Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Minul oli möödunud nädalavahetusel selline õnn, et mu kallid vanemad olid kohe mitu päeva meil siin Luksemburgis külas. Ja seda toredam oli emadepäev, kui oma ema siinsamas kallistada oli. Kuna mõned päevad peale emadepäeva sõitsid nad jälle Eestimaale tagasi, siis leidsin, et lilli pole mõtet kinkida - tegin lilleks hoopis ühe rabarberikoogi. Olin seda kooki juba varem proovida saanud, kui mõne aja eest üks hea kolleeg selle teise hea kolleegi sünnipäevapeole kaasa võttis. Aitäh, Tiina, retsepti jagamast. Sellest sai nüüd ametlikult meie pere kõige lemmikum rabarberikook, mis tõukas hooga troonilt eelmise lemmiku, selle siin. Eks temaga seda jahmerdamist pisut on, aga asi on seda kõike kuhjaga väärt. Selles koogis on kõike - krõbe põhi, hapukad rabarberid, kreemine vanillikreemikiht ja õhuline munavalgevahukiht.

DSC_0027
Taigna jaoks läheb vaja:
200 gr jahu
50 gr suhkrut
suts soola
100 gr külma võid
1 munakollane
1 spl maitsestamata jogurtit

Kreemikihi jaoks:
ca 700 gr tükkideks lõigatud rabarberit
100 gr suhkrut
200 ml vahukoort
1 muna
1/2 vanillikaun või 1 tl vanilliseemnetega ekstrakti

Vahukihi jaoks:
150 gr suhkrut
3 munavalget
1 tl sidrunimahla

DSC_0026
Sega jahu, sool ja suhkur kokku. Lisa tükkideks lõigatud või, haki noaga, kuni tekib teraline mass. Lisa munakollane ja jogurt, sõtku ühtlaseks taignaks. Tee taignast pall, pane see toidukile sisse ja 30 minutiks külmkappi.
Sega rabarber 40 gr suhkruga ja jäta seisma, et mahlad jooksma hakkaksid. ca 10 minuti pärast kurna üleliigne mahl sõelal välja.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks. Kata ca 24 cm suurune koogivorm küpsetuspaberiga ja suru rullitud tainas vormi põhja ning külgedele. Laota rabarberitükid vormi ja küpseta 180 kraadi juures ca 15 minutit.
Sega vahukoor muna, vanilli ja ülejäänud suhkruga. Vala segu rabarberitele ja küpseta veel 20 minutit või kauem kui vaja, kuni kreem enam vedel pole, aga keskelt veel liigub, kui vorm välja tõsta.
Kui kook on peaaegu valmis, nii et kreem enam vedel pole, vahusta munavalged sidrunimahla ja suhkruga kõvaks vahuks. Kata kook vahuga ja küpseta veel mõned minutid nii, etvaht tippudest õrnalt kuldseks tõmbub.
Jahuta ja serveeri!

DSC_0033 copy

Kommentaarid

Kairit ütles …
Tundub väga uhke kook tõesti!
Juc ütles …
Kairit, maitseb veel uhkemalt! :) Aitäh ka!
Elis ütles …
Ma ulataks meeleldi tühja taldriku ühe tükikese järele kohe nüüd ja praegu! Imeilus beseekiht ja väga isuäratav tervik.
Elis ütles …
Bloggeri rikked kaotasid kõik kommentaarid ära, seega tuleb uuesti kiitma hakata.
Väga isuätatav kook, kus tõesti ongi kõik olemas: krõbe põhi, kreemjas täidis ja õrn besee. Ma kujutan seda tekstuuride mängu oma keelel tantsu löömas :) Aga see beseekiht on sul Juta kohe kuidagi eriti kaunilt välja kukkunud. Võtan nädalavahetusel selle koogi ette, tänan retsepti eest.
Juc ütles …
Elis, blogger läks vahepeal hulluks jah. Ma nägin küll Sinu eelmist kommentaari ja tahtsin kirjutada, et ma hea meelega ulataks Sulle ühe tükikese sinna taldrikule, aga ei õnnestunud. ASuur aitäh igatahes heade sõnade eest ja ootan siis vastukaja, et kuidas välja tuli ja kas jagad minu vaimustust!
Anonüümne ütles …
Kiitus minu poolt! Sõin sinu kooki ja oli ikka parem kui see, mille juba ise jõudsin meisterdada. Ma tegin mälu järgi ja sai ka hea, aga järgmine kord püüan täpne olla. Kahupea
Juc ütles …
Kahupea, minu meelest Sina oled just see fenomenaalne küpsetaja, kes kõik koogid tunde järgi suurepäraselt valmis meisterdab. Pean tunnistama, et isegi hea on kuulda, et on siiski kooke, mille puhul ka Sina näpuga järge pead ajama :). Ja nii tore, et Sulle see kook nii meeldis, sest just Sulle see tehtud ju oligi! Tervitused teile!
Eva ja CO ütles …
Oh, kui hea see kook sai! Suur aitäh superhea retsepti eest! Mul oli rabarberit poole vähem, kui sul retseptis ette nähtud, aga ikkagi sai hea ja isegi pisarad tulid koogile peale! Ja põhi sai mõnus ja just täpselt parajalt nii kõva, et andis ikka lõigata ka. Mul on paar korda õnnestunud sarnane põhi teha nii kõva, et võta või saag appi, et tükki kätte saada, aga selle retsepti järgi tehes sai küll väga mõnus. Ole sa tänatud!

Magusad musid,
Eva-U
Juc ütles …
No nii tore, Eva, et Sa minu vaimustust selle koogi osas jagad. Ja mulle ka meeldis see põhi väga, ei liiga kõva, ei liiga pehme. Pole tänu väärt, teinekordki suurima heameelega!:)
Marika ütles …
Mina tegin midagi valesti. Kuigi kurnasin rabarberitest mahla välja, tuli seda ikkagi küpsetamisel nii palju, et põhi oli lödi. Vististi ei mallanud ka kreemi täielikku hangumist ära oodata, kuidagi kõrbema kippus ja valasin ruttu beseekihi peale. Aga maitset see ei rikkunud :-) Teisel päeval sõime lusikaga otse vormist :-) Proovin igatahes küpsetada veel ja veel ja veel, kuni saavutan samasuguse väljanägemise, kui siin pildil - lihtsalt imeline! Mu meespere lubas pühalikult kõik untsuläinu vapralt ära süüa.
Juc ütles …
Marika, sellest on küll kahju. Mul tuli Su juttu lugedes meelde, et kolleeg, kellelt selle retsepti sain, ütles samuti, et tal ükskord vaatamata kurnamisele liiga palju mahla tuli. Äkki see oleneb rabarberitest, et mõned on ikka kohe üleliia mahlased :). Tore, et maitset see kõik ei rikkunud. Teine kord peaks vist siis veel rohkem mahla välja ajama.
Kerli ütles …
Kas vanilliseemnete ja/või ekstrakti puudumisel võib kasutada ka vanillisuhkrut?
Juc ütles …
Kerli, kindlasti võib. Iseenesest saab kaunast või naturaalsest ekstraktist lihtsalt palju rohkem vanilli maitset, aga sellepärast kooki tegemata küll pole mõtet jätta :)
Anonüümne ütles …
Väga maitsev! Suured tänud!
Meie rabarberid (kui üldse on!) on kuivad ja kehvad, aga isegi nendega oli tulemus suurepärane.
Nüüd ma siin nuputan, millise lõunamaise hapu puuvilja või viljaga võiks rabarberit selles koogis asendada?!
Juc ütles …
Tuulealleaa, nii tore, et maitsev välja tuli. See on küll huvitav ülesanne, et millega asendada rabarber... mul tuli oma lemmikkombinatsioon kohe pähe - mango-passionivilja segu. Aga teil peaks seal olema vist hulgim selliseid vilju, millest me siin kuulnudki pole. Äkki sobib mõni neist paremini!
Anonüümne ütles …
Mina kah nii õnnelik, sest kook õnnestus superhästi. Pelgasin seda rabarberitest tulevat mahla, et äkki jääb ka tooreks, aga ei. Ja kook oli super! Isegi minu mees, kes rabarberikookidest suurt ei arva, tunnistas, et võiks teinekordki teha. Aga kavatsen ära proovida ka selle, mis troonilt tõugati, sest ilmselt on ka see ikka proovimist väärt, et nii kaua esikohaga uhkustada võis.
Anonüümne ütles …
Tegin täna ja tuli väga maitsev. Ahjus pidin hoidma küll tunduvalt kauem, aga lõpptulemus oli seevastu ülihea!
Kiitused retsepti autorile.
Doris ütles …
Proovisin ka seda kooki ja oli tõesti väga maitsev. Aitäh retsepti eest! Kirjutasin sellest ka oma blogis: http://koogikatsed.blogspot.com/2011/05/kreemise-rabarbritaidise-ja.html
Juc ütles …
Anonüümne 1, nii tore, et hästi välja tuli ja isegi mehele meeldis. Proovi jah see eelmine esikohakook ka ära, äkki on sama hea!
Anonüümne 2, see on mulle juba ammu müstika, kuidas sama kook erinevas ahjus täiesti erinevat küpsetusaega tahab. Aga tore, et tulemus pikka küpsetust väärt oli. Annan kiituse edasi! :)
Doris, nii ilus tuli kook välja sul. Aitäh ka oma blogis jagamast!
Elis ütles …
Väga hea kook tuli, Juc, tänan jagamast. Pildistamisest ei tulnud midagi välja, sest pool kooki läks ahjusoojalt käiku :) Kindlasti teen veel.
Juc ütles …
Elis, nii tore, et hästi maitses. Äkki järgmisel korral saab pildile ka, Sinu pildid on alati nii ilusad! :)
pilaja ütles …
Tõesti superhea kook. Olen seda juba päris mitu korda teinud ja aina nõutakse juurde. Tõeliselt mõnus sai veel, kui lisasin veidi maasikaid rabarberile sõbraks;)
Juc ütles …
Pilaja, seda on küll rõõm kuulda. Mul sama lugu, nõutakse juurde, eile just küpsetasin uue laari! Maasikad ja rabarber on alati superkooslus, peaks ka järgmine kord põnevuse mõttes maasikaid juurde lisama, aitäh!
Dagris ütles …
Proovisin ka järgi (blogis ka), väga-väga hea kook :)
Juc ütles …
Dagris, mul hea meel, et maitses. Lähen piilun nüüd Sinu "poole" kah! :)
Jälle Kerli ütles …
Tere!
Proovisin siis minagi täna seda kooki. Põhi küpses ilusasti ära, aga tahtsin küsida selle kreemikihi kohta..et mul jäi see veidike vedel. Millest see võis olla..et kas küpsetasin liiga vähe või..vahustasin midagi valesti? Paning vahukoore kaussi ja lisasin suhkru ja vanillisuhkru(kuna kauna ega ekstrakti polnud) ja muna.
Muidu maitse oli hea ja oli söödav ka..aga mis selle kreemiga mul valesti oli, seda ma ei tea:(
Juc ütles …
Kerli, esiteks, kas su vormi läbimõõt oli sama, mis mul (24cm)? Teine asi on see, et mulle ikkagi tundub, et rabarbrid on väga erineva mahlasusega. Kolleeg, kellelt selle retsepti sain, ütles ise ka, et ükskord oli ta nii kaua rabarbritest mahla välja lasknud aga ikkagi jäi liiga vedel. Äkki siis tuleb veel kauem neid sõelaa ul hoida ja mahla välja lasta nõrguda. Või uue kuu seisuga uuesti proovida :).
Kerli ütles …
Mul oli vist isegi suurem vorm, 28cm, sest tainast tundus lihtsalt palju ja mõtlesin et äkki selles 24.s jääks põhi liiga paks?! Aga eks ma siis järgmine kord proovin väiksemas vormis:)
Esimene kord teha ka, loodetavasti järgmine kord tuleb paremini:)
Aitäh vastuse eest!
Juc ütles …
No siis peab asi olema rabarberites või kuuseisus :). Sest suurema vormiga ei tohiks küll vedelam jääda. No ma ei teagi, proovi jah veelkord!
Kaili ütles …
Lihtsalt JUMALIK kook! Õigustab oma nime 100 %! Tänud!
Juc ütles …
Rõõm kuulda, Kaili, et kook ka teile hästi meeldis! Meie oleme samuti seda kooki ka sel hooajal juba küpsetanud ja endiselt rahule jäänud!
Anonüümne ütles …
Läks vedelaks minulgi. Seega head kooki sellest ei saanud, kuid olen teinud kunagi rabarberikattega kooki ja ise munavalgevahu sinna pannud ja on tõesti hea olnud. Seega usun, et õnnestumise korral on see hea kook. Arvan, et see 15 min ahjus ilma katteta tegigi selle koogi vedelaks.
Anonüümne ütles …
Tõesti väga maitsev kook! Küpsetasin kauem kui kirjas, aga üsna pehme jäi siiski, seega tahab enne serveerimist kauem seista.
Juc ütles …
Enne serveerimist tahab kindlasti seista. Kui kohe peale küpsetamist lahti lõigata, voolab sisu välja. Mina olen ka sel hooajal mitu korda teinud ja on alati hästi välja tulnud. Üks variant on, et meie piimatooted reageerivad erinevalt, ehk siis Eesti omadega tulekski äkki kauem küpsetada. Kookidega kipubki nii olema, et küpsetamise täpset ajalist pikkust peab ise igaüks jälgima, mina pean küpsetamisaega enamasti reguleerima kui kellegi retsepti võtan küpsetada, sest ahjud ja tooaraine on ikkagi täiesti erinevad! Aga aitäh tagasiside eest, panen retsepti kirja, et tuleb jälgida ja vajadusel kauem küpsetada!
Anonüümne ütles …
Proovisin ka koogi ära, ühest kalendrist jäi silma ka kondenspiimaga versioon. Tekitas huvi ja kuna seda ei olnud, läks käiku antud variant. Kõik tundus muidu hea, aga lahti lõigates valgus ka sisu välja. Ma pakun, et asi oli selles, et ahjust välja võttes, sõitsid just külalised hoovi ja ei saanud kook tarduda. Ilmselt see on väga oluline nüanss. Samuti võib asi olla äkki vahukoores, et mõni koor jääb tihkem? Mul jäi see kaste ka üsna vedel ja ta ei tõmmanudki päris tihkeks, ikka võbeles ka enne besee peale panemist... Aga maitse oli hea hapukas küll :) PS. Sarnane sidruniga beseetort on mul varem paremini õnnestunud, aga seal käis kastmesse ka jahu või tärklist, mis muutis kastme paksemaks.
Juc ütles …
Jaa, kui kohe ahjust välja tõstes lahti lõigata, siis valgub sisu kindlasti välja, olen ka ise seda katsetanud :). Tegin just ükspäev kondenspiimaga rabarbrikooki ja isegi sellega oli sama lugu, kui sisus ikka muna või tärklist pole, peab kindlasit koogile aega andma. Kui muna ja/või tärklis sees, siis oleks ka tegelikult parem aega anda! :)
Anonüümne ütles …
Juta, kevad käes ja rabarberihooaeg Luksis käimas, juba homme läheb see kook esimest ja ilmselt mitte viimast korda sel aastal ahju. Kui Eestis rabarber ka nina mullast välja pistnud, siis anna teada, kas sealsed piimatooted mõjuvad siis kuidagi erinevalt ja kook vajab erikohtlemist :) Minul on küll alati väga hästi õnnestunud.
Kairit
Anonüümne ütles …
Super hea kook,tegin 2 nädalat tagasi selle retsepti järgi esimest korda, valgus natuke laiali, vist rabarberit palju. Nüüd uuesti, panin rabarberit vähem ja teine asi. Ikkagi super, soovitan kõigile!
Unknown ütles …
Tere
Selline küsimus, et kas ma segan selle vahukoore ja munad või vahustan :-)
Anonüümne ütles …
Väga põnev on veel kui munavahule natuke toiduvärvi lisada 😋

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga