Mandel ploomis, ploom šokolaadis

Agen´i ploomid on ühed Prantsusmaa kõige kuulsamad ploomid. Kohe nii kuulsad, et aastast 2002 on need ploomid (les pruneaux d´Agen) kaitstud geograafilise tähisega, nagu mõned peened veinid või kuulsad juustud. Minul on siin suurepärane võimalus valmistada oma ploomikomme just neist kuulsatest ploomidest. Mina olen meie peres see kuivatatud ploomi sõber. Tundub, et ma olen selle pärinud oma emalt, sest mõlemad oleme me Tartu erinevatest poodidest ostnud kuivatatud ploomi šokolaadis, enamasti pettuma pidades. Ainult paar korda on õnnestunud osta maitsvat mahlast kommi, kus sees pehme ploom ja peal tõeline tume šokolaad. Oh kui Mari-Liis oleks vaid varem oma ploom-šokolaadis postituse üles pannud, oleks meie (põhiliselt, tuleb tunnistada, küll minu ema) pääsenud jalavaevast ning pettumustest. Ja oh, kuidas ma ise selle geniaalse ning lihtsa lahenduse peale küll ei tulnud, et need kommid ise valmis meisterdada ja veel mandel preemiaks igasse sisse pista. Igatahes, aitäh, Mari-Liis! Tulemus on just täpselt selline, nagu me kõik see aeg otsinud olime! Kõik on lihtsamast lihtne, vaja läheb:


Valmis "ploomikommid"; äsja šokolaadis supelnud ploomid
100 g tumedat šokolaadi (soovitan kindlasti kasutada spetsiaalset küpsetusšokolaadi, viimasel ajal on mul õnnestunud komistada "söömisšokolaadidele", mis ei sula ega segune)
100 g kuivatatud musti ploome ( u 20 tk)
25 g kooritud või koorimata mandleid (u 20 tk)

Sulata šokolaad kuumaveevannil või mikrolaineahjus. Mikrolaineahjus tuleb jälgida, et šokolaad keema ei läheks, vaheldumisi tuleb paari minuti haaval kuumutada ja siis segada. Siis topi igasse ploomi mandel, selleks on igas ploomis olemas auk, mille kaudu varem kivi välja on võetud. Pista ploom sulašokolaadi sisse, tõsta välja, lase üleliigne šokolaad ära tilkuda ja pane küpsetuspaberile tahkuma. Selleks kõigeks on suurepärane tööriist hambaork, orgiga ploomi tõstes ei jää tõstmisjälgi üldse näha. Lõpuks tõsta kõik "kommid" küpsetuspaberil külmkappi vähemalt pooleks tunniks, kuni šokolaad on uuesti kõvaks muutunud.

Agen´i ploomid, mandel juba sisse pistetud; Kuldkollane Livarot juust ehk kolonel

Jätkates juba ammu alustatud juustuteemat, siis aastalõpu Cuisine Gourmande number tõi ühena talvise hooaja juustudest välja ilusa kuldse koorega lehmapiimajuustu Livarot, mida mina kohe proovima ruttasin. Kas pole kaunis teine, loojuva päikese värvi ja paari heinakõrrega kaunistatud? Pärit on ta Normandiast ja tegu on ühe sealse vanima juustusordiga. Heinatriipe peaks ühel juustukeral olema kolm kuni viis ja nende lisamisel on ka täiesti praktiline põhjus - et juust valmimise ajal laiali ei vajuks. Tänu oma triibulisele küljele on Livarot saanud endale ka hüüdnime - kolonel. Livarot´l on tõeliselt tugev lõhn, aga õnneks oleme meie siin juba jupp aega trenni teinud, nii et isegi Mann ei kirtsutanud nina, kui ma oma kuldse iluduse lahti pakkisin, vaid ütles esimesena, et andku ma talle ka seda uut juustu proovida. Tõeliselt maitsev juust, tugeva maiguga, aga äärmiselt meeldiv! Lisandub kindlasti minu lemmikjuustude topi esiritta.


Meil on kevad!

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Sa paned viimasel ajal nii usinasti uusi retsepte üles, et ma ei jõua isegi järge pidada :) Tänane magus üllatus on väga ahvatlev. Mul on tunne, et pean kohe täna ploome, mandleid ja shokolaadi ostma minema. Need näevad nii isuäratavad välja seal piltidel. Ma justkui tunneks lausa lõhna :)

Magusate tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Sattusin nädalavahetusel pisut hoogu jah :). Tee jah kohe, neid on lihtsalt niiiii lihtne valmistada ja maitsevad paremini kui igasugune poekomm! Magusad tervitused vastu!
Anonüümne ütles …
Mul on veel viimane kilone pakk Ageni ploome ja ma söön neid lihtsalt niisama- pole mingit shololaadi vajagi!
Ma juba mitu aastat kingin inimestele jõuludeks Ageni AOC ploome :)
Anonüümne ütles …
...aga see krookuse pilt ja kevad on kadedaks tegev. Meil ka on see kevade hõng- päeval pasitab päike ja jääpurikad sulavad ja samal ajal on -15 kraadi. Mu prantslannast sõbranna pani ka eile üles nn. kevade pildid: õitsvad mandlid, virsikud ja mimoosad ja krookused. Eks me kannatame veel 2-3 kuud :)
Juc ütles …
Mmm, Ageni ploome keset Eesti talvist jõulu saada oleks küll meeldiv! Pagana mahlased on nad, kuigi kuivatatud. Mina söön ka igat moodi - šokolaadis või mitte. Õitsvad mandlid, virsikud ja mimoosad ajavad minu ka kadedaks :). Su sõbranna Lõuna-Prantsusmaal?
Anonüümne ütles …
Ma ostan neid Ageni ploome sama Prantsuse firma kaudu, kes mulle kalu ja mereande toob- ma ei usu, et Eestis neid poes on...kuigi Sadama turul on üks väga tore putka, kus müüdi isegi Camarguesi riisi. Aga kevade pildid olid jah Montpellierist ja tekitasid vaid stressi minusugusele, kes on nohune, kurk haige ja hommikuks veel ohatis huulel :)
Anonüümne ütles …
Aga minul juba ära proovitud!Õnnestus suurepäraselt. Kuna mul chokolaadi üle jäi, panin selle sisse lõpetuseks pähki- ja rosinasegu, kust olin enne mandlid välja noppinud. Kõik sai palju parem kui poes. Nüüd jäängi selle töö peale. Kui ma olin oma komme 2päeva hävitanud, tekkis mõte, et ehk saab neist isegi isu ära süüa? Oleks tore! Parimate tervitustega Kahupea.
Juc ütles …
Kristel kiiret paranemist. Mu meelest on maailma suurimaid alatusi, kui niigi on nohust kehv olla ja siis veel ohatis ka saabub!
Kahupea, ma kohe arvasin, et Sulle meeldivad. Kas issi ka sõi? Mul Mann ja Henri ei taha musti ploome. Nii et saan uhkes üksinduses maiustada. :) Isu saab täis küll, aga mõne aja pärast on jälle tühi tagasi! :)
Eva P. ütles …
Super hea retsept - isuäratav ja lihtne valmistada. Sööks praegu isegi neid ploome šokolaadis, mida oma postituse alguses mainid ... :)
Mari-Liis ütles …
Tõepoolest, Juc, sageli on kõige lihtsamate asjade peale millegipärast keeruline tulla;) Meie laual on "mandel ploomis,ploom šokolaadis" (hea postituse pealkiri!) sage külaline. Superkomm!
Juc ütles …
Eva, tõesti lihtne ja supermaitsev. Sa pead silmas neid Agen´i ploome? Pead vist Kristeliga kaupa tegema, saan aru, et tal on mingi salakanal täitsa olemas nende jaoks :)
Mari Liis, suur tänu veelkord. Kuna see kommitegu nii kiirelt käib ja kõiki komponente saab kappi tagavaraks osta, siis võib arvata, et ka meie lauale need nüüdsest aegajalt jälle ilmuma hakkavad!
Eva P. ütles …
Ei, nendest Tartu omadest kirjutasin :)
Anonüümne ütles …
Tere. Sattusin sellele lehele juhuslikult läbi Facebooki. Kiidan ka - need on tõesti head kommid! Ja veel paremaks lähevad nad siis, kui neid pähklipurus veeretada (kui shokolaad on veel pehme). Välimuski paraneb märgatavalt.
Aga kust neid Ageni ploome osta saab?
Juc ütles …
Eva, nüüd sain alles aru... et isegi NEID mitte kuigihäid sööks :). Küll mul on ikka pikad juhtmed!
Anonüümne, tere tulemast, tore, et siia lehele sattusid. Pähklipuruga kattes läheb vist tõesti asi aina põnevamaks, kuigi minu meelest on sellised šokolaadimügarikud ka väga ilusad :). Ageni ploomide kättesaadavus oleneb vist sellest, kus Sa oled. Kui Eestis, siis ma ei kujutagi ette, kas kuskilt niimoodi lihtsalt osta saab. Aga nt siin Luxembourgis müüakse vist igas poes!
Anonüümne ütles …
Aitäh vastuse eest! Luxembourg jääb jah, kahjuks küll, kaugele. Olen Eestis :-(. Aga vähemalt nüüd tean, mida otsida ...
Jõudu teile seal kaugel!
Külli
Anonüümne ütles …
Lisan siia juurde veel, et leotan ploome ka ühe öö Amareto likööris. Mandlit ma ei pannud. Järgmine kord katsetan mandlitega ...

Tervitused veelkord,
Külli
Juc ütles …
Külli, ma kujutan ka ette, et ploomide järgi tulekuks on Lux Eestist liiga kaugel :). Ma mõtlesin ka seda alkoholis leotamise varianti... aga alguses lootsin, et äkki laps sööb ka ja siis jätsin selle sammu tegemata. Laps ei söönud ikka, nii et järgmisel korral võib vabalt endale alkoholiga komme meisterdada. :)
Eva ja CO ütles …
Superhea maiustus! Suur aitäh hea idee eest! Mul küll tumedat shokolaadi käepärast polnud, nii et katsetasin piimashokolaadiga, aga tulemus oli sellegipoolest võrratu! Tõesti super leiutis!

Päikest,
Eva-U
Juc ütles …
Supertore, Eva, kui meeldis! Piimašokolaadisõprade variant ka siis ära proovitud. Eriti ilus oleks, kui viitsiks kolme šokolaadiga mässata! :)
Reelika ütles …
Mustad kuivatatud ploomid on ka minu ühed lemmikud. Tore, et kuskil on igas poes hea ja kvaliteetse toormatejali valik. Meil siin väga valida ei ole, aga sellele vaatamata proovin selle maiustuse esimesel võimalusel järgi.
Juc ütles …
Reelika, ma usun, et meilt saab ka ikka maitsvaid ja kvaliteetseid kuivatatud ploome Eestist. Lihtsalt mitte nii kuulsa nimega :). Proovi järgi jah!
Pille ütles …
Mul on neid Ageni ploome täitsa varutud, tahtsin järele proovida, kas on meie kaubandusvõrgus saadavates ploomidest oluliselt parem.

Aga - tegelikult tahtsin hoopis öelda, et me oma viimasel Prantsusmaa-reisil (õigemini küll Normandia-reisil - sõitsime lennujaamast ju kohe Normandia poole, lõppsihiks Olivier Roellingeri chateaux ja restoran ja siis tagasi ) sõime seda Livarot korduvalt, sai kõigi me pere juustusöödikute (hetkel siis K, mina ja Nora) suureks lemmikuks. Õnneks avastas Kristjan, et isegi Brüsseli lennujaamas on "kolonel" täitsa müügil, nii et oleme nüüd päris mitu korda seda ka peale reisi nautida saanud :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco