Kreemine sellerisupp, täitsa tasakaalus
Nagu juba varem mainitud, tõi päkapikk aka minu kallis õde Eva mulle jõuluks uue ilusa kokaraamatu Citrus and Spice (autor Sybil Kapoor). Sirvisime seda siis sealsamas jõuluõhtul ja Eva hõigatas mingil hetkel, et issake, kui isuäratav asi, sellerisupp. Mina ei osanudki nagu kohe nii vaimustuda sellest ideest. Täitsa võimalik, et oma osa oli ka selles, et olime äsja lõpetanud jõuluprae söömise, aga seller on minu meelest üks võrdlemisi tugevamaitseline tegelane ja seetõttu kasutan teda mõningase ettevaatlikkusega. Kuigi, tunnistan, et on äärmiselt palju roogasid, kus selleri olemasolu on eluliselt vajalik ja mõõdukas koguses meeldib ta mulle väga. Kuidagi jäi see sellerisupp mind aga kummitama. Mõne aja eest võtsin raamatu sellerisupi koha pealt uuesti lahti ja lugesin ka sissejuhatuse läbi. Nimelt väitis Sybil, et tema retsept pärineb 1971. aasta Jane Grigsoni kokaraamatust Good Things ja et selle retsepti suurim pluss on sibula, kartuli ja selleri ideaalne tasakaal. Kui üks retsept nii kaua ringluses on olnud ja seda endiselt kiidetakse, siis peab selle tasakaaluga vist ikka tõesti kõik parimas korras olema, mõtlesin mina. Niisiis saigi ära proovitud täpselt raamatus antud vahekordades retsepti järgi sellerisupp, maitsestamise osas jätsin endale õiguse ühtteist muuta. Ja tõepoolest, terve pere oli täiesti sillas, eesotsas minu endaga. Sellerimaitse on mõnusalt mahe, lisaks tekib muidu lihtsas supis õrn seenemekk. Vaja läheb:
3 spl oliiviõli
340 gr sellerivarsi
170 gr sibulat
170 gr kartulit
1 tl värsket hakitud peterselli
1 liiter kanapuljongit
100 ml vahukoort
Serveerimiseks:
50 ml vahukoort
2 tl hakitud värsket peterselli
Haki köögiviljad. Kuumuta potis õli ja lisa köögiviljakuubikud ning petersell. Sega läbi, keera tuli vaiksemaks, kata pott kaanega ja lase ca 15 minutit haududa, kuni kõik pehme on. Sega aegajalt ja jälgi, et kuumus liiga suur ei oleks, muidu lähevad köögiviljad kõrbema. Lisa puljong, lase keema minna, keera tuli vaikseks, kata pott kaanega ning lase umbes 20 min keeda. Püreeri saumikseriga ja vala läbi sõela puhtasse supipotti. Lisa vahukoor. Maitsesta musta pipra ning vajadusel soolaga. Sega ülejäänud vahukoor hakitud värske peterselliga ning tõsta serveerimisel igasse kaussi paar teelusikatäit.
Kommentaarid
Mõnusat nädalavahetuse jätku,
Eva-U