Kõige parem rabarberikook läbi aegade
Minul oli möödunud nädalavahetusel selline õnn, et mu kallid vanemad olid kohe mitu päeva meil siin Luksemburgis külas. Ja seda toredam oli emadepäev, kui oma ema siinsamas kallistada oli. Kuna mõned päevad peale emadepäeva sõitsid nad jälle Eestimaale tagasi, siis leidsin, et lilli pole mõtet kinkida - tegin lilleks hoopis ühe rabarberikoogi. Olin seda kooki juba varem proovida saanud, kui mõne aja eest üks hea kolleeg selle teise hea kolleegi sünnipäevapeole kaasa võttis. Aitäh, Tiina, retsepti jagamast. Sellest sai nüüd ametlikult meie pere kõige lemmikum rabarberikook, mis tõukas hooga troonilt eelmise lemmiku, selle siin. Eks temaga seda jahmerdamist pisut on, aga asi on seda kõike kuhjaga väärt. Selles koogis on kõike - krõbe põhi, hapukad rabarberid, kreemine vanillikreemikiht ja õhuline munavalgevahukiht.
Taigna jaoks läheb vaja:
200 gr jahu
50 gr suhkrut
suts soola
100 gr külma võid
1 munakollane
1 spl maitsestamata jogurtit
Kreemikihi jaoks:
ca 700 gr tükkideks lõigatud rabarberit
100 gr suhkrut
200 ml vahukoort
1 muna
1/2 vanillikaun või 1 tl vanilliseemnetega ekstrakti
Vahukihi jaoks:
150 gr suhkrut
3 munavalget
1 tl sidrunimahla
Sega jahu, sool ja suhkur kokku. Lisa tükkideks lõigatud või, haki noaga, kuni tekib teraline mass. Lisa munakollane ja jogurt, sõtku ühtlaseks taignaks. Tee taignast pall, pane see toidukile sisse ja 30 minutiks külmkappi.
Sega rabarber 40 gr suhkruga ja jäta seisma, et mahlad jooksma hakkaksid. ca 10 minuti pärast kurna üleliigne mahl sõelal välja.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks. Kata ca 24 cm suurune koogivorm küpsetuspaberiga ja suru rullitud tainas vormi põhja ning külgedele. Laota rabarberitükid vormi ja küpseta 180 kraadi juures ca 15 minutit.
Sega vahukoor muna, vanilli ja ülejäänud suhkruga. Vala segu rabarberitele ja küpseta veel 20 minutit või kauem kui vaja, kuni kreem enam vedel pole, aga keskelt veel liigub, kui vorm välja tõsta.
Kui kook on peaaegu valmis, nii et kreem enam vedel pole, vahusta munavalged sidrunimahla ja suhkruga kõvaks vahuks. Kata kook vahuga ja küpseta veel mõned minutid nii, etvaht tippudest õrnalt kuldseks tõmbub.
Jahuta ja serveeri!
Taigna jaoks läheb vaja:
200 gr jahu
50 gr suhkrut
suts soola
100 gr külma võid
1 munakollane
1 spl maitsestamata jogurtit
Kreemikihi jaoks:
ca 700 gr tükkideks lõigatud rabarberit
100 gr suhkrut
200 ml vahukoort
1 muna
1/2 vanillikaun või 1 tl vanilliseemnetega ekstrakti
Vahukihi jaoks:
150 gr suhkrut
3 munavalget
1 tl sidrunimahla
Sega jahu, sool ja suhkur kokku. Lisa tükkideks lõigatud või, haki noaga, kuni tekib teraline mass. Lisa munakollane ja jogurt, sõtku ühtlaseks taignaks. Tee taignast pall, pane see toidukile sisse ja 30 minutiks külmkappi.
Sega rabarber 40 gr suhkruga ja jäta seisma, et mahlad jooksma hakkaksid. ca 10 minuti pärast kurna üleliigne mahl sõelal välja.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks. Kata ca 24 cm suurune koogivorm küpsetuspaberiga ja suru rullitud tainas vormi põhja ning külgedele. Laota rabarberitükid vormi ja küpseta 180 kraadi juures ca 15 minutit.
Sega vahukoor muna, vanilli ja ülejäänud suhkruga. Vala segu rabarberitele ja küpseta veel 20 minutit või kauem kui vaja, kuni kreem enam vedel pole, aga keskelt veel liigub, kui vorm välja tõsta.
Kui kook on peaaegu valmis, nii et kreem enam vedel pole, vahusta munavalged sidrunimahla ja suhkruga kõvaks vahuks. Kata kook vahuga ja küpseta veel mõned minutid nii, etvaht tippudest õrnalt kuldseks tõmbub.
Jahuta ja serveeri!
Kommentaarid
Väga isuätatav kook, kus tõesti ongi kõik olemas: krõbe põhi, kreemjas täidis ja õrn besee. Ma kujutan seda tekstuuride mängu oma keelel tantsu löömas :) Aga see beseekiht on sul Juta kohe kuidagi eriti kaunilt välja kukkunud. Võtan nädalavahetusel selle koogi ette, tänan retsepti eest.
Magusad musid,
Eva-U
Meie rabarberid (kui üldse on!) on kuivad ja kehvad, aga isegi nendega oli tulemus suurepärane.
Nüüd ma siin nuputan, millise lõunamaise hapu puuvilja või viljaga võiks rabarberit selles koogis asendada?!
Kiitused retsepti autorile.
Anonüümne 2, see on mulle juba ammu müstika, kuidas sama kook erinevas ahjus täiesti erinevat küpsetusaega tahab. Aga tore, et tulemus pikka küpsetust väärt oli. Annan kiituse edasi! :)
Doris, nii ilus tuli kook välja sul. Aitäh ka oma blogis jagamast!
Proovisin siis minagi täna seda kooki. Põhi küpses ilusasti ära, aga tahtsin küsida selle kreemikihi kohta..et mul jäi see veidike vedel. Millest see võis olla..et kas küpsetasin liiga vähe või..vahustasin midagi valesti? Paning vahukoore kaussi ja lisasin suhkru ja vanillisuhkru(kuna kauna ega ekstrakti polnud) ja muna.
Muidu maitse oli hea ja oli söödav ka..aga mis selle kreemiga mul valesti oli, seda ma ei tea:(
Esimene kord teha ka, loodetavasti järgmine kord tuleb paremini:)
Aitäh vastuse eest!
Kairit
Selline küsimus, et kas ma segan selle vahukoore ja munad või vahustan :-)