Uskumatud koogikesed - cannele



Lugesin cannele koogikestest Nami-namist, lugesin Köögilugudest, lugesin La Tartin Gourmand'st. Vaatan ja vaatan seda retsepti, kuhu põhimõtteliselt kuuluvad piim, muna, jahu, suhkur ja või, ja aru ei saa, mida erilist neis olla saab. Aga kui nii paljud autoriteetsed ja paljunäinud paljuteinud küpsetajad juba neid eriliseks peavad, siis olin samuti sunnitud ära proovima.


Saanud peale kuuajalist ootamist Prantsusmaalt kätte oma vormid, palusin Henril poodi minna piima tooma (muu oli kodus olemas). Poe ees avastas ta, et rahakott oli koju jäänud. Lootsin piima saada lähedalasuvast väiksest poest, see oli suvepuhkusele läinud. OK, tõin turu kõrvalt poest ise piima. Jõudsin koju, avastasin, et see puhta hapu. Mõtlesin juba, et arvestades kõiki neid märke, ei peaks ma seda tegu üldse ette võtma. Aga ma ei jätnud jonni. Ajasin Manni õhtul välja ja tõime selle piima ära. Tainast sai palju, nii et kuna hommikul pidin vara Peedule sõitma, tegin ühe portsu kohe ära. Maitses hea. Hommikul (tainas seisis üle 12 h, nagu peab), tegin teise portsu, maitses eriti hea. Ja siis jäi veel ports tainast üle, selle valasin huvi pärast (et näha, kas õige vormi mõju tõesti nii suur on) muffinivormidesse. Ja tulemus oli kõike muud, kui see suussulav seest kreemjas peast karameljas maius. Samas, kui kõrval poleks neid väikseid imelisi cannele koogikesi olnud, oleks ma ka need "küpsised" heaks kiitnud. Kasutasin sellist retsepti (sümbioos Nami-nami ja Gourmand de la Vie omast):

5 dl piima (kasutasin 3,8 %-list)
30 gr võid
125 gr nisujahu
230 gr suhkrut
2 muna
2 munakollast
1 vanillikang
1,5 spl rummi

Aja piim keema, pane sisse vanillikaun. Lase seista. Sulata piimas ka või. Klopi suhkur, munad ja jahu. Võta vanillikaun välja. Lisa piim peene joana pidevalt segades suhkru-muna-jahusegule. Lisa rumm. Lase jahtuda. Kata tainas kaanega ja hoia külmkapis minimaalselt 12 h. Sega tainas läbi, täida vormid 3/4 osas taignaga. Küpseta 200 kraadi juures 60 minutit, kuni koogid on pealt tumepruunid. Võta vormist välja, kui koogid on veel kuumad.

Kommentaarid

Smilla ütles …
appikene, Juta, käib sul ikka külalisi... või on siiski nii, et võtad asja ette ka vaid oma pere pärast ;ppp
igal juhul, täielik respect! taaskord imearmas retsept :)
Juc ütles …
Seekord vist tegin tõesti lihtsalt puhtast isiklikust huvist! :) Ja selle osa, mida oma pere ära ei jõudnud süüa, viisin ise külla.
Pille ütles …
Tere tulemas fänn-klubisse :)
Sa võid neid julgemalt küpsetada - natuke kahvasevõitu seal esimesel fotol (imho). Aga ma palun nüüd Kristjanil neid nädalavahetusel jälle teha. Ütlen, et Juc ajas isu peale :)
Eva P. ütles …
Tere tulemast klubisse jah :)
Ajasid mulle ka isu peale, õnneks on vormid maal kaasas. Minu jaoks oli ka üllatus, mida küpsetist saab nii tavalistest koostisainetest tulla.
leoola ütles …
Kas Eestis neid vorme ka müüakse? Või millised nad välja näevad, äkki saaksid pildi panna. Mul tuli ka isu:P
Pille ütles …
Saingi eile hommikul cannelesid :P
Ma loodan, et Sa jagad foorumis ka oma kogemusi, eks?
Eva P. ütles …
Nonii, Pille jõudis ette, aga sain ka samal päeval canneleesid. Tõesti oleks tore, kui ka oma tähelepanekuid meiega jagad. Minule on endiselt suur müstika kuidas ühte eeskujuliku välimusega canneleed saada.
Juc ütles …
Tere kõigile toredatele kommenteerijatele. Vabandan viivituste pärast, olen maal ja ei saa ülearu kirjutada. Pille, kindlasti proovin teinekord ka julgemalt küpsetada. Pille ja Eva, jagan kindlasti mõne aja pärast kui jälle Tallinnas olen ka oma kogemusi foorumis. Leoola, vormide saadavuse kohta kirjutan paar postitust hiljem. Eva, seekord vedas ilm alt ja ei jõudnud Rõugesse, aga kui ikka suve jätkub, siis tahaks kindlasti ära käia!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco