Jänes koos seentega siidris
Korrektsuse huvides pean lisama, et tegelikult suples siidri sees koos seentega siiski küülik (pr k lapin, inglise keeles rabbit), mitte jänes! Aga see selleks. Mõte siidrikastmes küülikut teha pesitses kuskil mu peas juba paar kuud. Aga tööinimese värk, tegudeni ei jõua sugugi nii kiiresti, kui soovi oleks. Seekord ei olnud asi tooraine raskes kättesaadavuses, kuna küülik on siinkandis vägagi tavaline lihakraam. Nii et pole kellegi teise peale ajada, ikka ise süüdi, et kogu asi nii kaua aega võttis. Mõtlesin ja munesin, kuni ühel heal päeval tegi hoopis Tuuli ühe korraliku normandiapärase küüliku siidrikastmes ja riputas selle oma Ise tehtud. Hästi tehtud blogisse üles. See mõjus millegipärast ka mulle väikse müksuna ja ma hakkasin end küüliku suunas veidi käbedamalt liigutama. Minu pikkkõrv sai omale seltsiliseks hoopis seened ning värske tüümiani ning tulemus oli suurepärane. Kes soovib oma küülikut ka veidi normandiapärasemaks muuta, võib lisada lonksu calvados´t samal ajal hapukoorega. Ahha, kuna ma ise Eesti toidukaubandusega enam väga hästi kursis ei ole, siis kasutan Tuuli andmeid, et küülikut pidi pea alati olema Prismas (Rannamõisa toode, ei tea, kas Tartu omas ka) ja nüüd ka Sadamaturul! Nii et kõik küülikujahile!
Meie peres juhtus seoses küülikuga ka väike nali. Kuna me ei teadnud, kuidas Maria armsa jänku ära söömisesse suhtub ja kuna me soovisime, et ta meiega koos lõunataks, nimetasime pajas podisevat liha Maria kuuldes kanaks. Samasugune hele liha ju! Mann sõigi isuga. Kui taldrik tühjaks sai, ütles ta mulle: "Emme, ma tahaks veel seda jänese liha!". Varja veel lapse eest tõde, ma ei teagi, mismoodi ta sellele jälile sai!
Vaja läheb:
küülik, tükkideks lõigatult
300 gr šampinjone
3 spl oliiviõli
2 spl võid
paar oska värsket tüümiani
1 loorberileht
0,75 l kuiva õunasiidrit
3 šalottsibulat
2 küünt küüslauku
3 spl hapukoort
100 gr peekonitükke (naturaalset või mitte tugevalt suitsetatut)
2 spl jahu
Lõika šampinjonid veeranditeks. Haki sibul ning küüslauk. Keeruta lihatükke jahus. Pane pannile 2 spl oliiviõli ja 2 spl võid ja aja pann kuumaks. Pruunista küülikutükke igast küljest. Tõsta liha kõrvale ja pese pann puhtaks. Pane pannile 1 spl oliiviõli ja prae paar minutit sibulat ning küüslauku. Lisa seened ja peekonitükid, prae paar minutit. Vala pannile siider ning lisa tüümian ja loorber. Maitsesta soola ning pipraga. Kui siider keema tõuseb, keera tuli hästi madalaks, kata pann (või pott) kaanega ning lase ca 40 minutit podiseda. Tõsta liha välja ning lisa 3 spl hapukoort. Sega korralikult ning pane liha tagasi pannile. Serveeri hästi kuumalt. Lisandiks sobivad kartulid, tagliatelled, polenta või midagi muud meelepärast! Kõrvale joomiseks osta teine pudel kuiva siidrit!
Meie peres juhtus seoses küülikuga ka väike nali. Kuna me ei teadnud, kuidas Maria armsa jänku ära söömisesse suhtub ja kuna me soovisime, et ta meiega koos lõunataks, nimetasime pajas podisevat liha Maria kuuldes kanaks. Samasugune hele liha ju! Mann sõigi isuga. Kui taldrik tühjaks sai, ütles ta mulle: "Emme, ma tahaks veel seda jänese liha!". Varja veel lapse eest tõde, ma ei teagi, mismoodi ta sellele jälile sai!
Vaja läheb:
küülik, tükkideks lõigatult
300 gr šampinjone
3 spl oliiviõli
2 spl võid
paar oska värsket tüümiani
1 loorberileht
0,75 l kuiva õunasiidrit
3 šalottsibulat
2 küünt küüslauku
3 spl hapukoort
100 gr peekonitükke (naturaalset või mitte tugevalt suitsetatut)
2 spl jahu
Lõika šampinjonid veeranditeks. Haki sibul ning küüslauk. Keeruta lihatükke jahus. Pane pannile 2 spl oliiviõli ja 2 spl võid ja aja pann kuumaks. Pruunista küülikutükke igast küljest. Tõsta liha kõrvale ja pese pann puhtaks. Pane pannile 1 spl oliiviõli ja prae paar minutit sibulat ning küüslauku. Lisa seened ja peekonitükid, prae paar minutit. Vala pannile siider ning lisa tüümian ja loorber. Maitsesta soola ning pipraga. Kui siider keema tõuseb, keera tuli hästi madalaks, kata pann (või pott) kaanega ning lase ca 40 minutit podiseda. Tõsta liha välja ning lisa 3 spl hapukoort. Sega korralikult ning pane liha tagasi pannile. Serveeri hästi kuumalt. Lisandiks sobivad kartulid, tagliatelled, polenta või midagi muud meelepärast! Kõrvale joomiseks osta teine pudel kuiva siidrit!
Kommentaarid
Tore, et reaktsioon jänku söömisele nii mõistlik oli. Meile igal juhul väga meeldis see siidrine küülik, tõenäoliselt tuleb nii mõnelgi korral kordamisele. Loodetavasti teil sama positiivne reaktsioon - isegi lapsele pole vaja eraldi toitu teha ;)
Ma ise ei ole veel kunagi tundnud suurt kiusatust jänest (või küülikut) süüa. Lapsena ma kunagi sõin ja see ei jätnud kustumatut muljet või õigemini vist jättis küll, aga mitte selles heas mõttes. Samas on hea teada, et kui kunagi peaks selline isu tulema, siis on, kust retsepti leida :)
Vahvat päeva ja tuhat tervit!
Eva-U