Lemmikutest ja muutuvast (maitse)meelest
Oma vanades postitustes hulkudes avastasin oma nelja aasta (uskumatu, kas pole?!) taguse postituse, mille teemaks lemmiktoiduained ja -maitsed. Mõne aja eest sai siin chai-postituse kommenaatides arutletud sel teemal, et aja jooksul, peale ohtraid uusi maitseelamusi, inimese maitsemeel muutub täiesti uskumatult palju. Üks pilk oma tollastele lemmikutele ja võin viimasele väitele ainult takka kiita.
Mitte, et siis välja pakutud lemmikud - küüslauk, tomat, oliiviõli, värske kartul, tüümian, tume sokolaad ja oliivid- mulle tänasel päeval enam ei meeldiks. Ikka meeldivad (pigem on neist tänaseks saanud omamoodi staple, toiduained, mis peavad igal juhul kodus alati olemas olema), aga kui peaksin oma hetkelemmikud kirja panema, siis tuleks nimekiri hoopis teistsugune. Tundub, et minu maitsemeeltel mõlgub nüüd palju rohkem erinevatest maailma otsadest kogutud maitseid, lemmikuid on kordi rohkem ja... minu meelest on nad ka üksjagu põnevamad, kui tollal. Niisiis püüan oma 2012. aasta alguses kehtivad maitsed kirja panna. Ühtlasi oleks väga põnev teada, millised on Sinu hetkelemmikud?
LIHA ASEMEL KALA- ja MEREANNID Selline periood on mul kestnud tegelikult juba mitu aastat. Mul pole midagi liha vastu, aga isu selle järgi ka enamasti pole. Küpsetan teda hea meelega, aga ise võtan enamasti vaid paar ampsu. Mereandidest on viimasel ajal ammusele lemmikule KREVETTIDELE, lisandunud KAMMKARBID ning hästi valmistatud KAHEKSAJALAD. KALAMARI viib alati keele alla, aga alanud aastal tahaks hirmsasti enda jaoks uusi põnevaid kalu proovida valmistada, tahaks valmistada merikeelt, merilesta, meripoisurit, riffahvenat..., terve uus maailm. Kui ette võtan, siis kuulete sellest!
VÜRTSID-ÜRDID-MAITSETAIMED Kui nelja aasta eest olin suur basiiliku, tüümiani ja pune fänn, siis praeguseks on esiplaanile kerkinud rida teie maitsetaimi ja ürte. Näiteks KORIANDER. Mäletan, kui aastaid tagasi endale oma aia sain ja suure hurraaga kõikvõimalikke ürte hakkasin kasvatama, siis mu koriander kasvas jõudsalt igavesti suureks "põõsaks". Ainuke jama oli selles, et selle maitse ja lõhn olid mulle vastukarva ja ma ei osanud seda kuhugi panna. Muudkui ootasin, proovisin ja mõtlesin, kuni tuli sügis ja koriander koos juurega kompostihunnikusse rändas. Oh kuidas ma tahaksin seda põõsast nüüd tagasi. Ma ei teagi tegelikult, millisel hetkel ma koriandrit nii armastama hakkasin, aga võibolla oli see meie esimesel Tai reisil, kus koriandrit salatitesse-suppidesse pandi. Nüüd on see üks lemmikürte mitte ainult minu jaoks, vaid kogu meie pere meelest.
Siia juurde lisaks kohe Tai kuldse kolmiku - SIDRUNHEIN, LAIMILEHED ja KALGANIROHI ehk GALANGAL. Kõiki neid uusi maitsed, tsitrust, värskust, kuusekasvu mekki, vürtsikust, hapukust..., mida kõike neist leiab, on raske kirja panna. Tuleb proovida!
Või siis MÜNT ja eriti veel üheskoos koriandriga. Kui aastate eest seostus sõnaga "münt" minu jaoks magustoidumaailm, siis nüüd meeldib mulle katsetada mündiga just soolastes roogades -külmas jogurtikastmes, salatites, suppides...
Kui ürdid on aegade algusest minu koduköögis pidevas kasutuses olnud, siis vürtse olen aasta aastalt alles nüüd rohkem kasutama hakanud. Viimase aja erilised lemmikud on VÜRTSKÖÖMEN, KARDEMON ja SUMAHH. Vürtsköömen on minu jaoks kiire tee Indiasse, kardemon meeldib mulle ka India roogades, aga ennekõike skandinaaviapäraselt magusroogades ja hapukas sumahh on minu meelest täiesti super erinevates salatites koos granaatõunaga.
Kvaliteetne naturaalne VANILL on lausa sõltuvusttekitav. Ja enam ei kasuta ma seda ainult dessertides. Mäletate vanillikaunale lükitud kammkarpe?
Aasia kastmete poole pealt olen suur SEESAMIÕLI ja SOJAKASTME fänn. Tegelikult meeldib mulle üldse seesamimaik soolastes toitudes, nii et üheskoos seesamiõliga lähevad hästi kaubaks ka nii heledad kui tumedad seesamiseemned!
VEINi meeldib mulle ka täna, 4 aastat hiljem nii juua kui toiduvalmistamisel kasutada, eriti soolastes toitudes, RUMMi jälle lisaksin suurima heameelega kasvõi iga magustoidu ja koogi sisse!
LAIM asendab mu varasemat lemmikut sidrunit, aga kodus peab alati mõlemaid olema ja pigem rohkem kui vähem. Teistest puuviljadest on mul jätkuvalt GRENADILLi ja MANGO vaimustus, viimasel ajal on lisandunud neile värske tulipunane GRANAATÕUN.
Minu KIKERHERNE-hullus on kergelt arusaamatu mulle endalegi. Olen mõelnud, et äkki neis on midagi, mida minu keha kangesti vajab. Sest mul hakkab sõna otseses mõttes suu vett jooksma, kui kikerherneid näen! Riisidest on basmati asemele tulnud JASMIINIRIIS.
JUUSTUD on minu šokolaad, seda olen vist varemgi öelnud ja selles suhtes on Luksemburg minu paradiis. Siin võib lõputult põnevaid uusi juuste maitsta. Aga vaatamata pikale maitsmisele ja proovimisele, ei ole ma kitsejuustu osas veel meelt muutnud (sama käib maksa ja verivorsti kohta). Minu kõige kõige lemmikum juust on trühvlikreemiga Brie, millest siin teile põgusalt ka kirjutanud olen.
Ja muidugi, last but not least, meeldib mulle kohutavalt SUVINE EESTI TOIT, aga eriti maasikad-vaarikad-mustikad, kukeseened-puravikud ja värske till.
Nüüd sai küll pikk nimekiri ja midagi olulist jäi kindlasti mainimata ka, aga 4 aasta pärast on jälle põnev tulla ja vaadata, mis vahepeal muutunud on!
Mitte, et siis välja pakutud lemmikud - küüslauk, tomat, oliiviõli, värske kartul, tüümian, tume sokolaad ja oliivid- mulle tänasel päeval enam ei meeldiks. Ikka meeldivad (pigem on neist tänaseks saanud omamoodi staple, toiduained, mis peavad igal juhul kodus alati olemas olema), aga kui peaksin oma hetkelemmikud kirja panema, siis tuleks nimekiri hoopis teistsugune. Tundub, et minu maitsemeeltel mõlgub nüüd palju rohkem erinevatest maailma otsadest kogutud maitseid, lemmikuid on kordi rohkem ja... minu meelest on nad ka üksjagu põnevamad, kui tollal. Niisiis püüan oma 2012. aasta alguses kehtivad maitsed kirja panna. Ühtlasi oleks väga põnev teada, millised on Sinu hetkelemmikud?
LIHA ASEMEL KALA- ja MEREANNID Selline periood on mul kestnud tegelikult juba mitu aastat. Mul pole midagi liha vastu, aga isu selle järgi ka enamasti pole. Küpsetan teda hea meelega, aga ise võtan enamasti vaid paar ampsu. Mereandidest on viimasel ajal ammusele lemmikule KREVETTIDELE, lisandunud KAMMKARBID ning hästi valmistatud KAHEKSAJALAD. KALAMARI viib alati keele alla, aga alanud aastal tahaks hirmsasti enda jaoks uusi põnevaid kalu proovida valmistada, tahaks valmistada merikeelt, merilesta, meripoisurit, riffahvenat..., terve uus maailm. Kui ette võtan, siis kuulete sellest!
VÜRTSID-ÜRDID-MAITSETAIMED Kui nelja aasta eest olin suur basiiliku, tüümiani ja pune fänn, siis praeguseks on esiplaanile kerkinud rida teie maitsetaimi ja ürte. Näiteks KORIANDER. Mäletan, kui aastaid tagasi endale oma aia sain ja suure hurraaga kõikvõimalikke ürte hakkasin kasvatama, siis mu koriander kasvas jõudsalt igavesti suureks "põõsaks". Ainuke jama oli selles, et selle maitse ja lõhn olid mulle vastukarva ja ma ei osanud seda kuhugi panna. Muudkui ootasin, proovisin ja mõtlesin, kuni tuli sügis ja koriander koos juurega kompostihunnikusse rändas. Oh kuidas ma tahaksin seda põõsast nüüd tagasi. Ma ei teagi tegelikult, millisel hetkel ma koriandrit nii armastama hakkasin, aga võibolla oli see meie esimesel Tai reisil, kus koriandrit salatitesse-suppidesse pandi. Nüüd on see üks lemmikürte mitte ainult minu jaoks, vaid kogu meie pere meelest.
Siia juurde lisaks kohe Tai kuldse kolmiku - SIDRUNHEIN, LAIMILEHED ja KALGANIROHI ehk GALANGAL. Kõiki neid uusi maitsed, tsitrust, värskust, kuusekasvu mekki, vürtsikust, hapukust..., mida kõike neist leiab, on raske kirja panna. Tuleb proovida!
Või siis MÜNT ja eriti veel üheskoos koriandriga. Kui aastate eest seostus sõnaga "münt" minu jaoks magustoidumaailm, siis nüüd meeldib mulle katsetada mündiga just soolastes roogades -külmas jogurtikastmes, salatites, suppides...
Kui ürdid on aegade algusest minu koduköögis pidevas kasutuses olnud, siis vürtse olen aasta aastalt alles nüüd rohkem kasutama hakanud. Viimase aja erilised lemmikud on VÜRTSKÖÖMEN, KARDEMON ja SUMAHH. Vürtsköömen on minu jaoks kiire tee Indiasse, kardemon meeldib mulle ka India roogades, aga ennekõike skandinaaviapäraselt magusroogades ja hapukas sumahh on minu meelest täiesti super erinevates salatites koos granaatõunaga.
Kvaliteetne naturaalne VANILL on lausa sõltuvusttekitav. Ja enam ei kasuta ma seda ainult dessertides. Mäletate vanillikaunale lükitud kammkarpe?
Aasia kastmete poole pealt olen suur SEESAMIÕLI ja SOJAKASTME fänn. Tegelikult meeldib mulle üldse seesamimaik soolastes toitudes, nii et üheskoos seesamiõliga lähevad hästi kaubaks ka nii heledad kui tumedad seesamiseemned!
VEINi meeldib mulle ka täna, 4 aastat hiljem nii juua kui toiduvalmistamisel kasutada, eriti soolastes toitudes, RUMMi jälle lisaksin suurima heameelega kasvõi iga magustoidu ja koogi sisse!
LAIM asendab mu varasemat lemmikut sidrunit, aga kodus peab alati mõlemaid olema ja pigem rohkem kui vähem. Teistest puuviljadest on mul jätkuvalt GRENADILLi ja MANGO vaimustus, viimasel ajal on lisandunud neile värske tulipunane GRANAATÕUN.
Minu KIKERHERNE-hullus on kergelt arusaamatu mulle endalegi. Olen mõelnud, et äkki neis on midagi, mida minu keha kangesti vajab. Sest mul hakkab sõna otseses mõttes suu vett jooksma, kui kikerherneid näen! Riisidest on basmati asemele tulnud JASMIINIRIIS.
JUUSTUD on minu šokolaad, seda olen vist varemgi öelnud ja selles suhtes on Luksemburg minu paradiis. Siin võib lõputult põnevaid uusi juuste maitsta. Aga vaatamata pikale maitsmisele ja proovimisele, ei ole ma kitsejuustu osas veel meelt muutnud (sama käib maksa ja verivorsti kohta). Minu kõige kõige lemmikum juust on trühvlikreemiga Brie, millest siin teile põgusalt ka kirjutanud olen.
Ja muidugi, last but not least, meeldib mulle kohutavalt SUVINE EESTI TOIT, aga eriti maasikad-vaarikad-mustikad, kukeseened-puravikud ja värske till.
Nüüd sai küll pikk nimekiri ja midagi olulist jäi kindlasti mainimata ka, aga 4 aasta pärast on jälle põnev tulla ja vaadata, mis vahepeal muutunud on!
Kommentaarid
Mul oleks hea meel, kui sa hakkaksid erinevaid kalu katsetama, sest ma tunnen, et olen kala osas täielik kobakäpp. No ei tea neid ja ei oska nendega midagi peale hakata. Eriti raske on minu meelest valget kala huvitavalt teha. Tihti jääb see tuim ja igav. Üks sinu pakitud valge kala retsept on meie pere lemmik. Seda oleme kohe mitmeid kordi söönud.
Päris põnev, millised lemmik maitsed sa nelja aasta pärast siia blogisse kirja paned?
Tervitan!
Eva-U
Eva, ja Sinul ka põnev, nii tore. Kas oled mõjutatav või on meil sarnane maitse või mõlemat. Mine Sa tea! Koriandri ja laimi lõhn... tõesti, ajab suu vett jooksma küll. Ja see Sinu marinaad, seda tuleks kohe isegi nuuskima ja sööma ka muidugi hiljem! :) Esimene kala ongi muide kodus juba ootamas ja valge on ta ka - nimelt merikurat. Vaata googlist pilti, päris hirmuäratav sell teine! Aga too paki sees kala meeldis mullegi hästi!
Anonüümne, muidugi jagan hea meelega vihjeid! Kirjuta mulle, mis Sind huvitab kas siiasamma kommentaaridesse või jutaraudnask@hot.ee ja räägin, kust ma siin mida hangin! :) Aga jah, muidugi on mu eelmise aasta plaan palju juuste proovida ja selleaastane, palju kalu proovida, seotud kaubavalikuga. Olukorda tuleb ju ikka ära kasutada kui võimalus on! :)
Sellepärast ongi blogi hea, et võid iga kell vanad retseptid üle vaadata ja midagi uuesti käsile võtta.
Kahupea tervitused
Reelika
Kahupea, mul on samamoodi muide ubadega, et tekib vastupandamatu isu ja siis saab rahuldatud, kuni järgmise korraga. Ju nendega on samuti nagu mul kikerhernestega, et midagi on ihul sealt vaja :). Tore, kui mu blogi saad kasutada, et vanu lemmikuid uuesti üles otsida ja küpsetada!
Reelika, koriandrikuprad tasub tõesti kindlasti peale suvehooaega järelejäänud taimelt ära korjata. Neid läheb nt paljudes India roogades vaja. Minu nõrkus on aga just need värsked koriandri lehed. Just need, mille lõhn Sulle suvel ei meeldinud kuidagi :). Kas neid lehti süüa proovisid? Kui jah, siis kuidas meeldis? Aga järgmise aasta osas pean Sind kurvastama, kui ma nüüd õigesti mäletan, siis on koriander üheaastane taim! :( Nii et järgmisel aastal korja sügisel juurikas üles, pese puhtaks ja tee ise Tai karripastat - nad panevad koriandrijuuri selle sisse :)!
Minu lemmikmaitsed on üsna tavalised - suvi (värske kartul, till, roheline sibul, mustikad, kukeseened, türgi oad, vaarikad jne), küüslauk, metsaseened, mereannid, mulgikapsas.
Ära nüüd nii küll arva, et Sinust endast pole põnev lugeda :) On ja väga, sest alati on huvitav lugeda palju näinud ja käinud inimesest ja eriti veel, kui tal on palju huvitavaid kogemusi ja võimalusi. Minu jaoks on paljud asjad näiteks sellised, mida ma pole elus näinud ega kuulnud ja siit lugedes ma saan ju targemaks :)Elu pole eriti võimaldanud rännata ega proovida, siis saab vähemasti läbi huvitava inimese midagi kogeda :)
Mis aga on minu lemmikud, siis ikka vist päris lihtne värk: küüslauk !!!!! oliivõli, oliivid, laim, sidrun, spinat, basiilik, tomat, kartulipuder :D kala igas asendis, periooditi hullun pomelost, kiividest, granaatõunast ja nektariinidest - ilmselt jah keha teab, mida tahta. Söön mingist puuviljast isu täis ja siis ei taha kaua aega. Selle talvega olen hakkanud kõvasti rohkem kasutama ingverit ja tšillit. Päikesekuivatatud tomatite purk on ka alati kapis. Kilu :) Suvel teen alati suurema portsu pestot.....ja ikka saab see liiga ruttu otsa.
Parimate soovidega
Ingrid
Aga Sinu lemmikud on kõik minu lemmikud ka. Ja kilu mainimine oli lõuna eel puhta liiast :)