Banaanikoogikesed ja lumikellukesed

Vaatasin, et viimane aeg on jagada teiega seda banaanikoogikeste retsepti, sest kohe kohe on käes rabarberite aeg, siis juba maasikad ja sealt edasi riburadapidi kõik muu hea ja parem, mille ajal ei tule kellelgi pähe ka, et koogi sisse võiks banaane panna. Aga talvel on banaan puuvili omal kohal, ma leian! Minu tähelepanu köitis see retsept kunagi ammu ostetud Saveuri retseptikogumikus kahel põhjusel - esiteks, kuna siin saab ära kasutada veidi üleküpsenud banaane ja teiseks, kuna mulle meeldis mõte laduda taignakorvikeste küljed väikestest ringikujulistest taignatükkidest. Kas pole mitte vahva lähenemine?


banana tartlets 1

Muud juttu mul sel korral polegi, kui et kevad on südames ja õhus ja häältes. Aga seda kordan ma oma kevade-eufoorias vist juba viimased 5 postitust iga korda uuesti ja uuesti, nii et ma parem rohkem sellesse ei süvene. Nii et siis banaanikoogikesed ja esimesed lumikellukesed. Viimaseid me muidugi ära ei söönud, aga Mannil oli suur rõõm esimest korda peale talve maja taha aeda lilli korjama minna!


first snowdrops
Vaja läheb (6-8 koogikese jaoks):
250 g jahu
100 g külma võid + pisut vormide määrimiseks
50 g pruuni suhkrut
1 vanillikaun või 1 tl vanilliekstrakti
50 ml vett
4 küpset banaani
2 laimi
2 spl rummi
100 g pruuni suhkrut
20 g võid
1 tl kaneeli

Tee nii:
Pigista laimidest mahl välja. Koori banaanid ja lõika viiludeks. Puista banaaniviiludele kaneeli ja 100 g pruuni suhkrut. Lisa laimimahl ning rumm ja sega ettevaatlikult läbi nii, et banaaniviilud ei puruneks. Kata kauss toidukilega ja lase 20 minutit külmkapis maitsestuda.
Valmista tainas. Selleks sega vanilliseemned või -ekstrakt jahu ja 50 g pruuni suhkruga. Lisa 100g külma tükeldatud võid. Näpi tainas ühtlaseks, lisa vesi sortsu haaval (ära kasuta kogu 50 ml, kui tundub, et tainas on juba paraja tihke kontsistentsiga) ja suru kogu tainas palliks. Puista taignapall jahuga üle ja pane 10 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 210 kraadini. Määri väiksed koogikeste vormid võiga. Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks ning kata iga vormi põhi ja küljed taignaga. Soovi korral lõika väikse viinapitsiga taignast ringid ja lao need ringikujuliselt vormi äärteks. Jaota banaaniviilud vormide vahel ära. Pane vormid kohe ahju ja küpseta kuni taignakorvid on kuldseks küpsenud.
Samal ajal tee kaste. Selleks pane banaanide marineerimisel tekkinud vedelik väiksesse potti ja kuumuta. Lisa või ja sega, kuni või on sulanud.
Tõsta korvikesed ahjust välja ja tõsta igale korvikusse banaanide peale mõned lusikatäied kastet.
Serveeri jäätisega!


banana tartlets 4

Kommentaarid

Ragne ütles …
Ülivõrdes kenad koogikesed vaatavad vastu. Oehh... lase mul siin arvuti taga nüüd vesistada ja kannatamatult unistada kohe saabuvast kevadest.
Tuuli ütles …
Imearmsad koogid ja kogu postitus kuidagi lootustandvalt kevadine! Käisin piilusin oma maja ees ka ja lumikellukesed on täitsa elus, mõne päeva pärast ehk juba esimesed õied ka väljas. Mõnus! Nüüd tuleb sügavkülm tõesti rabarberist puhtaks teha :)
Juc ütles …
Aitäh teile, Ragne ja Tuuli! See kevad, mis juba õhus on teeb kohe olemise palju värskemaks, kas pole!
Piret ütles …
Ah, et kellukesed juba paistavad! Imeline tõepoolest:) ja need väikesd ringikujulised koogikesed on lihtsalt geniaalsed.
Eva ja CO ütles …
Nii heatujuline ja rõõmus postitus (nii pildis kui sõnas!)
Võrratult ilusad ja armsa olemisega koogikesed! Ma usun, et need maisevad head nii soojalt, kui külmalt. Jäätisega koos ilmselt siiski soojalt.

Päikseliste tervitustega,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Imearmsad koogikesed! Ja pildid on ilusad ja isuäratavad, lumikellukesed kaasaarvatud.
Kiidusõnad Kahupealt
Juc ütles …
Piret, aitäh! Lumikellukesed on tegelikult nüüdseks praktiliselt ära õitsenud, kohe kohe, loodetavasti sel nädalal, sest lubatakse 18 kraadi sooja, avanevad minu lemmikud - magnooliad!
Eva, suur aitäh. Nii tore, et õnnestus oma kevaderõõmu ka teiega jagada. Need koogikesed maitsesid tõesti nii külmalt kui soojalt hästi. Ma pole suurem magusasööja, aga mul oli suuri raskusi enda ohjeldamisega :)
Kahupea, suur aitäh kiidusõnade eest. Teil ka peagi lumikellukesed väljas, lahe!
Frieda ütles …
Väga armsad koogikesed. Selline tainaringidest ladumise nipp tuleb meelde jätta :)
Juc ütles …
Aitäh, Frieda! See on tõesti lahe nipp, kuidas tavalisele taignakorvikesele veidi erilisem ilme anda!
Inx ütles …
Väga andekas lähenemine korvikesele :) Ilus ja inspireeriv!Super!
Meil siin lumikellukesed alles sügava lume all, aga kevad on hinges sellegipoolest. Päike paistab juba säravalt, nädalavahetuseks lubatakse +7....seega lootust on. Õmblesin täna lapsele lasteaiarühma uued diivanikatted ja padjakatted ja kevadest hingestatuna tikkisin masinaga padjakatetele hulgaliselt liblikaid :) Nii suur on see kevadeigatsus.
Homme lähen vaatan, kas poes on küpseid baanaane :P Viimased kolm tegin täna just smuutiks ära.
Anonüümne ütles …
Jeerum-jeerum, ma nüüd pean kohe kirjutama. Nii mitu nii head ja ilusat postitust järjest! Tahtsin öelda, et ma jälgin ikka pidevalt Google Readeri vahendusel, aga seal vist ei saa niimoodi laikida, et see ka siia kohale jõuaks. Igatahes nii värske on kogu aeg see õhk ja need ideed, mis sinu kodumaalt minuni jõuavad! Ja mis kaamera selliseid pilte teeb? :)
Juc ütles …
Inx, Sinu sõnad rõõmustavad mind väga, ma nimelt olen nädalavahetusel Eestis ja saan ka sealset kevae hõngu tunda. Aitäh ka heade sõnade eest koogikeste aadressil. Vaat selle käsitöö-pisiku pärast ma olen lausa natuke kade - tahaks ka, et keegi padjad liblikaliseks õmbleks :). Anna siis teada, kuidas banaanikoogid maitsesid!
Harilikpliiats :), suur aitäh nii emotsionaalse kommentaari eest. Tõid mulle kohe naeratuse näole. Tore ka, et jälgimisväärset leiad, mis siis, et like nuppu seal pole :). Kaamera on Nikon D3100 ja enamasti kasutan 50mm f/1.8 objektiivi. Mida Sina kasutad? :)
Inx ütles …
Ma võin ju selles osas Sind liblikate ja lilledega alati aidata :D
Loodan, et nädalavahetuseks on see suur tuul kusagile mujale lennanud, mis täna meil siin ringi tuulas ja saate mõnusalt siinset kevadet nautida :)
50mm F/1, on ka minu hetke lemmik. Mul küll Canon.
Juc ütles …
Oi, Inx, see on küll üks ütlemata armas pakkumine! Suur aitäh! Kui millalgi jälle Eestis olen ja pesa sisustan, siis äkki pöördungi Sinu poole abi saamiseks!
Mis tuulde puutub, siis palun Mannil Ilmataati paluda, et tuul ära läheks - tal tuleb see vahel päris hästi välja! :)
Inx ütles …
Oh mind kirjaoskajat, F 1,8 oli ikka see objektiiv :D
Tuulepalumist tuleks vist lausa südamega teha, sest tänaseni pole see igatahes üldse vaibunud. Eile õhtul isegi koeral hakkas mul õues väga kiire. Ei tea, kas kasukas puhus läbi :D
Aga jah, võid minuga arvestada, kui "liblikaabi" vajad :D
Eva ja CO ütles …
Koogikesed proovitud! Said ilusad ja head, aga kuna mul ei olnud jäätist, siis niisama süüa olid minu jaoks nats liiga hapud. Ja tainas tuli kuidagi väga pehme, nii et selliseid ilusaid ääri, nagu sinu kookidel, minu koogid ei saanud, sest lihtsalt ei õnnestunud tainast nii kenasti väikesteks tükikesteks vormida. Järgmine kord peaks vist rohkem jahu või vähem võid panema. Seekord tegin täpselt retsepti järgi, aga ju on siis minu jahu liiga vähe jahune või või liiga võine :)

Palju tervitusi,
Eva-U

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga