Lihtne chili con carne ja sõmera riisi saladus

Eelmisel korral lugesin üles meie pere lemmikud õhtusöögid ja avastasin, et ma polegi teiega jaganud seda kõige lihtsamat, kiire chili con carne retsepti. See viga saab nüüd kohe parandatud. Ja kuna meile meeldib süüa seda chili con carnet nii tortilla-wrapi sees kui ka aurutatud riisiga, siis jagan teiega ka äsja minuni jõudnud nippi sõmera basmatiriisi valmistamiseks. 


See lihtne chili con carne on ka üks meie laste lemmiktoite. Lihtne teha, valmib kiiresti ja seda saab teha korraga terve kuhja. Kui seda kuhja tahta siis mitme õhtu jooksul "hävitama" asuda, siis esineb selleks ka väga erinevaid võimalusi. Näiteks, kui esimesel õhtul sai chilit serveeritud riisi ja salatiga, siis võib järgmisel päeval pakkuda perele õhtusöögiks tortilla wrappe, mille sees lisaks chili con carnele veel  salat, salsa, võibolla riivjuust või marineeritud jalapenod. Või kui nii palju chilit üle ei ole, et sellest terve õhtusöök välja võluda, siis saab ülejäänu üles soojendada ja serveerida tortilla tšipsidega snäkiks. Kasutada võib ka ainult chili con carne vürtsisegu, aga mulle meeldib eriti, kui see on pooleks taco vürtsiseguga. Meie Casa de Mexico vürtsisegud on veel eriti toredad, sest need ei sisalda kunstlikke säilitusaineid ja neis on kasutatud tavalise lauasoola asemel Himaalaja teemantsoola. Kes soovib vähem vürtsikat tulemust, võib vürtsisegu kogust vähendada.

Lihtne chili con carne




Vaja läheb:
Serveerimiseks 
lisandiks soovi korral
Tee nii:
haki sibul. Prae sibul suurel pannil klaasjaks, lisa hakkliha. Maitsesta hakkliha vürtsisegudega ja prae küpseks. Lisa purustatud tomatid ja oad. Sega läbi ja lase madalal kuumusel podiseda, kuni kaste enam liiga vedel pole. Maitse ja maitsesta vajadusel üle. Puista üle värske koriandriga (soovi korral). Ongi valmis.
Serveeri kas: 
1. aurutatud basmatiriisi ja Brasiilia salatiga (vt eestpoolt) või
2. tortilla wrappidena, mille sisse võib lisada ka riivjuustu, Brasiilia salatit, salsa kastet, jalapeno viile, või
3. snäkilaual tortilla tšipsidega söömiseks


Miks ma seda salatit Brasiilia salatiks nimetan? See on sellepärast, et Brasiilias pakuti seda igal pool ja praktiliselt alati. Niisamuti nagu musti ubegi. Mulle kohutavalt maitsesid need brasiillaste mustad oad (lihtsalt küüslaugu ja ürtidega keedetud), kõrvale riisi ja seda koriandrist-laimist salatit. Naersimegi Henriga Brasiilias, et ükskõik, millisesse suure valikuga churrascariasse me ka ei lähe, minul isutab ikka mustade ubade ja salati järgi :). 

Kuidas keeta riisi?

Aga lubasin kirjutada ka sõmerast riisist. Mina nimelt kasutan juba aastaid riisikeetjat. Mul on mingi odav Tristari masin, midagi sellist, mis on suht lollikindel, kui oled endale selgeks teinud, millise vee koguse pead riisile lisama olenevalt riisi sordist. Aga näiteks suvilas mul riisikeetjat ei ole (ei mahuks kuhugi äragi :) ja sellisteks puhkudeks (või siis neile, kel pole kodus riisikeetjat), sain suurepärased juhised oma kallilt õelt, kes omakorda sai need juhised oma kalli tütre peikalt. Testisin ära ja pean ütlema, et toimib imeliselt. Nimelt tuleb võtta riis ja see korralikult mitu korda läbi loputada (seda tuleb teha igal juhul, kas siis kui riisikeetjat kasutada). Nüüd tuleb riis panna juba keevasse vette keema. Tuleb keeta umbes pool ettenähtud keetmisajast (vt pakendilt) ja siis riis kurnata metallist sõelale. Potti tuleb panna uuesti natuke vett, nii paari cm jagu ja pott tulele. Metallsõel koos riisiga tuleb tõsta poti peale (nii et sõela põhi ei ulatu vette) ja sõela peale panna foolium. Niimoodi tuleb siis lasta riisil auru sees edasi valmida kuni see on küps. Tulemuseks on ilus sõmer aurutatud riis! 



Lõpetuseks ka üks selline vihje, et kui nüüd kõik ikka plaanipäraselt läheb, siis saab varsti siit lugeda-näha ka toidujuttudele vahelduseks reisijutte! Hoiame pöialt! :) Ja püsime kõik terved!


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Vana-vanaema pannišašlõkk

Punase läätse ja sealiha hautis

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Portugali kreemikoogid, pastéis de nata