Katsetused kanaga ja Ras el Hanout

Ras el Hanout on Marokost pärit segu parimatest vürtsidest. Nimi ras el hanout tähendab väidetavalt „poe juhti”, kelle päralt oli siis vastutusrikas töö parimat vürtsisegu kokku segada. Igal poel ja kaupmehel oli oma retsept ja igaüks tahtis kuulus olla just oma segu headuse poolest. Kõige levinumad koostisosad on kardemon, nelk, vürtsköömen, kaneel, koriander, tšilli, muskaat ja kurkum. Aga mõned segud sisaldavad lausa üle 100 koostisosa. Ras el hanout väidetakse olevat ka afrodiisiak! Nii et igaüks võib vabalt endale meelepärase segu kokku segada, üks variantidest on ära toodud ka näiteks siin Nami-Namis. Mina kasutasin poesegu, mulle meeldis, et see sisaldas lavendlit ja roosiõielehti, lisaks muskaatõit ehk maasist, kalganirohtu (galangal) ja kaneelipungasid. Minu meelest väga põnev kraam ja ise ma otsiks kõike seda teab kui kaua kokku!

DSC_0034 copy


Niisiis sai ette võetud ras el hanoutiga maitsestatud kanakintsud, marokopärane riis ja jogurtikaste harissaga. Kui juba katsetamiseks läks, siis katsetasin ka uut lähenemist kintsude marineerimiseks ja küpsetamiseks. Ei tea, kas see asjale kaasa aitas, aga tulemus oli äärmiselt maitsev. Nimelt hõõrusin kanakintsud eelmisel õhtul enne küpsetamist sisse soolaga ja ras el hanouti-sidrunikoore seguga, osa segu toppisin ka naha alla. Seejärel surusin kintsu rulli ja rullisin iga kintsu nii kõvasti kui sain fooliumi sisse, otsad pakkisin ka kinni. Niimoodi, vürtsid hästi lähedal, maitsestusid nad terve öö külmas. Samade rullidena küpsetasin ma neid esimese 45 minutit ca 200 kraadi juures ahjus. Nii ei pääsenud küpsemise mahlad kanast välja ja tulemus jäi palju mahlasem. Kui liha pehme ja küps oli, koorisin pakid lahti ja pistsin veel mõneks ajaks kintsud ahju, et neile kuldne välimus anda. Kel huvi on, proovige järele!

Kanakintsude jaoks läheb tarvis:
6 kanakintsu
4-5 spl ras el hanouti maitseainesegu
2 spl õli
½ sidruni riivitud koor
½ sidrunist pigistatud mahl
soola

Määri kintsud kergelt õliga kokku. Sega riivitud sidrunikoor ras el hanouti seguga. Hõõru igat kintsu soolaga ja seejärel igalt poolt tugevalt ras el hanouti-sidrunikoorte seguga. Pista osa sellest ka naha alla, kui võimalik. Pigista peale sidrunimahla. Nüüd võib soovi korral kintsud ühekaupa fooliumisse suruda, nagu ma ülalpool kirjeldasin. Kes ei soovi, pane kintsud lihtsalt ööks külmkappi maitsestuma. Fooliumikana küpsetada, nagu kirjeldasin. Lahtiselt marineeritud kintse küpsetada 190 kraadi juures ca 45 minutit või kuni nad küpsed on. Paku kõrvale marokopärast riisi ja jogurtikastet harissaga (Põhja-Aafrika köökides kasutatav vürtsine tšillipasta).

Riisi jaoks läheb vaja:
Ca 300 gr basmati riisi
2 küüslauguküünt
1 väiksem šalottsibul
½ tl jahvatatud vürtsköömet
½ sidruni riivitud koor
Suur peotäis hakitud värsket koriandrit
Suur peotäis hakitud värsket peterselli (siledalehelist)
1 spl oliiviõli

Keeda riis. Kuumuta oliiviõli. Prae peenekshakitud küüslauk ja sibul klaasjaks, lisa sidrunikoor ja jahvatatud vürtsköömned, kuumuta segades läbi. Lisa riis ja prae kergelt läbi. Tõsta tulelt ja sega juurde koriander ning petersell. Maitsesta vajadusel soolaga.

Kastme jaoks:
150 gr maitsestamata jogurtit
¼ sidruni mahl
2 spl oliiviõli
1 spl harissat

Vala jogurt väiksesse kaussi, tilguta peale sidruni mahl, oliiviõli ja tõsta keskele harissapasta. Sega kergelt läbi ja serveeri kanade ning riisi kõrvale!

Kommentaarid

Tuuli ütles …
Selline kana valmistamisviis tundub küll hästi põnev ja proovin kindlasti järgi. Seda enam, et mul on Ras-el-hanout segu ilusti olemas (tavaliselt küll lamba tagine jaoks) ja ka mulle meeldivad eriti need roosiõie lehed vürtsisegu sees. Teeb kuidagi kauniks kogu söögitegemise :) Eestis on paraku selle maitseainesegu leidmisega paras peavalu (et mitte öelda, seda ei leia), nii olen ise zatar'i, ras-el-hanout' jm siin mittekättesaadavaid maitseaineid ostma hakanud www.seasonedpioneers.co.uk lehelt. Toimib ilusti ka Eestisse postitamisega.
Juc ütles …
Proovi jah, Tuuli, ja ütle pärast mulle ka, mis Sa arvad, kas see kõvasti kinni olemine mõjutab kuidagi Sinu meelest tulemust või mitte. Mina ostsin oma ras el hanouti ka just sellepärast, et jube isuäratavad olid need roosi ja lavendli õied seal sees. Eestis pole nende eksootiliste ürtide, vürtside ja kastmetega tõepoolest just parimad lood. Enamasti tuleb ikka midagi asendada ja mitu päeva mööda erinevaid poode vajalikku kraami kokku otsida. Eriti väljaspool Tallinnat, pean lisama :). Ja aitäh lingi eest, see aitab kindlasti nii mõnegi lugeja hädast välja!
Mari-Liis ütles …
Nii isuäratav ja põnev moodus kana tegemiseks, Juc! Olen ise ka olnud Põhja-Aafrika lainel, vedasin Brüsselist (käekotis, mujale enam ei mahtunud!) Tagine koju:)
Tuulile ekstra tänud linki jagamast, hetkel mul veel on pool purgikest Liinalt saadud Ras-el-hanouti, aga kauaks vist enam mitte:)
Juc ütles …
Mari-Liis, aitäh. Mul ka viimasel ajal tuleb üha tihedamini isu sealsete vürtside järele. Kas Sinu uut tagine´i saab varsti pildil ja hea-paremaga täidetult näha ka? :)
Mari-Liis ütles …
ikka, Juc, kus siis muidu:)
Piret ütles …
Seda peab proovima, seda enam, et Ras-el-hanout segu on ka minu kapis olemas. Isuäratav!
Juc ütles …
Piret, tuleb välja, et ras el hanout teil kõigil kapis järjekordset ideed ootamas :). Tore! Mul jälle just laual sinu viimasest postitusest inspireerituna valminud rabarberikook (täitsa lihtne küll, mitte selline õhuline ahvatlus, nagu Sul)!
jyri9998 ütles …
Noh, kui juba eputamisex läx, siis on ka meesterahval üx purgike kapis olemas. Täna on meie pisikesel meestekollektiivil selle esimene proovimine, keegi ei tea läätsedest midagi, Maroko läätsesupp läheb tegemisele, seal ka see sees.
Kusagil oli kana kintsuda ale, proovin järgi ja avaldan ka oma arvamuse.
Jüri

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco