Roueni rabarbrimirlitonid

Nii, jätame roosid nüüd jälle kõrvale ja jätkame ei millegi muu kui vana hea rabarberiga. Sellest ei saa ka kuidagi isu täis. Vahepeal olen ma lugenud teiste blogijate suurepärastest rabarberikookidest, -magustoitudest ja -jookidest. Neid on ikka palju. Aga isu ikka täis ei saa. Pireti rabarbribellini näiteks ajab kohe suu vett jooksma. Panen aga silmad kinni ja kujutan ennast ette oma suvila terrassile, õhus on kuum Eesti suvi ja mina rüüpan mõnuga jahedat bellinit. Sellised mõtted ei lase mul juba kaks ööd uinuda. Elu tundub nii pagana põnev ja peas keerleb metsik Eesti-suvele ning ilusale elule pühendatud mõttemaru. Aga ma ei kurda, unistada on kordi lõbusam, kui magada! Või siis Mari-Liisi rabarbri-mascarponejäätis, mille hapu kreemisus paljast piltide vaatamisest juba keelel tunda on. Või Elise free-form rabarbri-maasikapirukad, kus kõik on ilusti paigas - täidist kordi rohkem, kui tainast (mulle meeldib!), lisaplussiks suviselt vaba vorm.
DSC_0006 copy DSC_0056
Mina jagan aga täna teiega ilusa nimega väikseid koogikesi - rabarbri-mirlitone. Idee on pärit viimasest Elle à table numbrist ja teha on neid minu meelest väga lihtne. Alguses ajas mind see ilus nimi pisut hämmingusse - mirliton on üks roheline pirnikujuline köögivili, mida kasutatakse palju Ameerika lõunaosariikide, Lõuna-Ameerika ja Aafrika köögis, soolastes roogades. Minu rabarbrimirlitonidel pole selle köögiviljaga aga mingit pistmist. Pisut uurimist ja tuli välja, et lahendust tuli otsida hoopis lähemalt Prantsusmaalt - sellised väiksed mandlised koogikesed nagu Roueni mirlitonid on Normandia köögi traditsiooniline väljamõeldis. Otsa said nad sama ruttu, kui valmisid, suurema osa pistis seekord nahka muidu mitte nii koogilembene Mann.

Vaja läheb (10-12 tk):
3 rabarbrivart
3 spl suhkrut

300 gr meelepärast lehe- või muretainast
90 gr mandlijahu
120 gr suhkrut
2 muna
vanilliseemned 1/2 kaunast või 1/2 tl vanilliekstrakti
70 gr vahukoort

Pese rabarbrid ja lõika koos koorega viiludeks. Sega viilud kokku 3 spl suhkruga ja jäta 10 minutiks seisma. Nüüd keeda rabarbritükke madalal kuumusel pidevalt segades, kuni nad muutuvad pehmeks ja lusikaga segades lagunevad. Tõsta rabarbritäidis jahtuma.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Rulli tainas õhukeseks ja lõika sellest nii suured kettad, et nad sobiksid Sinu tartletivormide sisse (nii et põhi ja ääred kaetud saaksid). Vooderda iga vorm taignaga. Tõsta igasse vormi taigna keskele 1-2 tl rabarbritäidist. Sega kokku mandlijahu ja suhkur. Lisa kaks muna ja sega ühtlaseks. Kõige lõpuks lisa vanill(iseemned) ja vahukoor. Sega ühtlaseks ja täida iga vorm umbes 3/4 ulatuses saadud seguga. Küpseta umbes 20 minutit, kuni mirlitonid on kuldsed!

Kommentaarid

Ülle ütles …
Mmm, väga sümpaatsed koogikesed.
Juc ütles …
:), maitsvad ka!
Eva ja CO ütles …
Imeilusad, armsad ja ääretult isuäratavad koogikesed! Fotod on nii kaunid, et ma tunnen lausa lõhna :)
Kas nende valmistamiseks on ilmtingimata vaja kasutada tartletivorme või ajab muffinivorm ka asja ära?

Päevalillepäikseliste tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Oi aitäh, Eva! Minu meelest on eriti ilusad need Henri kingitud päevalilled :). Ma usun, et võib täitsa ka muffinivormidega teha, miks mitte! Päikselised tervitused teile vastu!
Tuuli ütles …
Väga kaunid päikest täis pildid ja need mirlitonid tunduvad väga ahvatlevad olevat. Hästi vahva ja veidi teistmoodi võimalus rabarberi kasutamiseks. Ajab ikka isutama küll! :)
Monsieur Siilike ütles …
Mina proovisin neid teha eile, väga head tulid välja. Nii head, et peaks veel tegema :) Ja muffinivorm sobis suurepäraselt selleks. Nii et aitäh retsepti eest!

Kadri
Udupea ütles …
"Mirliton" on nii armas sõna :D
Juc ütles …
Aitäh, Tuuli! Mulle meeldiski see mõte, et pisut jälle teistmoodi. Ja lihtne ka veel :).
Siilike, nii tore, et hästi meeldisid. Ja aitäh kasuliku info eest, et muffinivormid samuti hästi sobivad. Annan Evale ka teada!
Udupea, on tõesti! :)
Anonüümne ütles …
isver susver.. ma olin üks õnnelikest, kes monsieur Siilikese tehtud neidsamus mirlitone proovida sai.. appikene, no paremat rabarberikooki ei ole lihtsalt olemas!

Kristina
Juc ütles …
Kristina, no nii tore, et Siilike nii kiirelt asja käsile võttis ja Sullegi tulemust jagas ja et Sulle veel nii meeldis ka! Täna proovime siis järgmist rabarbrikooki, eksju! :)
Anonüümne ütles …
;) jes, täna tuleb järgmine rabarberikook..
rabarber on ju puhas dieettoit :) :)
Kristina
Voisula ütles …
Väga ilusad koogikesed. Mul veel rabarberid sellel suvel tegemata. Nüüd tuli isu valmistada neid ilusaid väikseid mirlitone. Teil on ilus värviline, rôômus ja päikseline blogi!
Juc ütles …
Suur aitäh, Voisula! Nii tore, et mu blogi meeldib. Proovi jah neid mirlitone, lisaks toredale nimele nad ka maitsevad hästi! :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco