Luxi ilu imetlemas

Loogiliselt võttes võiks mõelda, et kui üle-eelmisel nädalavahetusel käisime Prantsusmaal, eelmisel Saksamaal, siis seekord võtame ette Belgia. Mis on tegelikult ka õige. Aga sel korral ei suundunud me Belgiasse mitte huvireisile, vaid IKEAsse kaubareisile. Mis ühtlasi tähendab ka seda, et kodu on meil nüüd olemas ja koduks on seesama kolleegi korter, milles me alates saabumisest elanud oleme (ta ise kolib sealt mõne nädala pärast mujale elama). IKEA asub kohe peale Belgia piiri, seega vast oma 15 km kaugusel või nii. Tegelikult pidigi tegu olema Luxi IKEAga, aga kuna Luxi on nii suurte kaupluste ehitamine keelatud, siis pidid nad oma putka piiri taha püsti panema. Kuna meie valisime kiire tee asemel huvitava tee, siis sõitsime esialgu IKEA-st üksjagu mööda ja läbisime ka Arloni linna. Nii palju, kui me teda nägime, jäi temast tühi ja hall mulje. Aga nüüd teen ma Arlonile võibolla üksjagu liiga, sest ega me tegelikult autoaknast kuigipalju ikka ei näinud.



Vaated vanalt linnamüürilt alla Grundi linnaossa, ühel pool Alzette jõge asub uhke Nemumünsteri klooster (praegune kultuurikeskus), teisel pool ilusad sirged peenrad valminud kõrvitsate, kapsaste, kabatšokkide ja muuga, otse kesklinnas muide :)
Ma ei mäleta, kas ma juba kirjutasin, et kogu kaubandus nii siin kui lähimate piiride taga, on pühapäeviti suletud. Millega on pisut raske harjuda ja esialgu mulle see sugugi ei meeldinud. Aga nüüd olen aina enam mõtlema hakanud, et kinnised poed ajavad inimesed pühapäeviti õue, tegelema mõistlikumate asjadega, kui seda ostlemine on.
Pühapäeval oli külm, aga päike paistis endiselt ilusti sinitaevas. Ja meie otsustasime lõpuks ometi pisut rohkem omaenda uue kodulinna Luxembourgiga tutvuda. Tuleb tunnistada, et tegelikult on ta veelgi ilusam, kui me seni olime arvanud. Tegelikult ei olnud meil kellelgi enne siia kolimist aimu, kui ilus linn see Luxembourg on. Käisime vaatasime üle hertsogi lossi. Ilus oli ta küll, aga väga teiste vanalinna majade vahele pikitud, nii et head ülevaadet tema suursugususest on raske saada. Ma tegelikult mõtlen, et siin linnas on palju uhkemid maju, kui see loss. Nii et selline eriline loss, millel polegi ümber suuri parke ja kõrget müüri, vaid loss keset vanalinna.

Need kaks pisikest täppi esimesel pildil oleme meie Manniga vanal linnamüüril; teisel samas kohas; kolmandal paistab Suurhertsog Guillome ratsamonument samanimelisel väljakul

Veel üks vaade Grundi linnaosale ülevalt linnamüürilt; see on Henri ja Maria maja, aga mitte meie omade, vaid suurhertsog Henri ja tema naise Maria oma, nii et siinne hertsogiloss vanalinnas

Henri ühega paljudest uhketest sildadest; järjekordne vaade ülevalt linnast ühele paljudest orgudest



Rahvusraamatukogu otse Luxembourgi katedraali kõrval; üks kaunis pargike kauni oru kohal

Retsepti täna ei olegi. Mis ei tähenda, et me siin hästi ei sööks. Vastupidi, toidu osas tunneme, et oleme ikka tõeliselt toredasse kohta sattunud. Hetkel on valmis uskumatult magusad, pealt triibulised ja seest oranžid, melonid. Lisaks kümmet sorti ploome, alates magusatest rohelistest kuni koogisõbralikult hapukamate tumesinisteni. Poodides on programm, mille kohaselt peab alati olema müügil vähemalt 5 hooajalist puu- ja köögivilja hinnaga alla 1 euro kg. Ka riik pöörab vitamiinide olulisusele tähelepanu ja on käima lükanud programmi Fruit for school, mille raames igal nädalal igale õpilasele üks puuvili antakse koolis :). Minu suureks rõõmuks oleme silmitsi algava rannakarbihooajaga - nii poodides kui restoranides on üleval suured sildid, mis kuulutavad rannakarpide saabumist - Les moules sont arrivee! Eelmisel nädalavahetusel maksis 2 kg poes vist alla 4 euro, kui ma ei eksi. Lisaks kohalikud Rieslingud ja kuhjades juustusid, mis sa hing veel tahta oskad. Ime siis, kui peale kõiki neid puuvilju, mereande ja juustusid enam põnevate roogade väljamõtlemiseks kõhutühjust ei jätku :). Aga ma luban, et varsti ma siia jälle üht-teist postitan! Seni sööge silmadega kauneid Luxi vaateid!

Kommentaarid

Biancat ütles …
Oi Juc kui naljakas on lugeda et te kogete seal Luxis paljusid neidsamu asju mida mina siin Soomes juba läbi olen katsunud. IKEA - mul on Tartus olemas pea kõik IKEA aastakataloogid umbes 80-ndatest aastatest, aga kui siin on Ikea ehk kusagil 40 km kaugusel pole ma sinna veel 3 aastaga jõudnud...Südames mulle see stiil meeldib, ja hinnad ka.Siingi pühap. poed kinni, aga ostetakse reedeti kõik vajalik valmis ja nädalavahetus on ikka puhke- ja pereaeg. Eestis võiks sama teha ja müüjate palku selle arvel tõsta, eksju? Ja see et kvaliteetset alla euro puu- ja köögivilja kogu aeg on, on mõnus. Mina toitusin eelmine nädal pea ainult viinamarjadest. Kuna saan tööl 3 korda päevas süüa, ei viitsi ühele eriti vaaritada ja kvaliteetseid poolfabrikaate on nii rohkesti et hakkab toiduvalmistamise fantaasialendu kärpima. Eelistad mugavat ja maitsvat. Eestis olles saab õnneks kokatud vanaviisi, koos kokast pojaga.Taas tänud kõige huvitava ja kauni eest, ootsin uut postitust juba pikisilmi. Lux on luks ja ilus!
Eva ja CO ütles …
Lux on tõesti imeilus! Olete selle nii osavasti piltidele ka püüdnud :) Ja sina lausa õitsed! Sul on nii ilus soeng seal piltide peal (no ei saanud mainimata jätta).
Head toidu-ja vaadeteparadiisi nautimist! Aina enam hakkab mu mõte liikuma selles suunas, et peame teile ikka külla tulema. Eriti, et teil nüüd oma kodu seal ka olemas on. Palju õnne selle puhul!

Kõvasti kallistades ja matsuvalt musitades,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Tead, sa oled tõesti juustega ilus! Aga linnavaated sarnanevad fantaasiarikkale maketile.Kõik on niii ilus ja korras, et sellist asja ei saa olemas olla. Tervitusd Kahupealt
Juc ütles …
Katrin, eks vist kõigil teise riiki kolijatel tuleb tõesti läbi teha palju sarnaseid asju - olenemata riigist. IKEA on ka meile juba ammu meeldinud nii disaini kui hinna poolest. Käisime Eestis elades ka aegajal Soomes IKEAs või tellisime koju kraami. Põhimõtteliselt võiks tõesti Eestis julmalt kaubanduskeskuste uksed pühapäevaks sulgeda - sunniks inimesi õue minema ja midagi perega koos ette võtma. Toidutegemise pool võlu on tõesti jagamises, nii et kui üksi olen, et viitsi ka suurt vaaritada. Koos on rõõm kordi suurem. Kokast pojaga võib see Sul eriti põnev olla. Tänud kaasaelamast!
Eva, on tõesti imeilus. Aitähh mu föönitatud juukseid kiitmast :), soenguks on seda raske nimetada. Aa, muide... kiitus emme juukselõikusoskusele vist hoopis - ta lõikas otsi enne ärasõitu mul. :). Külla olete oodatud, kas teil ka 1.-2. nov vabad päevad on? Ja aitähh õnnesoovide eest! :) Kõvad kallistused vastu!
Kahupea, päris hea nali, et ma "juustega ilus olen". See on vist kivi minu kapsaaeda, kes ma terve suve oma juukseid tihedasse hobusesabasse kiskusin. :) Aga nii palav oli, vast saan andeks! Sulle siis aitähh ilusa juukselõikuse eest, andis ikka palju juurde küll. Selles suhtes on sul õigus, et Lux sarnaneb ilusale värvilisele maketile, kõik on ilus, korras ja puhas. Kui Arlonist läbi sõitsime, siis tunduski kõik Luxi kõrval kuidagi hall ja räämas- mõni maja oli lausa katki, seda siin ikka naljalt ei juhtu ja juba oleme suutnud sellega ära harjuda. No varsti tulete vast külla, siis saame koos imetleda-imestada seda nukulinna! Tervitused ka teile!
Anonüümne ütles …
Mitte nii suure poe ehitamine pole keelatud, vaid nii suurel pinnal ei tohtinud see olla, kõrgusesse oleks võinud ehitada küll. Ja mitte ei ole keelatud, vaid oli keelatud, see on nüüd seaduses ära muudetud.
Anonüümne ütles …
Ja seda ka, et sellist programmi poodides siiski pole (puu-ja köögiviljad alla 1 euro), see on ikka Auchani reklaam:)
Juc ütles …
No ma ei näe suurt vahet, kas kõrgusesse laiusesse või maa alla, point on sellest, et sellepärast teda siia tol hetkel ei ehitatud. Ja mis puuviljadesse puutub, siis mingi sarnane programm oli mingis teises poes ka, kus käisime. Millises, et mäleta enam. Aga Auchan on jah meie lemmik pood siin.
Anne ütles …
Küll on endiselt tore, et teil nii ilus ja maitsev koduke on sattunud. Lahe, et samasse korterisse jääda saate.

Tervitused,
Anne
Juc ütles …
Anne, see, et kolima ei pea, on tõesti tore. See-eest peame veidi mööblit ostma (ja trepist üles tassima), mis meil sugugi plaanis ei olnud. Nii et pole head ilma halvata ja vastupidi :). Aga ilusasse kohta oleme tõepoolest sattunud, tulete külla? :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Vana-vanaema pannišašlõkk

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi