Lemmikutest ja muutuvast (maitse)meelest

Oma vanades postitustes hulkudes avastasin oma nelja aasta (uskumatu, kas pole?!) taguse postituse, mille teemaks lemmiktoiduained ja -maitsed. Mõne aja eest sai siin chai-postituse kommenaatides arutletud sel teemal, et aja jooksul, peale ohtraid uusi maitseelamusi, inimese maitsemeel muutub täiesti uskumatult palju. Üks pilk oma tollastele lemmikutele ja võin viimasele väitele ainult takka kiita.

Mitte, et siis välja pakutud lemmikud - küüslauk, tomat, oliiviõli, värske kartul, tüümian, tume sokolaad ja oliivid- mulle tänasel päeval enam ei meeldiks. Ikka meeldivad (pigem on neist tänaseks saanud omamoodi staple, toiduained, mis peavad igal juhul kodus alati olemas olema), aga kui peaksin oma hetkelemmikud kirja panema, siis tuleks nimekiri hoopis teistsugune. Tundub, et minu maitsemeeltel mõlgub nüüd palju rohkem erinevatest maailma otsadest kogutud maitseid, lemmikuid on kordi rohkem ja... minu meelest on nad ka üksjagu põnevamad, kui tollal. Niisiis püüan oma 2012. aasta alguses kehtivad maitsed kirja panna. Ühtlasi oleks väga põnev teada, millised on Sinu hetkelemmikud?



DSC_0119

LIHA ASEMEL KALA- ja MEREANNID Selline periood on mul kestnud tegelikult juba mitu aastat. Mul pole midagi liha vastu, aga isu selle järgi ka enamasti pole. Küpsetan teda hea meelega, aga ise võtan enamasti vaid paar ampsu. Mereandidest on viimasel ajal ammusele lemmikule KREVETTIDELE, lisandunud KAMMKARBID ning hästi valmistatud KAHEKSAJALAD. KALAMARI viib alati keele alla, aga alanud aastal tahaks hirmsasti enda jaoks uusi põnevaid kalu proovida valmistada, tahaks valmistada merikeelt, merilesta, meripoisurit, riffahvenat..., terve uus maailm. Kui ette võtan, siis kuulete sellest!

VÜRTSID-ÜRDID-MAITSETAIMED Kui nelja aasta eest olin suur basiiliku, tüümiani ja pune fänn, siis praeguseks on esiplaanile kerkinud rida teie maitsetaimi ja ürte. Näiteks KORIANDER. Mäletan, kui aastaid tagasi endale oma aia sain ja suure hurraaga kõikvõimalikke ürte hakkasin kasvatama, siis mu koriander kasvas jõudsalt igavesti suureks "põõsaks". Ainuke jama oli selles, et selle maitse ja lõhn olid mulle vastukarva ja ma ei osanud seda kuhugi panna. Muudkui ootasin, proovisin ja mõtlesin, kuni tuli sügis ja koriander koos juurega kompostihunnikusse rändas. Oh kuidas ma tahaksin seda põõsast nüüd tagasi. Ma ei teagi tegelikult, millisel hetkel ma koriandrit nii armastama hakkasin, aga võibolla oli see meie esimesel Tai reisil, kus koriandrit salatitesse-suppidesse pandi. Nüüd on see üks lemmikürte mitte ainult minu jaoks, vaid kogu meie pere meelest.
Siia juurde lisaks kohe Tai kuldse kolmiku - SIDRUNHEIN, LAIMILEHED ja KALGANIROHI ehk GALANGAL. Kõiki neid uusi maitsed, tsitrust, värskust, kuusekasvu mekki, vürtsikust, hapukust..., mida kõike neist leiab, on raske kirja panna. Tuleb proovida!



magus paprika ja vürtsköömned

Või siis MÜNT ja eriti veel üheskoos koriandriga. Kui aastate eest seostus sõnaga "münt" minu jaoks magustoidumaailm, siis nüüd meeldib mulle katsetada mündiga just soolastes roogades -külmas jogurtikastmes, salatites, suppides...
Kui ürdid on aegade algusest minu koduköögis pidevas kasutuses olnud, siis vürtse olen aasta aastalt alles nüüd rohkem kasutama hakanud. Viimase aja erilised lemmikud on VÜRTSKÖÖMEN, KARDEMON ja SUMAHH. Vürtsköömen on minu jaoks kiire tee Indiasse, kardemon meeldib mulle ka India roogades, aga ennekõike skandinaaviapäraselt magusroogades ja hapukas sumahh on minu meelest täiesti super erinevates salatites koos granaatõunaga.
Kvaliteetne naturaalne VANILL on lausa sõltuvusttekitav. Ja enam ei kasuta ma seda ainult dessertides. Mäletate vanillikaunale lükitud kammkarpe?

Aasia kastmete poole pealt olen suur SEESAMIÕLI ja SOJAKASTME fänn. Tegelikult meeldib mulle üldse seesamimaik soolastes toitudes, nii et üheskoos seesamiõliga lähevad hästi kaubaks ka nii heledad kui tumedad seesamiseemned!



seesamiseemned

VEINi meeldib mulle ka täna, 4 aastat hiljem nii juua kui toiduvalmistamisel kasutada, eriti soolastes toitudes, RUMMi jälle lisaksin suurima heameelega kasvõi iga magustoidu ja koogi sisse!

LAIM asendab mu varasemat lemmikut sidrunit, aga kodus peab alati mõlemaid olema ja pigem rohkem kui vähem. Teistest puuviljadest on mul jätkuvalt GRENADILLi ja MANGO vaimustus, viimasel ajal on lisandunud neile värske tulipunane GRANAATÕUN.

Minu KIKERHERNE-hullus on kergelt arusaamatu mulle endalegi. Olen mõelnud, et äkki neis on midagi, mida minu keha kangesti vajab. Sest mul hakkab sõna otseses mõttes suu vett jooksma, kui kikerherneid näen! Riisidest on basmati asemele tulnud JASMIINIRIIS.

JUUSTUD on minu šokolaad, seda olen vist varemgi öelnud ja selles suhtes on Luksemburg minu paradiis. Siin võib lõputult põnevaid uusi juuste maitsta. Aga vaatamata pikale maitsmisele ja proovimisele, ei ole ma kitsejuustu osas veel meelt muutnud (sama käib maksa ja verivorsti kohta). Minu kõige kõige lemmikum juust on trühvlikreemiga Brie, millest siin teile põgusalt ka kirjutanud olen.

Ja muidugi, last but not least, meeldib mulle kohutavalt SUVINE EESTI TOIT, aga eriti maasikad-vaarikad-mustikad, kukeseened-puravikud ja värske till.

Nüüd sai küll pikk nimekiri ja midagi olulist jäi kindlasti mainimata ka, aga 4 aasta pärast on jälle põnev tulla ja vaadata, mis vahepeal muutunud on!



sumahh

Kommentaarid

Merit ütles …
Nii põnev lugeda, mis kellegi jaoks just parasjagu "IN"! Mulle meeldivad hetkel läätsed ja peet ja rukola (eelistatavalt kõik koos) ja tüümian ja endiselt vürtsköömen. Samas kui armastus kõige aaspiapärase vastu on pärast kirglikku algust veidi jahtumas ja karrid jms ei ole enam päris esikohal. Pigem võin lõputult tomati-tuunikala pastat süüa:) Magusa osas on kvaliteetshokolaadi asemel koha sisse võtnud lihtsad suhkrust ja rasvast maiustused nagu Kinder Bueno ja Pilvekese kommid - õudne!:D Kõlab nagu talv:)
Eva ja CO ütles …
Tõesti põnev postitus! Lugesin ja leidsin, et paljud sinu lemmikud on ka minu lemmikud (ju olen kergesti mõjutatav :) Näiteks hakkab suu alati vett jooksma, kui tunnen koriandri ja laimi lõhna! Või tume seesamiseemne õli?! Panin just täna hommikul kanafilee koriandri, küüslaugu, tsilli ja seesamiseemne õliga marineeruma, et õhtul sellest mõnus taipärane roog teha. Nuuskisin toore liha potti nagu napakas, enne, kui selle külmkappi panin :)
Mul oleks hea meel, kui sa hakkaksid erinevaid kalu katsetama, sest ma tunnen, et olen kala osas täielik kobakäpp. No ei tea neid ja ei oska nendega midagi peale hakata. Eriti raske on minu meelest valget kala huvitavalt teha. Tihti jääb see tuim ja igav. Üks sinu pakitud valge kala retsept on meie pere lemmik. Seda oleme kohe mitmeid kordi söönud.
Päris põnev, millised lemmik maitsed sa nelja aasta pärast siia blogisse kirja paned?

Tervitan!
Eva-U
Anonüümne ütles …
Mulle tundub, et nii mõnigi maitsemeel ja -unistus on tegelikult mõjutatud saanud ka sellest, et nt kalavalik on Luksemburgis ikka hoopis midagi muud kui Eestis. Aga ma tulen välja hoopis ühe egoistliku ettepanekuga. Kuna sul on kirglikke lugejaid ka Luksemburgis ja mina kord kurtsin, et ei tea kust üht või teist asja leida võiks ja sa mulle Umamit soovitasid, siis ma viimasest ära ei ütleks, aga siia Luksemburgi sealt vist ikka midagi tellida ei saa. Nii, et siit siis see minu soovitus, et mõni eksootilisem maitseaine saaks äkki vihje, kust seda siin leida võiks.
Juc ütles …
Merit, seda on küll rõõm lugeda, et põnev lugemine on. Ma natuke mõtlesin, et äkki on väga egoistlik niimoodi terve postitus enda isudest kirjutada, aga tuleviku tarvis oli endal huvitav kirja panna. Nüüd tuleb minu suureks rõõmuks välja, et lugeda ka põnev :). Rukola on tõesti üks maitsev roheline, see meeldib mullegi juba pikemat aega. Värske tuunikala meeldib samuti väga, aga kas Sinu lemmikpasta on konserviga? Ja see on nii vahva, et hea šokolaadi asemel sööksid Kinder Buenot ja Pilvekesi :).
Eva, ja Sinul ka põnev, nii tore. Kas oled mõjutatav või on meil sarnane maitse või mõlemat. Mine Sa tea! Koriandri ja laimi lõhn... tõesti, ajab suu vett jooksma küll. Ja see Sinu marinaad, seda tuleks kohe isegi nuuskima ja sööma ka muidugi hiljem! :) Esimene kala ongi muide kodus juba ootamas ja valge on ta ka - nimelt merikurat. Vaata googlist pilti, päris hirmuäratav sell teine! Aga too paki sees kala meeldis mullegi hästi!
Anonüümne, muidugi jagan hea meelega vihjeid! Kirjuta mulle, mis Sind huvitab kas siiasamma kommentaaridesse või jutaraudnask@hot.ee ja räägin, kust ma siin mida hangin! :) Aga jah, muidugi on mu eelmise aasta plaan palju juuste proovida ja selleaastane, palju kalu proovida, seotud kaubavalikuga. Olukorda tuleb ju ikka ära kasutada kui võimalus on! :)
Anonüümne ütles …
Põnev lugeda ja mõnusad neelatused tekkisid mitme näite puhul, till ja värsked kartulid, oehh.... kui mõnus,samas kaheksajalga sööks ka kohe mõnuga ja kikerherned on maitsvad. Aga enda suuremate lemmikutena nimetan lambaliha ja rosmariini, küüslauk, sidrun ja oliiviõli on ülivajalikud. See pole küll toiduaine, aga, malmist haudepott suures puuküttega ahjus muudab paljud road eriti maitsvaks. H Saaremaalt
Anonüümne ütles …
Tõesti huvitav ja mõtlemapanev postitus. Mina olen tähelepannud, et mul tuleb aegajalt väljakannatamatu ubade isu. No aitab paarist korrast ja muutun nende vastu jälle ükskõikseks. Küllap ongi nii, et ihu teab, mida vajab. Ja kui mõtlema hakata, siis on nii ka Tai ja Eesti söökidega.
Sellepärast ongi blogi hea, et võid iga kell vanad retseptid üle vaadata ja midagi uuesti käsile võtta.
Kahupea tervitused
Reelika ütles …
Sinu postitust lugedes leidsin sarnasuse korandri osas. Nimelt kasvatasin minagi eelmisel suvel oma aias esmakordselt koriandrit. Kui sealt mööda käisin, siis tundsin koguaeg sellist suhteliselt ebameeldivat lõhna. Sellele vaatamata korjasin ja kuivatasin talveks koriandrikupraid ja kasutan neid ahjuroogades. Polegi kõige hullem :) Juurtega välja ei kakkunud ja ehk sel suvel on lõhn juba pisut vähem ebameeldiv :)
Reelika
Juc ütles …
H Saaremaalt, küüslauk, sidrun ja oliiviõli on tõesti asjad, mis ka minu meelest peavad nonstop kodus olemas olema. Lambaliha usku ma veel pole, selle unustasin sinna maksa ja verivorsti juurde lisamata :). Aga malmist pott päris puuküttega ahjus... see on ju mõnes mõttes tõesti nagu maitseaine, sest annab toidule eriti hea maitse! Olen 100% nõus!
Kahupea, mul on samamoodi muide ubadega, et tekib vastupandamatu isu ja siis saab rahuldatud, kuni järgmise korraga. Ju nendega on samuti nagu mul kikerhernestega, et midagi on ihul sealt vaja :). Tore, kui mu blogi saad kasutada, et vanu lemmikuid uuesti üles otsida ja küpsetada!
Reelika, koriandrikuprad tasub tõesti kindlasti peale suvehooaega järelejäänud taimelt ära korjata. Neid läheb nt paljudes India roogades vaja. Minu nõrkus on aga just need värsked koriandri lehed. Just need, mille lõhn Sulle suvel ei meeldinud kuidagi :). Kas neid lehti süüa proovisid? Kui jah, siis kuidas meeldis? Aga järgmise aasta osas pean Sind kurvastama, kui ma nüüd õigesti mäletan, siis on koriander üheaastane taim! :( Nii et järgmisel aastal korja sügisel juurikas üles, pese puhtaks ja tee ise Tai karripastat - nad panevad koriandrijuuri selle sisse :)!
Reelika ütles …
Ei proovinud ma neid rohlisi lehti. Ju see lõhn oli selline, mis ei kutsund maitsma. Ja kui üheaastane taim siis üheaastane. Eks külvan uuesti :)
Anonüümne ütles …
Mulle hullult meeldib lugeda JUST selliseid postitusi, kus kirjutatakse endast. Selliseid võiks rohkem olla.
Minu lemmikmaitsed on üsna tavalised - suvi (värske kartul, till, roheline sibul, mustikad, kukeseened, türgi oad, vaarikad jne), küüslauk, metsaseened, mereannid, mulgikapsas.
Juc ütles …
Elve, seda on küll rõõm kuulda, püüan siis endaspidi tihedamini JUST selliseid lugusid kirjutada :). Eesti suvised toidud on tõepoolest selliseid, et panevad aasta läbi neelatama, kui neile mõelda! Olen Sinuga täiesi päri!
Inx ütles …
Tere!
Ära nüüd nii küll arva, et Sinust endast pole põnev lugeda :) On ja väga, sest alati on huvitav lugeda palju näinud ja käinud inimesest ja eriti veel, kui tal on palju huvitavaid kogemusi ja võimalusi. Minu jaoks on paljud asjad näiteks sellised, mida ma pole elus näinud ega kuulnud ja siit lugedes ma saan ju targemaks :)Elu pole eriti võimaldanud rännata ega proovida, siis saab vähemasti läbi huvitava inimese midagi kogeda :)
Mis aga on minu lemmikud, siis ikka vist päris lihtne värk: küüslauk !!!!! oliivõli, oliivid, laim, sidrun, spinat, basiilik, tomat, kartulipuder :D kala igas asendis, periooditi hullun pomelost, kiividest, granaatõunast ja nektariinidest - ilmselt jah keha teab, mida tahta. Söön mingist puuviljast isu täis ja siis ei taha kaua aega. Selle talvega olen hakkanud kõvasti rohkem kasutama ingverit ja tšillit. Päikesekuivatatud tomatite purk on ka alati kapis. Kilu :) Suvel teen alati suurema portsu pestot.....ja ikka saab see liiga ruttu otsa.
Parimate soovidega
Ingrid
Juc ütles …
Ingrid, suur aitäh, see oli nüüd küll ilusti öeldud! Suur rõõm, kui minu heietused kellelegi harivalt mõjuvad :) ja huvitavad on.
Aga Sinu lemmikud on kõik minu lemmikud ka. Ja kilu mainimine oli lõuna eel puhta liiast :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga