Läätsesalatiga uuel aastal rikkaks

Itaallased arvavad, et vahetult peale uue aasta saabumist tuleb ilmtingimata läätsesid süüa, sest niimoodi on garanteeritud, et alanud aastal on kõvasti raha tulemas! Kõvasti raha on alati tore asi, ma mõtlen. Nii et homme öösel kõik läätsesid sööma! Kasulikud on nad veel pealekauba. Kuna ma usun, et mitte keegi meist ei viitsi otse peale aastavahetuse šampuseklaaside kokkulöömist pottide ja pannidega möllama hakata, siis tuli välja mõelda üks maitsev salat. Ja siit see tulebki – ära proovitud ja heaks kiidetud nii meeste kui naiste, suurte kui väikeste poolt.

Ühtlasi soovin teile kõigile ilusat aastavahetust ja parimat peatselt algavat aastat!

DSC_0080


Ühe mehise portsu jaoks (et kõigile pidulistele ikka seda rahaõnne jätkuks)läheb vaja:
500 g läätsesid (nt puy, beluga või rohelisi)
3 eri värvi paprikat
½ väiksest suvikõrvitsat
3 väikest punast sibulat
50 ml extra virgin oliiviõli
peotäis värsket lehtpeterselli
100 g päiksekuivatatud tomateid
200 g prosciutto sinki
100 g rukolasalatit
2 sidrunist pigistatud mahl
6 küüslaugu küünt
Sool/pipar

Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees pehmeks (nt roheliste läätsede puhul võtab see 15-20 min). Lõika paprikad ampsusuurusteks tükkideks, viiluta suvikõrvits, koori sibulad ja lõika sektoriteks. Pane kõik köögiviljad grilli alla küpsema. Keera neid aegajalt ja küpseta, kuni nad veel hamba all kergelt krõmpsuvad. Kui läätsed on pehmed, siis kurna nad ära ja sega veel soojade läätsedega hakitud küüslauk ja petersell, sidruni mahl ja pool oliiviõlist. Kui köögiviljad on ilusti grillitud, siis tõsta nad ahjust välja, maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka ülejäänud oliiviõli. Lase jahtuda nii grillitud köögiviljadel kui ka läätsedel. Kui mõlemad on toatemperatuurini jahtunud, siis sega köögiviljad läätsede hulka. Nüüd rebi parajateks tükkideks prosciutto ja viiluta päiksekuivatatud tomatid. Sega ka need salatisse. Viimasena sega ettevaatlikult juurde rukolasalat.
Voilà, ongi valmis ja raha loodetavasti voolab! :)

Kommentaarid

Pille ütles …
Kaunist uut aastat Su tegusale ja säravale perele, Juta! Meilgi oli aastavahetusel läätsesalat laual (beluuga läätsed, punane kapsas ja apelsin + õlikaste) - Edinburghis oli mul millalgi itaallasest kööginaaber ja tema nõudis aastavahetuse lauale alati midagi läätsedest, nii et komme tuttav!
Juc ütles …
Suur aitäh, Pille! Kaunist uut aastat ka Sinu tegusale ja säravale perele, Pille! Imetlesin Kodu ja Aias teie aeda - täiesti supertöö! Imetlusväärne! Teie uusaasta läätsesalat tundub ka väga maitsev, järgmisel aastal teen sama enda uusaastalauale!
Anonüümne ütles …
Mul oli see au olla selle salati valmimise tunnistajaks ja pärast deguteerijaks :) Selle headuse tõestuseks on asjaolu, et isegi peale kohustuslikku jõulutoitude plejaadi maitses salat nii hästi, et järele ei jäänud läätsegi :)

Üüratult head 2012. aastat kogu Su kambale!!!
Eva-U
Juc ütles …
Eva U, kuulsin, et jõudsite õnnelikult koju! Üüratult head uut aastat ka teile! Peab ütlema, et see oli tõesti lausa uskumatu, et peale jõulupraade ja muud head-paremat terve hiigelpotitäis läätsesalatit nahka pisteti! Tervitustega Luxist, Juc
Anonüümne ütles …
Suurepärane salat!
Kahupea tervitused
Eva ja CO ütles …
Proovisin nüüd ise ka järele teha ja sai peaaegu sama hea, kui sinu tehtu :) Läätsed keetsin kogemata õige pisut liiga pehmeks, aga ega see maitset eriti ei muutnud. Lihtsalt väljanägemine kannatas.
Selline küsimus, et miks kogu kraam jahtunult kokku tuleb segada? Kas seda sooja salati pähe süüa ei võiks? Kuna preagu on külm aeg, siis tekkis selline mõte. Aa ja selline soovitus ka, et kindlasti ei tasu rukolasalatit ära jätta, sest see lisab salatile kohe justkui õige särtsu sisse. Mul läks see esimese hooga meelest ära ja kui siis poole peal meelde tuli ja selle ka salatisse panin, vot siis oli kohe päris õige!

Tuhat tulist tervitust,
Eva-U
Juc ütles …
Eva, nii tore, et salat nii meeldis, et lausa kordust telliti :). Ega otsest põhjust polegi, miks külmalt. Kindlasti on soojalt ka väga hea! Rukola võib sooja salati sees ära närtsida, selle võiks siis eraldi serveerida!
Juc ütles …
Eva, nii tore, et salat nii meeldis, et lausa kordust telliti :). Ega otsest põhjust polegi, miks külmalt. Kindlasti on soojalt ka väga hea! Rukola võib sooja salati sees ära närtsida, selle võiks siis eraldi serveerida!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga