Jakobi jalatsist Balkanisse ehk kanakebabi, marineeritud sibulaid, granaatõuna kastet ja kurgisalatit

Mul on Karlova kiiks. Tunnistan seda endale juba aastaid. Minu meelest on Tartus Karlova linnaosas midagi nii idüllilist ja hubast. Kui me endale Tartusse uut pesa otsima hakkasime kui eelmine väikseks jäi (Emily sündis 7 aasta eest, seega väikseks jäi see vähemalt 7 aastat tagasi), siis mõtlesime välja, millistele tingimustele meie uus pesa vastama peaks. Tingimusi sai üksjagu. Tulemus oli selline, et üks kinnisvaramaakler ütles meile, et soovime leida korterit, mis oleks kesklinnas mere ääres. Ideaalis plaanisimegi leida endale koha Karlovasse. Aegajalt viskasime pilgu peale ka mõnes teises linnajaos asuvatele korteritele ja majadele, aga hing hakkas kohe sees kisama, et tegelikult tahaks ikka Karlovasse rohkem. Ja lõpuks me oma Karlova pesa leidsimegi. Mida rohkem Karlovasse toredaid kohakesi tekkis, seda värvikamaks kujutlus minu Karlova idüllist mu peas läks. Ja üks selline idülliline mõte oli see, et magad nädalavahetusel kaua ja magusalt ja seejärel jalutad ilusa päiksepaiste saatel Karlova kohvi või Jakobi jalatsisse kohvitama. Selle idülli õhtune versioon kujutab endast õhtuhämaruses Barlovasse dringile jalutamist, aga täna me sellest ei räägi. Ja kujutage ette, ühel päeval saigi see teoks tehtud - ärkasime hilja, päike paistis, lapsed jäid koju ja meie Henriga jalutasime Jakobi jalatsisse kohvitama. Issand kui nunnud on need Karlova kohvikud. Võtsime kohvi ja pannkooki, värskelt pressitud apelsinimahla ja Henri sõnul, kes on suur purukoogi sõber, maailma parimat vaarika-mustika kohupiima purukooki. Istusime mõnusalt väliterrassile sügispäikest püüdma ja mina haarasin endale sirvimiseks kaasa letil olnud Balkani kokaraamatu. See oli põnevaid ideid täis, nii et ma pildistasin pool raamatut üles :). 

Väike kollaaž Instasse pandud piltidest :)

Muuhulgas sain rahuldusega märkida, et Umami on meil Balkani köögi jaoks vajalikuga äärmiselt hästi varustatud. Kuivatatud ürtidest soovitati varuda münti, basiilikut, peterselli, safranit, roosi õielehti, lambaläätse lehti, need kõik olemas. Ürtidest on puuud meil vaid till (aga seda saab igast poest), kuivatatud peiulille õielehed (võta aiast ja kuivata ära :) ja no aed-piparrohtu tõepoolest meil pole. 

Vürtsidega on lood veelgi paremad - soovitatud nimekirjast on meil olemas koriandriseemned, vürtsköömned, kaneel, kardemon, kurkum, nelk, sumahh, vürtspipar, mustköömned must pipar, lambaläätsed ja tšillid. Puudu ei midagi!

Ja muudest vajalikest toiduainetest, mis Balkani ja Lähis-Ida köögi huvilisel võiks kapis alati valmis olla, on meil esindatud granaatõuna melass ehk naršarab, kuivatatud laimid, roosivesi, barbarissi marjad, tamarind, pistaatsiad, seesamiseemned, apelsini koor. Puudu on päevalille õli (saab igast poest), kuivatatud aprikoosid (jälle igas poes olemas), hapuploomid, verjus (pole vist üldse Eestis olemas) või veiniäädikas (kohe saabumas Umami lettidele), Kreeka pähklid (iga poe letil) ja selline huvitav asi nagu kashk ehk fermenteeritud vadakust kuivad pallikesed. Kui aus olla, siis polnud kuulnudki, aga inimene õpib kogu elu ja see teebki asja huvitavaks. Tuleb välja, et tegu on lausa Umami pallikestega, mida lisatakse suppidesse, kastmetesse ja hautistesse, et neid paksendada ja lisada maitserohkust! 

Nüüd jõuan siis lõpuks selleni, et kodus tuli nende üles pildistatud Balkani/Lähis-Ida ideedega midagi peale hakata, ehk algasid köögikatsetused granaatõuna melassi (korraga hapu ja magus, täidlane ja maitserohke), barbarissi (ilusad väiksed punased hapud marjad) ja sumahhiga (kuiv hapu pulber)! Võtsin plaani Pärsia köögist pärit Kreeka pähkli ja granaatõuna melassi marinaadis kana kintsuliha (raamat nõudis tegelikult lammast või veist, aga mul oli käepärast kana kintsuliha), Aserite toidulaualt pärit marineeritud sibulad barbarissi ja sumahhiga, Kurdistani kurgisalati granaatõuna melassiga ja mulle kui koriandriarmastajale eriti meelepärase granaatõuna-koriandri grillkastme!

Kana jaoks läheb vaja:
Tee nii: purusta pähkel väiksemateks tükkideks, lisa kõik muu (v.a liha) ja purusta kõik kokku ühtlaseks massiks. Lõika liha suupärasteks ampsudeks ja sega korralikult marinaadiga kokku. Lase lihal minimaalselt 2h maitsestuda. Aja liha varraste otsa ja grilli kuldseks ning küpseks. Serveeri aurutatud basmatiriisiga ja Kurdistani kurgisalatiga. Juurde sobib hästi ka barbarissi ja sumahhiga marineeritud sibulad. 



Kurgisalati jaoks läheb vaja:
Tee nii: pese ja koori kurk. Lõika kurk tikkudeks ja tõsta kaussi. Tee tomatile ristikujuline sisselõige ja pista tomat paariks minutiks keevasse vette. Tõsta tomat välja, lase jahtuda ja eemalda tomati koor. Haki kooritud tomat ja lisa kurgi juurde kaussi. Lisa peeneks hakitud ürdid, sool ja granaatõuna melass ning sega ühtlaseks. 


Marineeritud sibulate jaoks läheb vaja:
Tee nii: leota barbarissi marju 20 minutit toasoojas vees. Kurna.
Lõika sibul õhukesteks viiludeks ja sega see kausis 2tl soolaga hästi läbi. Jäta 15 minutiks seisma. Seejärel loputa sibul sõelal külma veel all läbi. Pigista kergelt, et üleliigne vesi välja tuleks ja tõsta sibul kaussi. Sega juurde barbariss ja münt. Maitse, kui on tarvis, maitsesta soolaga üle. Serveerimisel puista üle sumahhiga.



 Granaatõuna-koriandri kastme jaoks läheb vaja:
  • 1 granaatõuna seemned
  • 0,5tl meresoola
  • 1spl sidruni mahla
  • 120ml värsket koriandrit
Tee nii: eemalda seemned granaatõunast. Lisa sool ja sidrunimahl. Suru seemned lusikaga või uhmris nuiaga natuke lömaks. Jäta 30 minutiks seisma ja maitsestuma. Lisa hakitud koriander ja sega läbi. Sobib igasuguse grillitud kala või liha kõrvale. 

Terve meie pere leidis, et olid täiesti uued ja põnevad maitsed. Kõik ka lihtsad valmistada, võin omaltpoolt lisada. Ainult Emily pidas meie Balkani sööma-aega liiga kummaliseks, et ühineda. Tema valis aurutatud basmatiriisi sojakastmega oma õhtusöögiks! :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Vana-vanaema pannišašlõkk

Portugali kreemikoogid, pastéis de nata

Punase läätse ja sealiha hautis