Sametine kõrvitsa-jõulusupp

Kaunid kõrvitsad. Alates helekollastest kuni punasteni, alates väiksetest pudelikujulistest kuni hiiglaslike vöödilisteni. Imetlen ja imetlen, aga ainult silmadega. Veel rohkem imetlen iga kord, kui näen kellegi tehtud sametist kõrvitsapüreesuppi. Miks ma siis ise ette ei võta? No ütleme nii, et kõrvitsatoidud ei kuulu meie pere lemmikute hulka... või oleks õigem öelda "ei kuulunud". Kunstnikuhing ja ilumeel said maitsemeelest võitu paari päeva eest, kui poeriilulil imeilusaid sügavoranže kõrvitsaid nägin. Ise õigustasin ostu endale sellega, et tuleb ära kontrollida, kas prantsusmaine tumeoranž kõrvits (ei julge teda oma võhiklikkuse tõttu päris muskaatkõrvitsaks kutsuda, kuigi tahaks) on maitsekam ja erilisem, kui kodumaine kahvatukollane. Ja muidugi ka sellega, et kõrvits on jõululaua vili. Igatahes, hakkas kõrvitsasupi teemaline fantaasia kiirelt tööle ja siit ta siis tuleb - kõrvitsa püreesupp tšilliõliga.
Vaja on:


1 kg kooritud ja tükeldatud kõrvitsat (seemned ja niidistik keskosast eemaldatud)
2 spl võid
500 ml köögivilja- või kanapuljongit
200 ml valget kuiva veini
100 ml vahukoort
5-6 küüslauguküünt (hakitud)
1 tl tüümianit
1/2 tl tšillit (peeneks hakitud või crema di pepperoncinona)
näpuotsaga karripulbrit
1 loorberileht
soola ja purustatud musta pipart

Tšilliõli jaoks:
1 pits extra virgin oliiviõli
1/2 hakitud tšillit või crema di pepperoncinot
1/2 balsamiäädikat

Soovi korral kõrgel kuumusel grillitud paberõhukesi peekoni, suitsupeki või põdravorsti viile. Serveerimiseks grillitud saia.

Sega kõigepealt kokku kõik tšilliõli koostisained ja pane õli maitsestumiseks seisma.
Kuumuta potis või ja prae selles küüslauk läbipaistvaks. Lisa tšilli, tüümian, karri, kuumuta läbi ja lisa kõrvitsad. Lase kõrvitsal veidi praadida, neid aegajalt segades. Kata pott kaanega ja lase haududa kuni kõrvitsad on pehmeks läinud. Lisa vein. Keeda ilma kaaneta mõned minutid, kuni alkohol on ära auranud ning lisa puljong. Keeda senikaua, kuni kõrvits hakkab katki minema. Lisa koor ja keeda veel 10 minutit. Maitsesta soola ja musta pipraga. Tõsta loorberileht välja. Püreesta puder saumikseriga ilusaks siidiseks. Serveerimisel tilguta supile tšilliõli.

PS! Ära kindlasti tšilliõli tegemata ja lisamata jäta, see on tõeline punkt I peal.

Õnnelikku värvilist ja ühtlasi ka valget jõuluaega!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
No, seda ma sinust küll ei arvanud! Kui nii edasi läheb, äkki teed kunagi pasteeti ka. Väga huvitav, kindlasti proovin. Ei tea, kuidas kõrvits sügavkülmas säilib? Jälle Kahupealt tervitused.
Juc ütles …
Jaa, Kahupea, isegi üllatan end vahel :). Millegipärast arvan, et kõrvits läheb sügavkülmas väga vesiseks. Samas kui tittedele kõrvitsat keedetakse, siis pannakse küll sügavkülma portshaaval, aga siis on see juba töödeldud. Pasteedi osas arvan ma, et nii palju ma ennast (ja teisi) nüüd ka võimeline üllatama ei ole :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Vana-vanaema pannišašlõkk

Troopiline toorjuustukook laimi ja passioniviljaga