Banaanikook vanaema Mirette moodi (Cuca de banana da „vo Mirette“)

Petropolis peatusime imetoreda paari - Johnny ja Marcela juures. Nendega koos elas ajaloolises linnas ja ajaloolises majas ka Marcela ema ja vanaema Mirette. Vanaema Mirette on üks ütlemata tore naine - vaatamata oma 85 aastale võttis ta enne meie tulekut inglise keele sõnaraamatu ette, et saaks meiega juttu ajada. Ja vanaema Mirette koogid on õige head, jagan teiega tema banaanikoogi retsepti. Vaja läheb:
4 munakollast
4 munavalget
2,5 kl suhkrut
150 gr võid
1/2 tl soola
1 spl pärmi
hästi palju hästi küpseid banaane (need peavad olema tõeliselt küpsed, et need koogi sees laguneksid. Siin Brasiilias on banaanisorte palju, need, mida sööd, need mida praed, need mida küpsetad jne)
suhkrut ja kaneeli
1 kl piima
3 kl nisujahu

Mikserda kreemiks munakollased, või, sool ja suhkur. Teises anumas lahusta kuivpärm piimas. Mikserda kordamööda muna-või segusse piima ja jahu. Lisa munavalged ja mikserda ühtlaseks taignaks. Lõika banaanid pikkupidi pooleks. Määri koogivorm võiga ja kata jahukihiga. Kata vormi põhi banaanidega. Raputa peale kaneeli ja suhkrut. Vala peale tainas. Kata pind uuesti banaanidega, see omakorda kaneeli ja suhkruga. Küpseta 40-50 min 190-200 kraadi juures. Küpsetasin natuke kummalises ahjus, nii et nende aegade ja temperatuuridega tuleb veidi ettevaatlik olla - jälgi mängu! Tõeliselt maitsev!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Juba teine kook, mida kindlasti proovin. Midagi täiesti uut!
Juc ütles …
Tore, anonüümne, kui suudan midagi uut välja siit kaevata :)
Eva P. ütles …
Tervitused teile sinna!
Juc ütles …
Aitähh, Eva! Teilegi sinna! :)
Ragne ütles …
See läheb proovimiseks. Küsimus - Kas munavalged tuleb enne vahustada?

Tervitusi ja uusi maitseelamusi!
Juc ütles …
Tere Ragne, munavalgeid ei ole vaja enne vahustada. Tore, et järele proovid! Aitähh heade soovide eest.
Anonüümne ütles …
Kah kook tehtud. Imemaitsev! Tuleb kindlasti kordamisel. Ilmselt veel tänagi:)

Palju palju edu ja tervist teile sinna!

Soovib Nami -nami kasutaja Kätrin, Teie teekonnale ja seiklustele kaasaelaja, kokandushuviline :)
Juc ütles …
Oi kui tore saada esimene tagasiside, K2trin. Ma ei olnud p2ris kindel, kas kodumaiste banaanidega ikka tuleb nii maitsev.
Ragne ütles …
Selle koogi jaoks vajaminevad banaanid peesitavad mul juba ammu aknalaual ning on juba üsna küpsed ja kuna on oodata külalist, siis kavatsen selle banaanikoogi tegemise homme ette võtta. Mis puudutab aga kooke, siis mu sõbranna on selle koha pealt üsnagi valiv. Kahjuks ei ole sul sellest koogist lõiguna pilti. Sooviksin teada kas tegemist on keeksi/saialaadse koogiga või sellise tihkema/täidlasema koogiga?

Ette tänades,
Ragne:)
Juc ütles …
Ragne, hoian pöialt, et sõbrannale kook ikka maitseks. Saiane ei ole see kook kohe kindlasti, väga mahlane tuli. Rohkem ei oska kuidagi iseloomustada. Mul jah head pilti pole, küpsetasin pimedal ajal, poissmehe korteris, kellel mingil kummalisel põhjusel ei olnud üldse piisavalt valgust öösel kookide pildistamiseks :). Anna siis teada, kuidas oli ja kas kook läbis su sõbranna testi!
Ragne ütles …
no nii tehtud (seda küll juba mõned päevad tagasi ning koogist ei ole enam purukestki järel). Väga maitses (ja sõbrannale ka), panin küpsetisse vist kuskil 8 banaani, aga oleks isegi veel pannud - mulle nii meeldib ahjus küpsetatud banaanide maitse. Minu mehele banaanid küpsetatud kujul ei maitse ning seetõttu selle koogi puhul selle üle nurises, aga viimane tükk läks tema kõhtu;) Kusjuures pean mainima, et seisnuna (järgmisel päeval) oli kuidagi veel parem. Igastahes tänud Sulle ja jään ootama uusi põnevaid retsepte:)
Juc ütles …
Oi Ragne, kyll on tore, et meeldis. Kui juba mitu p2eva m66da l2x, siis arvasin, et ju vist ei l2binud testi :) ja sa m6tled pikalt, kuidas end v2ljendada :)
Anonüümne ütles …
Tegin ka koogi ära.Tuli väga hea ja mis põhiline - teist moodi. Minu meelest küpses kauem, kui ettenähtud. Maitses isegi Tõnule,kes banaanidest ei hooli. aitähh! Kahupea
Juc ütles …
Oi Kahupea, seda on kyll r66m kuulda. Teistmoodi kooke on raskev6itu leida jah.
Zoozi ütles …
Tegin täna seda kooki.Hästi maitsev oli ja nii teistmoodi kook.Jahtununa meeldis rohkem.Tänan:)
Anonüümne ütles …
Hei. Kook on nüüd veidi jahtunud. Ja mulle maitses væga.Lapsi pole veel kodus ja koerale ei meeldinud :-)
köik algas selles et mul oli kodus kuhjaga vananevaid banaane, mida just keegi nii væga enam ei himustanud :-) Ma pole loomult æraviskaja-tüüpi. AGA mul polnud piima ja mikser ei tahtnud nii tugevat segu vahustada... Ja siis ratsisin veel veidi... vötsin 1/3 klaasi vahukoort ja segasin sooja veega + pærm. Munakollaseid (3) ei vahustanud ja vöid ja suhkrut ka nii palju ei lisanud. Höörusin siis veidi ja segasin hapul næol köik kokku (munavalgeid 5). Kasutasin æra væhemalt 10 banaani. Banaan on ise ka magus, aga kaneeli oleks vöinud ehk enam olla. Kuna kergitajana oli kasutusel pærm, siis ei vajunud tainas vahekontrollimise kæigus kokku. Huvitav, kas kook tuleks sama hea kui diabeetikutele möeldud magustajaid kasutada? Minu tutvuskonnas on neid omajagu ja maailmas arv aina kasvab - kui kellegil on viitsimist veidi jænnata, siis andku teada.
trevitades Marit
Juc ütles …
Marit, nii tore, et ära proovisid ja maitses. Mina ise tunnen suhkruasendaja kohe toidu sees ära, nii et mina ütleksin, et ei tule sama hea. Aga samas, kui kellelgi on selline probleem, siis tuleb loomulikult kasutada asendajaid. Aga kui see spetsiifiline asendajamaik välja arvata, siis ei tohiks vist koogi maitse erineda?
Karima ütles …
aitah vaga hea retsepti eest
kook oli toesti maitsev eriti meile meeldis kylma piima korvale juua
Anonüümne ütles …
Olen seda retsepti piielnud mõnda aega - väga põnev tundub.
Ja täna siis tahaks proovida, kuid tekkis küsimus: kas tõesti 2,5 klaasi suhkrut läheb sinna sisse? Tundub uskumatu kogus. Järsku kl asemel peaks olema dl?
Juc ütles …
Retseptis, mille vanaema Mirettelt sain, oli klaasist juttu. Kui ta ise just midagi sassi ei ajanud :). Aga võid ju veidi vähem panna, vaata, kuidas välja kukub!
Alberta ütles …
No ma pigem mõtlesin, kas ise tegid ka 2,5 klaasi suhkruga?
Tegin koogi ära (u 1kl suhkruga) ja magusus oli küll väga ok (vähe seda ei olnud kindlasti maitse mõttes). Kuid Sinu pildi peal oleks asi nagu veid vedelama konsistentsiga, mis võibki tuleneda rohkest suhkrust.

Kas 2,5 kl-ga liiga lääge ei tule?
Juc ütles …
Eks ma ikka ise tegin 2,5 klaasiga. See magususe tase on jällegi suuresti maitse küsimus. Magus kook on see küll! Suur hulk suhkrut mõjub ma usun banaanidele küpsemise juures samuti väga hästi! Proovi teine kord suurema suhkru kogusega ja anna mulle ka teada, kumb siis rohkem meeldis :).
Kairit ütles …
Suured tänud imemaitsva retsepti eest. Tegin ka seda kooki:
http://kairit99.blogspot.com/2011/04/brasiilia-banaanikook.html
Katrin ütles …
See on alles leid, aitäh! Minulgi sarnased kommentaarid nagu siin juba enne seisavad - ülimaitsev, mõnusa konsistentsiga ja teistmoodi. Endal ka huvitav pärmiga tavapärasest hoopis teisiti toimetada. Mina kasutasin küll hoopis presspärmi (25 g) ja ümmargune koogivorm kerkis ääreni täis, nii et küpsetasin teist küll kaks tundi, aga tulemus sai ootamist väärt! Ning koogilõik näeb väga ilus välja ka, alt karamellikam ja läheb sujuvalt heledamaks kollaseks, peaaegu nagu päikeseloojang. :) Nii et aitäh ammustel aegadel seda retsepti jagamast, panen selle igal juhul tallele!
Juc ütles …
Nii suur rõõm kuulda, Katrin, et kook hästi maitses. Ja nii ilus kirjeldus, et kook nagu päikeseloojang! :) Aitäh emotsioone jagamast.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga