Banaanikook vanaema Mirette moodi (Cuca de banana da „vo Mirette“)
Petropolis peatusime imetoreda paari - Johnny ja Marcela juures. Nendega koos elas ajaloolises linnas ja ajaloolises majas ka Marcela ema ja vanaema Mirette. Vanaema Mirette on üks ütlemata tore naine - vaatamata oma 85 aastale võttis ta enne meie tulekut inglise keele sõnaraamatu ette, et saaks meiega juttu ajada. Ja vanaema Mirette koogid on õige head, jagan teiega tema banaanikoogi retsepti. Vaja läheb:
4 munakollast
4 munavalget
2,5 kl suhkrut
150 gr võid
1/2 tl soola
1 spl pärmi
hästi palju hästi küpseid banaane (need peavad olema tõeliselt küpsed, et need koogi sees laguneksid. Siin Brasiilias on banaanisorte palju, need, mida sööd, need mida praed, need mida küpsetad jne)
suhkrut ja kaneeli
1 kl piima
3 kl nisujahu
Mikserda kreemiks munakollased, või, sool ja suhkur. Teises anumas lahusta kuivpärm piimas. Mikserda kordamööda muna-või segusse piima ja jahu. Lisa munavalged ja mikserda ühtlaseks taignaks. Lõika banaanid pikkupidi pooleks. Määri koogivorm võiga ja kata jahukihiga. Kata vormi põhi banaanidega. Raputa peale kaneeli ja suhkrut. Vala peale tainas. Kata pind uuesti banaanidega, see omakorda kaneeli ja suhkruga. Küpseta 40-50 min 190-200 kraadi juures. Küpsetasin natuke kummalises ahjus, nii et nende aegade ja temperatuuridega tuleb veidi ettevaatlik olla - jälgi mängu! Tõeliselt maitsev!
Kommentaarid
Tervitusi ja uusi maitseelamusi!
Palju palju edu ja tervist teile sinna!
Soovib Nami -nami kasutaja Kätrin, Teie teekonnale ja seiklustele kaasaelaja, kokandushuviline :)
Ette tänades,
Ragne:)
köik algas selles et mul oli kodus kuhjaga vananevaid banaane, mida just keegi nii væga enam ei himustanud :-) Ma pole loomult æraviskaja-tüüpi. AGA mul polnud piima ja mikser ei tahtnud nii tugevat segu vahustada... Ja siis ratsisin veel veidi... vötsin 1/3 klaasi vahukoort ja segasin sooja veega + pærm. Munakollaseid (3) ei vahustanud ja vöid ja suhkrut ka nii palju ei lisanud. Höörusin siis veidi ja segasin hapul næol köik kokku (munavalgeid 5). Kasutasin æra væhemalt 10 banaani. Banaan on ise ka magus, aga kaneeli oleks vöinud ehk enam olla. Kuna kergitajana oli kasutusel pærm, siis ei vajunud tainas vahekontrollimise kæigus kokku. Huvitav, kas kook tuleks sama hea kui diabeetikutele möeldud magustajaid kasutada? Minu tutvuskonnas on neid omajagu ja maailmas arv aina kasvab - kui kellegil on viitsimist veidi jænnata, siis andku teada.
trevitades Marit
kook oli toesti maitsev eriti meile meeldis kylma piima korvale juua
Ja täna siis tahaks proovida, kuid tekkis küsimus: kas tõesti 2,5 klaasi suhkrut läheb sinna sisse? Tundub uskumatu kogus. Järsku kl asemel peaks olema dl?
Tegin koogi ära (u 1kl suhkruga) ja magusus oli küll väga ok (vähe seda ei olnud kindlasti maitse mõttes). Kuid Sinu pildi peal oleks asi nagu veid vedelama konsistentsiga, mis võibki tuleneda rohkest suhkrust.
Kas 2,5 kl-ga liiga lääge ei tule?
http://kairit99.blogspot.com/2011/04/brasiilia-banaanikook.html