Tai veisesabasupp, värske ja kergelt vürtsine

See, et veise sabast saab tõeliselt maitsekaid hautiseid valmistada, pole vist enam suur uudis. Aga ma leian, et sellised pikalt ahjus küpsenud hautised kuuluvad pigem talvisele toidulauale (eriti arvestades, et eile ja täna on meil siin umbes 35 kraadi sooja olnud). Niisiis otsustasin kasutada minu käsutuses olevaid lihaveise sabasid (järjekordselt pärit Liivimaa Lihaveise põnevast tootevalikust) selleks, et keeta juba ammu minu mõtteis mõlkunud vürtsikashapu Tai veisesaba supp. Pikemaajaline lugeja on kindlasti juba aru saanud, milline soe isiklik suhe on mul erinevate Tai suppidega :). Pärit on see supp Lõuna-Tai moslemite köögist, millele iseloomulikult keedetakse seda ohtrate vürtsidega maitsestatult. Pikk keetmisaeg tasub end kuhjaga ära, sest veise saba annab puljongile selle aja jooksul tõeliselt rikkalikult maitset, mis laimi hapukuse, ürtide värskuse ja tšilli tulisusega üheskoos moodustavad unustamatu terviku!

Thai muslim oxtail soup 1

Vaja läheb:
1 kg veisesabasid
4 kardemoni kupart
2 tl valge pipra terasid
1 spl soola
mõned viilud värsket ingverit
1 sibul
200 g kirsstomateid
2-3 laimi mahl
2-3 rohelist sibulat
peotäis värsket koriandrit
Serveerimiseks soovi korral jasmiiniriisi

Thai muslim oxtail soup
Tee nii:
Pane sabad suurde supipotti ja kata külma veega. Aja vesi keema, keera tuli madalaks, et supp vaid õrnalt keeks. Eemalda tekkiv vaht kuni seda enam ei teki. Nüüd lisa kardemonikuprad, kaneelikoor, pipraterad ja sool. Kata pott kaanega ja lase umbes tund aega keeda. Kontrolli aegajalt, et vedelikku oleks piisavalt (kataks ära kõik sabad) ning lisa vajadusel keevat vett.
Peale esimest tundi lisa viilutatud sibul ja ingver. Lase supil veel 1,5-2 tundi madalal kuumusel keeda. Umbes 5-10 minutit enne selle aja lõppu lisa supile terved kirsstomatid.
Nüüd peaks liha sabakontide küljest praktiliselt ise ära kukkuma ja suussulavalt pehme olema. Tõsta pott tulelt ja lisa soola, kui tarvis. Maitsesta laimimahla ja purustatud tšillidega.
Serveeri puistates supp üle hakitud rohelise sibula ja koriandriga.
Soovi korral võib lisada ka peotäie krõbedaks praetud šalottsibulaid. Söö eraldi roana või serveeri kõrvale auravat jasmiiniriisi, nagu Tais.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Suurepärane supp! Ma ei teadnud, et tegemist on Tai supiga,sellepärast oli esimene lusikatäis üllatav,aga edasi läks aina tõusvas joones... Oleksin ennast vist oimetuks söönud, kui rohkem huvilisi poleks olnud. Vaieldamatult minu sellesuvine maitseelamus nr 1. Kiitus kokale!
Õnneseen Kahupea
Juc ütles …
Kahupea, seda on küll rõõm kuulda, et sabasupp suve suurima toiduelamuse pakkus! Aitäh kiituse eest ja katsetamise eest ka :). Tervitused teile kõigile!
Eva ja CO ütles …
Ahoi Juc! Minul suvepuhkus läbi ja see tähendab, et olen jälle internetiseerunud ja asunud isuga su blogi lugema.
See sabasupp näeb nii ilus ja isuäratav välja. Kas sabal oli mingi eriline maitse või saaks seda ka mingi muu kondise tükiga asendada? Kuulsin järelkajana õnnelikelt suppi maitsta saanud sõpradelt, et see oli olnud lausa võrratult hea.

Päikseliste tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Ahoi Evake, tore, et Sa jälle levis oled :). Internet on suur ja ülerahvastatud, aga kui Sind seal pole, siis on ikka midagi nagu puudu :). Aitäh ka sabasuppi kiitmast. Saba võlu on see, et selles on lihtsalt erakorselt palju seda kondist keedetud supi maitset ja tummisust, nii et saaksid asendada suvalise veisekondiga, aga soovitaksin siiski otsida poest "oxtail"-i - ma olen enam kui veendunud, et see on Sul seal olemas! :) Päikest vastu!
Eva ja CO ütles …
Oh, nii armas, et internet kohe tühi tundub, kui mind seal pole :) See on küll suur au ja teeb mind hiiglama rõõmsaks!
Võtan oxtail'i otsingud käsile!

Kallistaaaaaan,
Eva-U

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga