Karulaugu risotto väikse puravikuga

Nami-namis on käimas aktsioon Kokkame koos # 4 ja teemaks on risotto.

Tänaseks oli risotto niikuinii plaanis ja täna hommikul juhuslikult märkasin, et sama teema on võetud ette ka kooskokkamise sildi all. Nii et sain seekord esimese pääsukese õite vara valmis - vähem kui 24 h jooksul väljakuulutamisest.

Risottosid on sadat sorti, oma retseptiotsingutel sattusin selliste huvitavate variantide peale nagu Risotto rohelise õunaga, must-valge risotto kuivatatud mustade ploomidega, suitsujuustu risotto šampanjaga, risotto kõrvitsaõitega (see võib küll ilus olla) ja eriti huvitav oli risotto mustikate ja vorstidega. Aga sellised huvitav-erilised katsetused las jäävad järgmiseks korraks, kui ma juba "kogenud" risottomeister olen (loe: 1 kord juba risottot teinud).

Risotto juures on oluline kasutada õiget riisi, mina kasutasin Veski-Mati risottoriisi ja sobis hästi. Põhilised risotoriisi sordid on arborio, carnaroli või vialone nano. Risoto struktuur peab olema kreemjas, see saavutatakse segamise, õige riisisordi ja vedeliku järk-järgulise lisamisega.


Niisiin, katsetamisele läks Karulaugu risotto puravikuga. Põhiretsept ja õpetused said võetud Thredahlia blogist. Mõningate pisimuudatustega siiski.

Vaja läheb:

50gr sibulat
40 g võid
250 g risotoriisi
100 ml kuiva valget veiniõ
ca 800 ml aedviljapuljongit
kuni 100 g karulauku
15 g Parmesani, riivitult
veidi kuivatatud puravikke

Muudetud on parmesani kogust - ma ei armasta seda suurtes kogustes, nii et minu risotto sees oli parmesani maitse õrn, nii, nagu mulle endale meeldib. Ehk siis, seda võib suurendada, kellele meeldib. Samuti lisasin ma puravikke, mida originaalretseptis ei olnud.

Lase valmis puljong keema ja keera kuumus väiksemaks. Sulata või potis ja lisa peenelt hakitud sibul. Prae klaasjaks. Lisa riis ning sega nii, et kogu riis saaks võiga kaetud. Kuumuta, kuni kõik terad on kuumad. Lisa vein ja lase täielikult aurustuda, kuni riis ja sibul on jälle kuivad.Lisa kulbitäie kaupa kuuma puljongit ja sega. Uus kulbitäis lisa alles siis, kui eelmine on pea täielikult imendunud. Jätka puljongi lisamist ja keetmist kuni riisiterad on küll pehmed, kuid siiski "al dente", sest riis valmib iseenda kuumuses tulelt võttes edasi. Keera kuumus maha ja lisa hakitud karulauk ja hakitud seened (kuivatatud seeni peab enne soojas vees lasma vähemalt pool tundi seista, siis tuleb liigne vesi välja pigistada ja seened hakkida). Lase risottol mõni minut seista. Klopi risottosse riivitud Parmesan.

Kommentaarid

Pille ütles …
Nii tore :) Kui ma just USAs mõnda kohalikku kööki ei valluta, siis ise liitun kooskokkamisega alles 2 nädala pärast :(
Juc ütles …
Kas sul on ärasõit ülehomme? Ilusat reisi. Ootame siis kreooli köögi mõjutustega risotosid :). Läksid sa lõunaosariikidesse ka?

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga