Laupäeva leivategu


Homme tulevad meile külalised ja sel puhul küpsetasin täna kodust leiba. Õigemini, nii ei saa vist seda nimetada, kuna meie maal kutsutakse leivaks juuretisega tehtud tumedat pätsi, ülejäänud maailm liigitaks aga minu pätsid hea meelega leibade alla.Ühesõnaga, üks kodune leib/sai/sepik küüslaugu, tüümiani, pähklite ja päiksekuivade tomatitega. Idee sain ühest ammusest Arterist.

Kahe suure pätsi jaoks läheb vaja:

Pakk kuivpärmi

Ca 600 gr nisujahu

Ca 600 gr mitmeviljajahu

Oliiviõli

3 küüslauguküünt

veidi uivatatud tüümiani

murtud Kreeka pähkleid

kooritud kõrvitsaseemneid

2 sl päiksekuivatatud tomateid

Sega pärm ja jahud, lisa vett ja soola, sõtku, lisa sorts oliiviõli, sõtku ühtlaseks massiks. Lase paar tundi kerkida, soojas kohas rätiga kaetult. Prae kergelt oliiviõlis viilutatud küüslauk, tüümian, pähklid ja viilutatud päiksekuivatatud tomatid. Sõtku segu taigna hulka, vooli pätsid, lase pannil ca tund kerkida, küpseta ahjus 200 kraadi juures kuldpruuniks. Söö soojalt või ja meresoolaga.

PS! Pätsi sisse võib panna muidugi ka kõike muud - oliive, teist sorti seemneid ja pähkleid, rosinaid jms.

Kommentaarid

Maarja ütles …
leib on ilus.
ja tundub, et kuivpärm töötab. mul mingi imelik kiiks, et ei julge kuivpärmi kasutada.
Juc ütles …
Aitähh, Mann.
Mulle meeldib kuivpärmi pikk säilivusaeg, sest kunagi ei tea, kas lähiajal on aega küpsetada või mitte. Kusjuures, kerkis mis hirmus!
Maarja ütles …
mhmmm, äkki ma siis saan ka oma kompleksist üle, ja ostan poest paki kuivpärmi...
Maarja ütles …
panin just kuivpärmiga sai-sepiku kerkima, ootan põnevusega...
Juc ütles …
Oi, kui lahe, anna teada, kuidas läks!

Populaarsed postitused sellest blogist

Türgi munad ja ürdine lambakints

Kõige mahlakam sealiha, retseptitu

Cafe Truffest Vihula mõisani ehk maitsev suvi Eestimaal

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Lõhewok köögiviljadega, ülikiire ja ülimaitsev