Suvi Peedul täies hoos - suvise grillipeolaua hitid
Järjekordselt suvilanädalalt tagasi - meel rõõmus ja tuju hea. Loodus oli suvises hoos, nii aed-kui metsmaasikad punased, hernekaunad pöidlapikkused ja lilled õitemeres. Eriti suur rõõm oli, et sparglid, mille ma juba kadunukesteks olin kuulutanud, olid igaüks ühe pojakese kasvatanud. Aia taga oli peale igat vihmasagarat hulgim väikseid puravikke, millest 99% olid kohe ka täiesti ära ussitanud. Mina ei tea, kuidas need ussid nii käbedad on - kas nad uuristavad seeni juba siis, kui seened on veel sambla all või on sel aastal (nt sooja talve tõttu) eriliselt palju seeneusse.
Pojakesi kasvatavad ka meie "koduloomad" - tiiki puhastades tõmbasin kogemata välja mitu ca 3 cm kogremaimu (aitasin nad muidugi tagasi vette ja jätsin tiigipuhastamise teiseks korraks). Nüüd on selge, mida need suured punased kalakesed ennast juba kuu aega tiigipõhjas varjavad. Meie pardipaari ei olnud algul sel korral sugugi näha. Kuni ühel ilusas pärastlõunal saabus neist üks, emapart. Vaatas, et meid tiigi ääres pole, paterdas ümber nurga majani ja prääksus söögi järgi. Sõi metsiku isuga ära 2 viilu saia. Tuli lausa terrassile maiustama ja tahtis Henri näpu ka kaasa naksata. Mõtlesime, et vaeseke saab kuivast saiast kõhuvalu ja kutsusime ta tiiki edasi sööma. Paterdas kaasa ja sõi seal veel paar viilu peale. Vahepeal lendas kuhugi ja tuli siis jälle uue noosi järgi. Arvata on, et ka temal on kuskil väiksed pojakesed süüa ootamas ja isapart vast (loodetavasti) valvab neid, kuni ema toitu otsib.
Suvise Peedu juurde kuuluvad vaieldamatult ka suvised aiapeod grilliga. Vaatamata valdavalt kehvale ilmale, sai neid peetud pea iga päev. Ja juba ongi välja kujunenud selle suve grillipeo hitid, mida siin teiega jagan.
Grillitud lillkapsas
Idee on pärit Nami-nami röstitud lillkapsaste omast. Teostus pisut muudetud.
Vaja läheb:
1 suur lillkapsas
1/4 sidruni mahl
veidi tšillihelbeid (mina kasutan Chilli explosion segu)
lehtpeterselli
soola
oliiviõli
Lõigu lillkapsas ca 1,5 cm paksusteks viiludeks (las laguneb, pane kõik ikka grillile). Lao ühe kihina fooliumile, piserda oliiviõliga ja pane soola. Grilli mõlemalt poolt. Pane kaussi, lisa sidrunimahla, hakitud petersell, tšilli ja paar spl oliiviõli. Sega ja serveeri soojalt suupisteks.
Grillitud paprika
Retsept on tegelikult siin juba ammu üleval. Aga sel korral sai katsetatud ka päris lõkkes tehtud varianti. Maitses hästi, kindlasti tasub sisse hakkida küüslauku.
Maitsevõi ürtide ja küüslauguga
Külaliste vaieldamatu lemmik, kadus iga päev laualt koos sooja saia-leivaga (samuti grillilt tulnud) nagu soe sai. Idee Vanatoa talurestoranis pakutud maitsevõist.Vaja läheb:
100 gr võid
100 gr creme fraiche'i (kohupiimavõiet)
1-2 küüslauguküünt
soola
värskeid ürte (kasutasin peterselli, küüslaugupealseid ja tilli)
Sega toasoe või kohupiimavõidega, lisa hästi peeneks hakitud küüslauk ja ürdid. Maitsesta soolaga. Sega kohevaks ja serveeri röstitud või grillitud saia ja leivaga.
Vutimunadega kerge salat
Vaja läheb:
kimp rukolat
2 Eesti tomatit
6 vutimuna
1/4 sidruni mahl
2 spl oliiviõli
soola/pipart
Laota taldrikule rukola, ristipidi lõigatud tomativiilud. Piserda sidrunimahlaga, lisa musta pipart. Poolita keedetud vutimunad, vala peale oliiviõli ja lisa maitse järgi soola.
Kommentaarid
Väga kenad ja meeleolukad pildid!!