Laupäeva leivategu
Homme tulevad meile külalised ja sel puhul küpsetasin täna kodust leiba. Õigemini, nii ei saa vist seda nimetada, kuna meie maal kutsutakse leivaks juuretisega tehtud tumedat pätsi, ülejäänud maailm liigitaks aga minu pätsid hea meelega leibade alla.Ühesõnaga, üks kodune leib/sai/sepik küüslaugu, tüümiani, pähklite ja päiksekuivade tomatitega. Idee sain ühest ammusest Arterist.
Kahe suure pätsi jaoks läheb vaja:
Pakk kuivpärmi
Ca 600 gr nisujahu
Ca 600 gr mitmeviljajahu
Oliiviõli
3 küüslauguküünt
veidi uivatatud tüümiani
murtud Kreeka pähkleid
kooritud kõrvitsaseemneid
2 sl päiksekuivatatud tomateid
Sega pärm ja jahud, lisa vett ja soola, sõtku, lisa sorts oliiviõli, sõtku ühtlaseks massiks. Lase paar tundi kerkida, soojas kohas rätiga kaetult. Prae kergelt oliiviõlis viilutatud küüslauk, tüümian, pähklid ja viilutatud päiksekuivatatud tomatid. Sõtku segu taigna hulka, vooli pätsid, lase pannil ca tund kerkida, küpseta ahjus 200 kraadi juures kuldpruuniks. Söö soojalt või ja meresoolaga.
PS! Pätsi sisse võib panna muidugi ka kõike muud - oliive, teist sorti seemneid ja pähkleid, rosinaid jms.
Kommentaarid
ja tundub, et kuivpärm töötab. mul mingi imelik kiiks, et ei julge kuivpärmi kasutada.
Mulle meeldib kuivpärmi pikk säilivusaeg, sest kunagi ei tea, kas lähiajal on aega küpsetada või mitte. Kusjuures, kerkis mis hirmus!