Focaccia tüümiani ja küüslauguga - värske ja aromaatne
Pean jälle juttu alustama hiljutisest Itaaliareisist. Nimelt sai seal ära proovitud kõikvõimalikke erinevaid saiu, aga kõige maitsvam oli Massa Maritima nädalaturult ostetud focaccia. Mul oli meeles, et Jamie Oliveri raamatus oli üks isuäratav tomati-basiilikufocaccia, mida olin niikuinii plaaninud teha. Itaalias proovitud focaccia andis ainult kinnitust, et see on kindlasti proovimistväärt asi. Focacciategemise isu tuli mul just siis, kui mul ei olnud võimalik poodi minna ja kirsstomatid olid otsas. Ehk siis tuli veidi improviseerida. Taigna tegin Jamie Oliveri retsepti järgi raamatust Jamie's kitchen, aga peale panin hoopis värsket tüümiani ja oliiviõlis praetud küüslauku. Värskelt lõhnab ja maitseb oivaliselt, eriti sobib väga värske värske salatiga. Vaja läheb:
1 pk kuivpärmi (12 gr)
20 gr suhkrut
2 tl soola (mitte kuhjaga)
410 ml vett
660 gr jahu
5 spl extra virgin oliiviõli
peotäis värsket hakitud tüümiani
3 küünt küüslauku (hakitud)
Lahusta suhkur ja pärm pooles koguses käesoojas vees. Vala suurde kaussi kuhi jahust ja soolast, tee keskele auk ning vala sinna pärmisegu. Hakka ühe käe sõrmedega keskelt alates vedelikku segama, segades aina enam jahu taignasse, kuni kogu jahu on segatud. Vala teine pool veest taigna keskele ja sega ühtlaseks. Sõtku tainast ca 5 minutit. Tee taignast pall, pane see sooja kohta rätikuga kaetult kerkima, kuni taigna kogus kahekordistub. Kui see on saavutatud, sõtku taignast õhk välja. Nüüd mulju tainas üle kogu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi (sellest kogusest peaks jaguma 2/3 tavalise suure ahjuplaadi suurusele plaadile, kui tahad suuremat saia, suurenda vastavalt 1/3 võrra koguseid). Prae 2 spl oliiviõlis kergelt läbi hakitud küüslauk ning haki tüümian. Puista mõlemad ühtlaselt taignale. Piserda taignale ka ülejäänud oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga. Vajuta igale poole üle terve taigna näppudega sügavaid lohkusid - nii võtab sai focaccia kuju, tekivad õhupaunakesed, mille sees on oliiviõli. Lase taignal jälle mõnda aega kerkida plaadil. Küpseta 220 kraadi juures ca 20 minutit. Serveeri soojalt.
1 pk kuivpärmi (12 gr)
20 gr suhkrut
2 tl soola (mitte kuhjaga)
410 ml vett
660 gr jahu
5 spl extra virgin oliiviõli
peotäis värsket hakitud tüümiani
3 küünt küüslauku (hakitud)
Lahusta suhkur ja pärm pooles koguses käesoojas vees. Vala suurde kaussi kuhi jahust ja soolast, tee keskele auk ning vala sinna pärmisegu. Hakka ühe käe sõrmedega keskelt alates vedelikku segama, segades aina enam jahu taignasse, kuni kogu jahu on segatud. Vala teine pool veest taigna keskele ja sega ühtlaseks. Sõtku tainast ca 5 minutit. Tee taignast pall, pane see sooja kohta rätikuga kaetult kerkima, kuni taigna kogus kahekordistub. Kui see on saavutatud, sõtku taignast õhk välja. Nüüd mulju tainas üle kogu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi (sellest kogusest peaks jaguma 2/3 tavalise suure ahjuplaadi suurusele plaadile, kui tahad suuremat saia, suurenda vastavalt 1/3 võrra koguseid). Prae 2 spl oliiviõlis kergelt läbi hakitud küüslauk ning haki tüümian. Puista mõlemad ühtlaselt taignale. Piserda taignale ka ülejäänud oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga. Vajuta igale poole üle terve taigna näppudega sügavaid lohkusid - nii võtab sai focaccia kuju, tekivad õhupaunakesed, mille sees on oliiviõli. Lase taignal jälle mõnda aega kerkida plaadil. Küpseta 220 kraadi juures ca 20 minutit. Serveeri soojalt.
Kommentaarid
Parimate soovidega, Rein