Kahe õuna tarte tatin ehk tagurpidi õunakook

Tahtsin tarte tatin`i teha juba sellest ajast, kui ühes ammuses BBCGood Foodi numbris oli pikk pildiseeria, kuidas legendaarne Gordon Ramsay pirni tarte tatini tegi. Ja tegingi, selle sügise hakul ploomidega. Sai hirmus hapu. Mõneks ajaks matsin mõtte maha ja jälle äratas ta üles Nami-nami Pille, kes valis tarte tatin`id kooskokkamise 9.-ndaks teemaks. Seekord jätsin ploomid sinnapaika ja võtsin ette kodumaised antoonovka õunad.

Tarte tatin`i ajalugu ulatub legendi järgi 1898-ndasse aastasse, kui õed Tatin`id Pratsusmaal omanimelise hotelli köögis kogemata karamellistatud õuntega kooki tagurpidi küpsetasid ja oma suureks üllatuseks külaliste heakskiidu ära teenisid.

Minu retsepti aluseks oli seesama Gordon Ramsay retsept, veidi muudetud kujul. Vaja läheb:
8 kooritud ja 4-ks lõigatud antoonovkat (või muud kõvemat sorti õuna)
100 gr suhkrut
100 gr võid
1 kaneelikang
näpuotsatäis kardemoni (või mõned seemned)
jupike vanillikauna, pikku pidi poolitatud
suur peotäis granaatõunaseemneid
lehttaignat

Keeda suurel kuumusel ja pidevalt segades pannil või ja suhkur kuni segu on helepruuni värvi ja eraldunud. Lisa kaneel, vanill, kardemon ning õunad. Sega iga veidi aja pärast, et kõik õunad karamellistuksid ca 10 min. Lase õuntel veidi jahtuda. Hea kui kasutad panni, mille saab hiljem ka ahju panna. Kui sellist ei ole, pole ka midagi katki. Lõika rullitud lehttaignast veidi suurem ring välja, kui on sinu koogivorm. Kui kasutad eraldi vormi, lao õunad ühtlaselt ühe kihina tervele vormi põhjale (kui kasutad sama panni, säti õunad ilusti pannile). Tõsta välja vanillikaun, kaneelikoor võib jääda õunte vahele kaunistuseks. Puista granaatõunaseemned õuntele. Vala peale pannile jäänud vedelik. Pane vormi peale lehttaignaring ning lükka taigna äär igalt servalt õunte alla. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 15 min (ringõhuga 185 kraadi), siis veel 15 min 180 kraadi juures (ringõhuga 165 kraadi), kuni tainas on kuldne. Lase ahjust välja võetud koogil veidi taheneda, siis keera ettevaatlikult ümber (vedelik koogi sees on veel kaua hästi kuum, ümberkeeramisel peab tõesti ettevaatlik olema). Vastupidiselt tavalisele arusaamale, et lahtikäiv koogivorm ei sobi tarte tatini tegemiseks, ütlen mina vastupidist. Kui on korralik vorm, ei tule vedelik läbi. Enne peaks lihtsalt mingi vedelikuga oma koogivormile katse tegema. Tarte tatin sisaldab suures koguses happelisi puuvilju, seetõttu on ta ka tavalistest kookidest veidi hapukam. See on parim serveerituna vahukoore või vanillijäätisega!

Miinuspoole pealt võiks mainida, et minu meelest tarte tatin'i jaoks ei ole antoonovka just parim valik. Ta võtab kogu karamelli sisse ja sulab küpsedes liialt ühtseks massiks. Oleks rohkem tahtnud selliseid iirisekattega pruune läikivaid õunaviile koogi peal.

Kommentaarid

Pille ütles …
No näed, nii palju, kui on inimesi, on ka erinevaid maitseid. Tegin ka eile tatin'i ja mulle väga meeldis, et karamell oli õuntesse imendunud (kasutasin mingeid tundmatuid vanaema aia õunu, mitte antonovkaid sel korral) :D
Juc ütles …
Pille, eks ta nii on jah. Mulle ka maitse väga meeldis, aga välimuselt oleksid ilusamad sellised pruuni karamelliga gaetud läikivad pallikesed :)
vahterliina ütles …
mul on ka segatud tunded nende antoonovkate suhtes. ühest küljest on nad täiega head õunad, tesisest juhtus mul sama, mis Jutal - sees mis sees see karamell.
Juc ütles …
Nii tore, et keegi minu parteist ka on, Vernanda :). Tahaks täitsa näha kellegi õuna tarte tatini pilti, kel on teiste kodumaist eõuntega tehtud. Äkki muidugi foorumis on ka, ega ma nii täpselt pole läbi käinud.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga