. Kuna lugu hästi lõppes, siis ju võib ikka naerda, kuigi tol hetkel see asi naljast kaugel oli. Aitäh ka konna kiitmast. Mul tuleb meelde, et minu ema tegi ka mingit sellist jooki kunagi erinevatest marjadest, aga seda nime ma ei mäleta. Väga hea, veel üks kodumaine vahva nimega toit/jook juures! Kas poja sõpradele maitses ka või kurtsid järgmisel päeval peavalu? :)
Inx ütles …
See rõdunali oli seotud tegelikult mitte grillimisega vaid minu ohjaldamatu asjadest vabanemise maaniaga :D Üks kena päev arvasin ma, et minu pooleldi lahtilammutatud ja ajast ja arust sektsioon tuleks toast elimineerida. Lammutasin ta kenasti tükkideks ja otsustasin, et kütan lihtsalt kaminast läbi. Õhtul lõpetasin ühe portsu kütmise ja hommikul mõtlesin, et tõstan tuha ämbrisse ja panen uue portsu kütte. Nii tegingi. KOntrollisin kenasti ega õhtust pole jäänud tuha hulka sädemeid, kõik oli ok, tõstsin tuha ämbrisse ja ämbri rõdule. Uus ports kaminasse kütte ja läksin lapsele kööki putru keetma. Pidasin plaani, et kui puder valmis, võtan koera ja ämbri ja käin õues ära. Koer asjatatud ja ämber tühi. Ideaalis. Keedan siis putru ja äkki käis toas vali praks. Kappasin jooksuga vaatama, et misasi.....ja see pilt polnud just rõõmustav. Minu rõduukse taga kõrgus maast laeni lõke. Kuigi ma kontrollisin, oli ilmselt seal tuha hulgas midagi, mille suur tuul õues puhus põlema. Ämber hakkas sulama ja hetkel remondiaegselt rõdul olnud kiled, vanad kaablid jne hakkasid sulama ja põlema. Ega mul palju mõelda polnud. Laps koeraga ukse alla, ämbrisse vesi, kauss asemele ja kustutama. Hirm oli küll sel hetkel, kui ust avasin, et mida see lõke ette võtab. Esimese sahmakaga sain õnneks suure tule maha ja korda 6-7 ämbri/kausiga joostes oli asi kontrolli all. Naabrinaine aga märkas tossu ja tuld ja arvas, et äkki meid pole kodus ja kutsus päästeameti :D Ma sain just laubalt higi pühitud, kui kuulsin sireene.....piiiiks.....vandusin :D Poisid jõudsid alla, siis ma hüüdsin, et võivad tagasi sõita, ma olin nobedam kui nemad :P Otsustasid siiski tulla üle vaadata ja nentisid fakti, et ma olen tublit päästetööd teinud :) Vat siis alles ma istusin maha ja värisesin, et mis oleks võinud juhtuda, kui seda praksu poleks olnud. Meil rõdupiirded seestpoolt puidust. Praksus aga rõdu ukse klaas. Vot selline lugu. Praegu mitu aastat hiljem tundub see juba koomiline, aga siis oli asi naljast kaugel :) ja vat nüüd ma isegi grillida seal ei julge, muidu naabrid kutsuvad veel püromaanile jälle päästjad :D Õnneks meil maja taga kaskede all plats grillimiseks olemas.

Mis puudutab jooki, siis poja sõbrad keegi peavalu kurtnud igatahs pole :) Ehk oli jook piisavalt magus, et pidada piiri :)
Juc ütles …
Jeerum, Inx, see on tõesti päris hirmuäratav lugu! Ja Sinu poolt eriti operatiivne tegutsemine päästetöödel :). Sellised asjad teevad vist tõesti hellaks ja ka tulevikus ekstra ettevaatlikuks. Minu enda kallis õde näiteks oleks peaaegu jõulude ajal kuusel oleva küünlaga maja põlema pannud ja minuteada nende peres kuusel enam päris küünlaid pärast seda ei ole! :) Pane see ufogrill jah ikka sinna kaskede alla, piknik peab ikka looduses olema :)
Inx ütles …
Jah, ettevaatlikuks tegi see lugu igatahes :D Nüüd hoian ikka tuhka 5 päeva kaminas enne kui ämbrisse panen :D

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco