Lasanje – headuse tõttu pildita

Iga kord, kui lasanjet tegema hakkan, püüan endale meelde jätta, et sel korral teen enne sööma asumist ka pilti. Põhjusel, et pilt tegemata on, on see lasanje siit minu blogist siiani ka puudu. Aga iga kord, kui lasanjearoomid on juba mitukümmend minutit ootajaid hullutanud, ununeb pilditegemise plaan ja lasanje läheb otsemaid kiirteele „ahi-laud-kõht”. Kuni tänaseni, sest sõbranna K hakkas tema perele pakutud lasanje retsepti nõudma ja nii ta siin nüüd ilma pildita ongi. Aga ma usun, et vahet pole, lasanjet oleme me kõik näinud, hoopis olulisem on, kuidas maitsvat lasanjet valmistada.

Mina alustan lasanje tegemist alati juba eelmisel päeval mil valmib ragu, ehk lasanje vahele käiv lihakaste. See võtab päris palju aega. Minu lasanjeretsept on sümbioos mitmetest loetud retseptidest, Thredahlia kirjutistest, Nami-nami retseptikogust, BBCGoodFood ajakirjast ja paljudest teistest blogidest. Tähele tuleb panna:
· Tee ise värsked lasanjeplaadid või osta kvaliteetsed, nt Barilla omad (need lisakroonid on tulemust väärt)
· Kasuta juustuna parmesani ja mozzarella segu
· Tee nii ragud kui valget kastet hoole ja armastusega, neist oleneb suuresti lasanje maitse. Ragu võid julgesti üle maitsestada, valge kaste ja pasta tasakaalustavad seda. Ragu jaoks läheb vaja:

400-500 gr hakkliha (kuigi soovitatakse kasutada veisehakkliha, et rasvasust vältida, kasutan mina segahakkliha ja kasutan paari nippi, et rasvasust vähendada)
oliiviõli
1 porgand
Jupp sellerivart
1 küüslauguküüs
1 sibul
3 dl purustatud tomateid (purgist või ise kooritud-purustatud)
200 ml kuiva valget veini
200 ml keevat vett

Kuumuta pann ja pane hakkliha kuivale pannile (segahakklihas on piisavalt rasva, nii ei ole vaja õli lisada. Kui kasutad veiseliha, peab pannile lisama ka veidi õli). Kui hakkliha on enne olnud külmutatud, lase sellel täiesti sulada sõelal. Kõige selle idee on selles, et hakkliha ei läheks keema, vaid praeks ilusti kuldseks. Ära alguses hakkliha sega, kui alumine pool on ilusti praetud, siis hakka alles segama. Prae niiviisi hakkliha kuldseks, maitsesta soola ja pipraga ning pane sõelale nõrguma. See on nüüd see teine nipp, kuidas üleliigne rasv välja voolab. Prae sellelsamal rasvasel pannil kergelt läbi hakitud küüslauk, sibul, porgand ja seller. Lisa hakkliha ja prae mõned minutid neid koos. Lisa purustatud tomatid, sega läbi ja lase keema. Lisa vein ja lase alkoholil välja keeda. Lisa keev vesi, aja kaste keema, kata pann kaanega ja lase minimaalsel kuumusel keeda 1-1,5 h. Kaste ei tohi jääda liiga vedel, muidu tuleb lasanjest supp. Selleks on võibolla vajalik keetmise lõpuosas pannilt kaas maha tõsta. Valmis kastmel lase jahtuda, kata pott toidukilega ning aseta kuni kasutamiseni külma.

Valge kastme jaoks läheb vaja:

5dl piima
40-50 gr võid
40 gr jahu
Soola ja riivitud muskaati

Sulata või, lisa pidevalt segades jahu. Kuumuta pidevalt segades, kuni segu muutub kollaseks. Lisa kuumutatud piim peene joana ja pidevalt segades. Kuumuta mõned minutid, kuni segu läheb paksemaks. Maitsesta soola ja riivitud muskaatpähkliga. Hoia kasutamiseni soojas.

Lasanje tegemiseks läheb veel vaja:

200 gr viilutatud mozzarellat
100-150 gr riivitud parmesani
Soovi korral mõned kirsstomatid

Lao lasanje vormi. Alusta lihakastmega, sellele lao plaadid, siis valge kaste ja juust. Siis omakorda punane kaste ja plaadid. Jätka niimoodi, viimasele valge kastme kihile aseta veidi ragud ja lõpeta ohtra juustuga, millele võid asetada ka poolikuid kirsstomateid. Küpseta ca 200 kraadises ahjus ca 30-40 min, kuni lasanje on pealt ilus kuldne ja mullitav.

Serveeri ohtra värske salatiga. Mulle näiteks meeldib väga salat metsikust rukolast, šalotist ja kirsstomatitest oliiviõli ja sidrunimahlaga.

Kommentaarid

Eva P. ütles …
Kuidas lasanje plaate ise teha?
Juc ütles …
Eva, neid tehakse tavalisest värske munapasta retsepti järgi, lähemalt kirjutan siin - http://jucjaco.blogspot.com/2008/08/kuidas-saada-prink-torso-pevast-peva.html ja kirjutab ka Thredahlia siin - http://thredahlia.blogspot.com/2007/10/lasanjest.html
Anonüümne ütles …
Ongi hea, et pilti pole, suu hakkaks vett jooksma! kahupea
Mutt ütles …
Retsepti võiks lisada, et purustatud tomatid tuleb enne hautamist hakkliha juurde segada... Hetkel ununevad need tegemisõpetuse juures välja.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga