Jakobi jalatsist Balkanisse ehk kanakebabi, marineeritud sibulaid, granaatõuna kastet ja kurgisalatit
Mul on Karlova kiiks. Tunnistan seda endale juba aastaid. Minu meelest on Tartus Karlova linnaosas midagi nii idüllilist ja hubast. Kui me endale Tartusse uut pesa otsima hakkasime kui eelmine väikseks jäi (Emily sündis 7 aasta eest, seega väikseks jäi see vähemalt 7 aastat tagasi), siis mõtlesime välja, millistele tingimustele meie uus pesa vastama peaks. Tingimusi sai üksjagu. Tulemus oli selline, et üks kinnisvaramaakler ütles meile, et soovime leida korterit, mis oleks kesklinnas mere ääres. Ideaalis plaanisimegi leida endale koha Karlovasse. Aegajalt viskasime pilgu peale ka mõnes teises linnajaos asuvatele korteritele ja majadele, aga hing hakkas kohe sees kisama, et tegelikult tahaks ikka Karlovasse rohkem. Ja lõpuks me oma Karlova pesa leidsimegi. Mida rohkem Karlovasse toredaid kohakesi tekkis, seda värvikamaks kujutlus minu Karlova idüllist mu peas läks. Ja üks selline idülliline mõte oli see, et magad nädalavahetusel kaua ja magusalt ja seejärel jalutad ilusa päiksepaiste saatel Karlova kohvi või Jakobi jalatsisse kohvitama. Selle idülli õhtune versioon kujutab endast õhtuhämaruses Barlovasse dringile jalutamist, aga täna me sellest ei räägi. Ja kujutage ette, ühel päeval saigi see teoks tehtud - ärkasime hilja, päike paistis, lapsed jäid koju ja meie Henriga jalutasime Jakobi jalatsisse kohvitama. Issand kui nunnud on need Karlova kohvikud. Võtsime kohvi ja pannkooki, värskelt pressitud apelsinimahla ja Henri sõnul, kes on suur purukoogi sõber, maailma parimat vaarika-mustika kohupiima purukooki. Istusime mõnusalt väliterrassile sügispäikest püüdma ja mina haarasin endale sirvimiseks kaasa letil olnud Balkani kokaraamatu. See oli põnevaid ideid täis, nii et ma pildistasin pool raamatut üles :).
Väike kollaaž Instasse pandud piltidest :) |
Muuhulgas sain rahuldusega märkida, et Umami on meil Balkani köögi jaoks vajalikuga äärmiselt hästi varustatud. Kuivatatud ürtidest soovitati varuda münti, basiilikut, peterselli, safranit, roosi õielehti, lambaläätse lehti, need kõik olemas. Ürtidest on puuud meil vaid till (aga seda saab igast poest), kuivatatud peiulille õielehed (võta aiast ja kuivata ära :) ja no aed-piparrohtu tõepoolest meil pole.
Vürtsidega on lood veelgi paremad - soovitatud nimekirjast on meil olemas koriandriseemned, vürtsköömned, kaneel, kardemon, kurkum, nelk, sumahh, vürtspipar, mustköömned must pipar, lambaläätsed ja tšillid. Puudu ei midagi!
Ja muudest vajalikest toiduainetest, mis Balkani ja Lähis-Ida köögi huvilisel võiks kapis alati valmis olla, on meil esindatud granaatõuna melass ehk naršarab, kuivatatud laimid, roosivesi, barbarissi marjad, tamarind, pistaatsiad, seesamiseemned, apelsini koor. Puudu on päevalille õli (saab igast poest), kuivatatud aprikoosid (jälle igas poes olemas), hapuploomid, verjus (pole vist üldse Eestis olemas) või veiniäädikas (kohe saabumas Umami lettidele), Kreeka pähklid (iga poe letil) ja selline huvitav asi nagu kashk ehk fermenteeritud vadakust kuivad pallikesed. Kui aus olla, siis polnud kuulnudki, aga inimene õpib kogu elu ja see teebki asja huvitavaks. Tuleb välja, et tegu on lausa Umami pallikestega, mida lisatakse suppidesse, kastmetesse ja hautistesse, et neid paksendada ja lisada maitserohkust!
Nüüd jõuan siis lõpuks selleni, et kodus tuli nende üles pildistatud Balkani/Lähis-Ida ideedega midagi peale hakata, ehk algasid köögikatsetused granaatõuna melassi (korraga hapu ja magus, täidlane ja maitserohke), barbarissi (ilusad väiksed punased hapud marjad) ja sumahhiga (kuiv hapu pulber)! Võtsin plaani Pärsia köögist pärit Kreeka pähkli ja granaatõuna melassi marinaadis kana kintsuliha (raamat nõudis tegelikult lammast või veist, aga mul oli käepärast kana kintsuliha), Aserite toidulaualt pärit marineeritud sibulad barbarissi ja sumahhiga, Kurdistani kurgisalati granaatõuna melassiga ja mulle kui koriandriarmastajale eriti meelepärase granaatõuna-koriandri grillkastme!
Kana jaoks läheb vaja:- 240ml Kreeka pähkleid
- 60ml granaatõuna melassi
- 2tl meresoola
- 2 küüslaugu küünt
- 4spl külmpressitud oliiviõli
- 4spl vett
- 120ml hakitud ürte (petersell, koriander vms)
- 0,5tl tšillihelbeid
- 1200g kana kintsuliha
Kurgisalati jaoks läheb vaja:
- 200g kurki
- 1 tomat
- 120ml värskeid ürte (münti, peterselli)
- 0,5tl meresoola
- 1spl granaatõuna melassi
- 1 suur salatisibul
- meresoola
- 60ml barbarissi marju
- 1 tl kuivatatud münti või väike peotäis värsket münti
- 0,5tl sumahhi
Lõika sibul õhukesteks viiludeks ja sega see kausis 2tl soolaga hästi läbi. Jäta 15 minutiks seisma. Seejärel loputa sibul sõelal külma veel all läbi. Pigista kergelt, et üleliigne vesi välja tuleks ja tõsta sibul kaussi. Sega juurde barbariss ja münt. Maitse, kui on tarvis, maitsesta soolaga üle. Serveerimisel puista üle sumahhiga.
Granaatõuna-koriandri kastme jaoks läheb vaja:
- 1 granaatõuna seemned
- 0,5tl meresoola
- 1spl sidruni mahla
- 120ml värsket koriandrit
Kommentaarid