Rabarberihooaja avapauk - valge šokolaadi ja rabarbri suflee


No need minu omad peavad olema küll vist maailma kõige kauem igatsetud rabarberid. Üllatuslikul kombel tekkis meil reisil olles kõigi nende mustade leibade ja heeringate kõrval metsik igatsus ka kodumaise rabarbri järgi. Seda isegi vaatamata tõigale, et praktiliselt uppusime pidevalt maitsvatesse mahlastesse mangodesse, ananassidesse ning grenadillidesse. Aga ikka isutas rabarberi järgi. Nüüd nad on viimaks kohal. Esialgu küll ainult turul, aga abiks seegi. Mu oma aia omad on veel liiga pisikesed kasutamiseks. Juba mõne aja eest panin netiavarustes ringi uidates kõrva taha ühe paganama isuäratava idee - panna kokku valge šokolaad ja rabarber ning küpsetada neist siis õrnad sufleed (idee pärineb imeilusast blogist Zen Can Cook, kus needsamad sufleed on eriti perfektselt teostatud). Retsepti sai veidi maitse ja tunde järgi muudetud. Pean tunnistama, et minu jaoks oli see esimene sufleetegu üldse. Ideaalsest on tulemuse väljanägemine muidugi kaugel, aga päris lömmi ka ei vajunud. kontsistents oli kaunisti õrn ning rabarberi hapu ja šokolaadisuflee magus sulasid ilusti ühte. Tegelikult tuleks kasutada sügavamaid ramekinvorme, kui minu omad olid, et sufleekiht paksem oleks ja seega rohkem kerkiks. Ülejäänud osas arvan ise, et vilumus tuleb harjutamisega. Samas on kõik nipid teretulnud!

Vaja läheb:
100 gr valget šokolaadi (peeneks hakitud)
1 spl jahu
1 spl suhkrut
2 spl maisijahu
2 suurt munakollast
60 ml piima
1 vanillikaun
võid vormide määrimiseks
2 spl suhkrut + lisa vormi sisse
2 suurt munakollast
5 suurt munavalget
Rabarberi ettevalmistamiseks:
225 gr rabarbereid (kooritult ja tükeldatult)
1 sidruni riivitud koor
1 apelsini riivitud koor
120 gr suhkrut
0,3 l vett
Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane rabarberitükid pannile, lisa suhkur, tsitruste koored ja vesi, aja keema. Tõsta rabarberid ahju ning küpseta 12 min. Tõsta ahjust välja ja lase neil siirupi sees jahtuda.

Pane šokolaaditükid kaussi. Sega teises kausis omavahel jahu, maisijahu, suhkur ja munakollased. Sega korralikult läbi. Lase piim koos vanillikaunaga keema, kraabi kaunast seemned piima sisse, eemalda kaun. Vala pool piimast peene joana pidevalt segades munakollasesegusse. Kui segu saab ühtlaseks, lisa see omakorda ülejäänud piima sisse. Sega ühtlaseks. Kuumuta umbes 1 minut pidevalt segades kuni segu pakseneb. Vala kohe šokolaadile ja sega kuni kogu šokolaad on sulanud ja segunenud. Kata kauss kilega ja lase toatemperatuurile jahtuda.
Määri ramekinvormid võiga. Keeruta võistes vormides suhkrut nii, et põhi ja küljed saaksid kaetud. Kurna rabarberitükid vedelikust ning pane iga ramekini põhja 3-4 rabarberitükki. Pane vormid külmikusse, kuni kasutamiseni. Mikserda munakollased ükshaaval sufleesegu sisse, kuni segu on ühtlane. Vahusta teises kausis munavalged pehmeks vahuks. Lisa suhkur ja vahusta edasi, kuni moodustub tugev vaht. Sega aeglaselt ja ettevaatlikult munavalge lusikatäie haaval sufleesegusse.

Täida vormid, tõmba ääred puhtaks ja küpseta 200 kraadises ahjus ca 15 minutit. Ära küpsetamise jooksul ahjuust ava. Kui küpsetamise lõpetad, lülita ahi välja, aga ukse avamisega oota veidi. Ust ava aeglaselt, et sufleesid mitte "kössi" ehmatada. Serveeri kohe tuhksuhkruga. Kui kõigele vaatamata sufleed siiski vajuda otsustavad, ära nukrutse ja naudi maitset! :)

Kommentaarid

Lemmi ütles …
Ma kujutan ette kui hästi maitsevad teiele need päris oma köögis tehtud igatsetud road.Ma pean veel natuke ootama oma rabarberitega, sest kooki tahaks teha ikka enda aia omadest. Isuäratav näeb välja see sinu suflee. Head isu teile!
Piret ütles …
Nii ahvatlev, peab kindlasti järgi proovima.
zenchef ütles …
I hope you wrote something nice. :P
Juc ütles …
Lemmi, sul on täiesi õigus. Kõik maitseb jumalikult. Inimene ikka ei oska asju hinnata enne, kui see temalt (mõneks ajaks) ära võetakse :). Aitähh!
Piret, proovi jah, vaataksin hea meelega, kuidas sul välja tuleb.
ZenChef, of course I wrote something nice. It tasted wonderful, but mine don´t look half as beautiful as yours :(. I have to practice sufle-making more :). Thanks for the recipe!
Aet Trisberg ütles …
Ma pole ka kunagi sufleed ise teinud, aga ajasid isu peale küll. Lähen nüüd turule rabarbereid tooma.
Juc ütles …
Aet, rabarbrid käes? Tõesti, ma ka avastasin üllatusega, et sufleed polegi veel teinud. Ja rabarberihooaja algus tundus just piisavalt pidulik kulinaarne tähtpäev otsa lahti tegemiseks. :)
Aet Trisberg ütles …
Rabarberid käes, aga suflee tegemiseni täna siiski veel ei jõudnud. Plaan jätkuvalt jõus ning loodan selle lähipäevade jooksul realiseerida.
Anonüümne ütles …
Meie aia rabarberid on ka tänaseks kasutamisemõõtu jõudnud. Seetõttu loen kõiki rabarberiretsepte erilise hoolega. Ja lohutus, et kui ka sufleed vajuvad ära, siis nautige maitset, see on väga armas. H Saaremaalt
Juc ütles …
H., õnneseen, et lausa oma aia rabarbrid on piisavalt suureks saanud. Ja mina mõtlen, et kui just fotot teha ei taha, võib see suflee ka veidi lössis ju olla, kõik hea kraam ikka sees :) Ilusat rabarberihooaega!
Anonüümne ütles …
Nice fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.
Anonüümne ütles …
Hаvе уou eveг сonsideгed about incluԁing a little bit more than just
your articles? I mean, whаt you say is fundamental and
all. Neverthelesѕ thinκ of if you аԁded ѕome gгeat pictures or videos to giνe
your ρosts more, "pop"! Your content іѕ excellent but with ρіcs anԁ clips,
thіs site could undeniably be one οf the gгeateѕt in іts
niche. Gooԁ blοg!

Look into mу ωеb site ... Chatroulette Website
Anonüümne ütles …
Αωesome artіcle.

my websіte - healthycornerstores.org
Anonüümne ütles …
Excellent items from you, man. I've remember your stuff previous to and you're just too excellent.
I actually liκе what you have gοt right hеre, геallу liκe
what you're saying and the way in which by which you say it. You make it enjoyable and you continue to care for to stay it wise. I can not wait to read far more from you. That is actually a tremendous site.

Feel free to visit my website: how to i get rid of hemorrhoids
Anonüümne ütles …
Hеу! Thiѕ pоst сould not be ωritten аny better!
Rеadіng thіs рost reminds me of mу goοd olԁ room mate!
He alωауs kеpt сhatting about this.
I will foгwarԁ this page to him. Prettу sure he ωill haνe a gοod
гead. Manу thanks foг shагing!


Ηеre іs my pаge; anti cellulite massageroller

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga