Focaccia tüümiani ja küüslauguga - värske ja aromaatne

Pean jälle juttu alustama hiljutisest Itaaliareisist. Nimelt sai seal ära proovitud kõikvõimalikke erinevaid saiu, aga kõige maitsvam oli Massa Maritima nädalaturult ostetud focaccia. Mul oli meeles, et Jamie Oliveri raamatus oli üks isuäratav tomati-basiilikufocaccia, mida olin niikuinii plaaninud teha. Itaalias proovitud focaccia andis ainult kinnitust, et see on kindlasti proovimistväärt asi. Focacciategemise isu tuli mul just siis, kui mul ei olnud võimalik poodi minna ja kirsstomatid olid otsas. Ehk siis tuli veidi improviseerida. Taigna tegin Jamie Oliveri retsepti järgi raamatust Jamie's kitchen, aga peale panin hoopis värsket tüümiani ja oliiviõlis praetud küüslauku. Värskelt lõhnab ja maitseb oivaliselt, eriti sobib väga värske värske salatiga. Vaja läheb:

1 pk kuivpärmi (12 gr)
20 gr suhkrut
2 tl soola (mitte kuhjaga)
410 ml vett
660 gr jahu

5 spl extra virgin oliiviõli
peotäis värsket hakitud tüümiani
3 küünt küüslauku (hakitud)



Lahusta suhkur ja pärm pooles koguses käesoojas vees. Vala suurde kaussi kuhi jahust ja soolast, tee keskele auk ning vala sinna pärmisegu. Hakka ühe käe sõrmedega keskelt alates vedelikku segama, segades aina enam jahu taignasse, kuni kogu jahu on segatud. Vala teine pool veest taigna keskele ja sega ühtlaseks. Sõtku tainast ca 5 minutit. Tee taignast pall, pane see sooja kohta rätikuga kaetult kerkima, kuni taigna kogus kahekordistub. Kui see on saavutatud, sõtku taignast õhk välja. Nüüd mulju tainas üle kogu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi (sellest kogusest peaks jaguma 2/3 tavalise suure ahjuplaadi suurusele plaadile, kui tahad suuremat saia, suurenda vastavalt 1/3 võrra koguseid). Prae 2 spl oliiviõlis kergelt läbi hakitud küüslauk ning haki tüümian. Puista mõlemad ühtlaselt taignale. Piserda taignale ka ülejäänud oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga. Vajuta igale poole üle terve taigna näppudega sügavaid lohkusid - nii võtab sai focaccia kuju, tekivad õhupaunakesed, mille sees on oliiviõli. Lase taignal jälle mõnda aega kerkida plaadil. Küpseta 220 kraadi juures ca 20 minutit. Serveeri soojalt.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
No ei jõudnud su retsepti ära oodata, proovisn ise(mälestuste järgi).Tegin lihtsalt üsna vedela tavalise saiataigna ja tõmbasin üle oliiviõli, press-küüslaugu,pune ja soola seguga. Kui ahjust välja võtsin, pintseldasin veelkord üle. Hommikuks oli veel pehme. Aga ma panin taignasse ka sortsu õli. Järgmine kord proovin õigesti. tegelikult oli ikkagi hullult hea. Lugupidamisega Kahupea.
Anonüümne ütles …
Lisan siia juurde ühe megahea salati retspti. Lõika keedetud peedist õhukesed viilud. Lao eraldi suurele vaagnale ja pane igale peedi viilule peale kreemjat kitsejuustu. Pane peale palju ruccolat ja lisa ka röstitud seedermänni seemned. Natuke soola, pipart ja lõpuks vala oliivõliga üle.
Parimate soovidega, Rein
Juc ütles …
Suured tänud heade retseptide eest, Rein. Nii selle siin kui ka selle vasikaliha retsepti eest. Kindlasti saab proovitud. Aga mis sa arvad, kas selle kitsejuustu siin retseptis võiks millegagi asendada? Mul nimelt ei ole selle kitsejuustuga klappi :)
nyke ütles …
Soovitaksin veel kasutada ahjus kuumutatud poolitatud kirsstomateid, mis tuleks kuumutamiseks katta piisa oliiviõli, peenestatud küüslaugu ja tüümianiga. Lisaväärtuseks on ahjust kööki leviv meeldiv tüümiani lõhn.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga