Kui Tais, söö, mis taid söövad - Tom Yum Goong

Ei saa salata, sellest hetkest, kui me Tai pinnale astusime on kaks asja, mida me oleme iga jumala päev söönud. Esimene neist on muidugi igav - riis. Riis sobib lihtsalt kõigi siinsete toitude kõrvale ja siinsesse kliimasse. Aga teine... teine on Tai kõige kuulsam supp, hapuvürtsine Tom Yam Goong. Tegelikult peaks ütlema hapuvürtsinekreeminemagus, sest selles supis on esindatud 4 erinevat maitset, kõik ilusti tasakaalus. Ja just seetõttu, et ta on nii mitmekülgne, ei saa temast iial küllalt. Iga kord kui mu suu supist põleb mõtlen kui uskumatu see on, et mina söön iga päev sama rooga ja olen asjade sellise käiguga igati rahul.

Alguses oli Tom Yam veidi teistsugune, traditisoonilist Tom Yam´i õppisime tegema Bucha Bun kokakoolis siin Hua Hinis ja sellest saab millalgi lugeda Oma Maitsest. Aga tänapäeval valmistavad kõik kohalikud just sellist Tom Yami, mida meie oleme armastama hakanud ja millest teile siin praegu kirjutan.
Iseenesest tundub, et Tom Yami tegemine on kohutavalt lihtne. Aga mina katsetasin enne oma viis korda, kui jõudsin retseptini, millega olime piisavalt rahul, et seda teiega siin jagada. Vaja läheb:
2 kl kanapuljongit
2 sidrunheinavart
4 cm jupp galangalijuurt (kui seda tõesti kuskilt saada võimalik ei ole, võib proovida ingveriga asendada, kuigi päris sama see siiski välja ei tee, galangal on palju mahedam)
4-5 kaffirlaimi lehte
3 väikest šalottsibulat
1/4 väiksemast tomatist
suur peotäis austerservikuid
10 suuremat krevetti
4-6 spl vahukoort
2 spl Tai tšillipastat (Nam prik pao)
1 tl suhkrut (rohkem, kui on maitsete tasakaalustamiseks vaja)
2 tl Tai kalakastet (rohkem, kui on maitsete tasakaalustamiseks vaja)
3 laimi mahl (rohkem, kui on maitsete tasakaalustamiseks vaja)
Purustatud väikseid värskeid tšillisid (maitse järgi)
Serveerimiseks värsket koriandrit


Valmista kõik ette. Pese galangalijuur korralikult ära ja viiluta diagonaalis peenteks viiludeks. Eemalda sidrunheinalt välimine kiht, haki ülejäänu diagonaalis peenteks viiludeks (PS! Supi sees võib kasutada kogu sidrunheina, ka vart). Eemalda laimilehtedelt leheroots. Koori krevetid, jäta saba külge, tee noaga seljale sisselõige ja eemalda mustus. Lõika laimid sektoriteks ja eemalda kivid, et oleks hea mahla välja pigistada. Peenest noaga või uhmris tšilli. Koori šalotid, lõika pooleks. Lõika tomatist sektor. Pese ja haki koriander (kui sul on mingi ime läbi ligipääs Tai petersellile, mis on all paremal pildil, siis originaalis kasutatakse seda - maitseb nagu mahe koriander).

Aja puljong tugevalt keema (vedeliku puhul on väga oluline, et seda üleliia ei paneks, muidu tuleb supp lurr, maitsed ei ole enam ilusasti pundis ühes lusikatäies, vaid lähevad kaootiliselt rändama). Lisa galangal, sidrunhein, šalotid, keeda mõned minutid. Lisa tomat ja laimikoored. Keeda veel veidi. Lisa tšillipasta (see ei ole üldse vürtsine, pigem magus), sega ja aja keema. Lisa krevetid ja seened. Kui krevetid hakkavad valmima, seega peaaegu kohe, maitsesta suhkru, kalakastme ja laimimahlaga, et leida piisav magusus, soolasus ja hapukus. Lisa vahukoor (just just, tänapäeval teevad taid seda suppi magusa piimaga, mitte kookospiimaga, nagu ammustel aegadel), sega pidevalt, et supp jääks kreemine, mitte tükiline. Võta tulelt, lisa tšilli (ettevaatlikult, juurde saab alati lisada), maitse üle, kas supp on samal ajal soolane, magus, hapu, vürtsine ja kreemine. Maitsesta veel, kui vaja. Raputa üle värske koriandriga ja serveeri aurutatud riisiga. Aroy mak mak! (Väga väga maitsev!)

Kommentaarid

Mari-Liis ütles …
Peale galangali ja Tai peterselli on kõik saadaval ja need kaks asendatavad Nii et läheb supikeetmiseks! Huvitav, kui noid Tai peterselli seemneid hankida, kas nad kasvaksid meie (Eesti) kliimas?
Juc ütles …
Mari-Liis, kust sa laimilehti saad? Saan siis teistele ka soovitada, kes proovida tahavad? Aga nende seemnete kohta ei teagi, kas kasvaks. Iseenesest ei näe ma põhjust, miks ei peaks. Aga võõramaiste seemnete EL-i toomine vist ei ole päris lubatud!?
Mari-Liis ütles …
suure karbi kaffirlaimi lehti sain kingituseks tai köögi koolituselt:) Kust nemad neid saavad, siinkohal jään kahjuks vastuse võlgu... Niipalju kui mina tean, on Tallinnale lähim koht laimilehtede hankimiseks Helsinki
Piret ütles …
Loen ja suu jookseb vett, laimilehti mul ka pole, aga suppi tahaks ikkagi keeta.
Pille ütles …
Kuivatatud kahvrilaimilehti peaks olema Piprapoes, värskeid pole Eestis näinud.
Juc ütles …
Mari-Liis, sii sul küll vedas. Kuidas sa neid säilitad? Kas panid sügavkülma?
Piret, siis sa äkki saadki Piprapoest, nagu Pille ütleb?
Pille, suured tänud, ma kujutan ette, et kuivatatute aroom nii tugev pole, aga kui panna kohe keetmise alguses sisse, siis maitse peaks kätte saama, mis sa arvad?
Anonüümne ütles …
Minul on vahel nii juhtunud, et mõne suveriide tasku põhja jäävad seemned pidama.... Äkki on need taimed botaanikaias olemas? Jõudu kõigile supikeetjatele! Minu jaoks on liiga palju kättesaamatut kaupa, lepin suuvesistamisega. Kuumad tervitused kõigile entusiastidele! Kahupea
Juc ütles …
Kahupea, kunagi kui ma Eesti pealt kraami kokku saan, kutsun su sööma :). Aga botaanikaaias... kaffirlaimi puu võibolla, aga ma ei mäleta, et seal ürte oleks? Või on?
Anonüümne ütles …
Värskeid Tai maitseainete set' e, kus kõik vajalik toidu nime järgi pakitud, saab Stockholmist. Mina konkreetselt tellin tuttavalt, kes Stockholmis tööl käib...võin küsida poe nime ka, kust ta mulle neid komplekte ostab.
Anonüümne ütles …
Kuivatatud galangali on viimasel ajal poes olnud (Kaubamaja, Stockmann, Solaris ja Piprapood). Samuti on laimilehti olnud samades poodides, lisaks ka koora nägin Prismas. Tegelikult tuleb lihtsalt poodides küsima hakata ka värskeid tooteid. Näiteks Solaris toob lahkesti värskeid banaanilehti jm kraami kui paluda. Ja seda sellepärast, et Rigual toob neid värskeid maale, kuid kuna keegi huvi ei tunne ja müüjad ka, siis poed neid ei võta, ainult restoranid. Olen ise Rigualist tellinud
Juc ütles …
Vaat mis kõik välja tuleb. Rootsi ise järele minnes tuleks ikka päris kallis supp :). Aga muidugi, kui keegi pidevalt käib. AGa see on küll tore uudis, et Stockmann, Kaups, Piprapood ja SOlaris (milles mul ei olegi au olnud käia, kuna olen nii kaua ära olnud) nii edumeelsed juba on. Kas Rigualist saab siis väikse kogusega ka tellida?
Anonüümne ütles …
Rigualile tuleb öelda, et väga-väga vaja on ja masu ajal müüvad kõike :-)
Maarja ütles …
kuivatet laimilehed töötavad ka suht hästi.
Juc ütles …
Anonüümne. panen kõrva taha!
Maarja, ma arvasin et see võib nii olla, tore, et oled ära proovinud ja saad kinnitada :)
Anonüümne ütles …
mida ma otsin, aitah
Eva ja CO ütles …
Tervitus ka minu poolt! Sinu retsepte lugedes tunnen rõõmu, et Londonis elan :) Kohe meie kodu lähedal on üks Tai pood, kus kõiki vajalikke asju ka müüakse.
Supp sai just söödud! SUPER! Ma pole originaal-varianti maitsenud, aga minu oma tuli igatahes küll väga hea! Sõin lausa mitu taldrikutäit ja nüüd kirun ennast, et enne pidama ei saanud - kõhunahk on viimseni pingul ;)
Kuigi retsept oli pikk, siis tegelikult seda teha keeruline pole. Kõige rohkem aega võtab komponentide lõikumine.

Hästi palju tervitusi ja suur tänu mõnusa kõhutäie eest!
Eva-U
Juc ütles …
Eva, nii tore, et hästi õnnestus. See Tai pood sul seal läheduses on küll ikka täielik luksus. Eestis peab selle supi pärast Tallinnasse sõitma, kolm poodi läbi käima ja siis ikka veel mõned komponendid asendama:).
Mart ütles …
Üka võimalus on veel kasutada juba valmis olevat Tom Yum-i pastat,
kus on kõik vajaminevad komponendid juba ilusti olemas.
Ei saa küll nii naturaalne kui eraldi komponentidest teha, aga sellevõrra on lihtsam ka.
Võtad paar sl täit pastat, paned puljongisse, pigistad mõne laimisektori ka tühjaks, viskad paar kaffirlaimi lehte hulka ja voilaa- autentse maitsega Tom Yum ongi valmis.

Võib ka Tom Ka pastast Tom Ka suppi teha.

Maitse ei jää kuidagi originaalile alla. Timmitakse laimi ja kalakastmega, nagu ikka.

Ainuke koht kus Tom Yum-i pastat Eestis müügil olen näinud on Nop-i pood Kadriorus. Piprapood pidavat maale tooma, seal ei ole võibolla lihtsalt tähele pannud.

Hind oli vist 130 kr purk, mis on pea 3x kallim, kui mõnest Soome väikesest Tai poest osta.

Head isu!
Juc ütles …
Mart, põhimõtteliselt on selline variant olemas tõesti, kuigi minu meelest jääb maitselt alla küll. Samas, parem ikka kui mitte midagi. Ma olen ka Nopis seda müügil kunagi näinud. Eelmisel korral ostsime siit Taist Blue Elephanti oma kaasa pakkidega, aga ausalt öeldes oli vahe ikka väga tõsiselt märgatav. Aga võibolla peaks teisi brände ka proovima. Siin Tais on isegi Knorri Tom Yumi puljongikuubikud olemas :).
Mart ütles …
Eks naturaalsetest komponentidest on ikka midagi muud muidugi ja eks see rohkem ikka selline kiirem ja mugavam variant ole.
Ja muide tõepoolest, olles ise kasutanud kahte erinevat brändi, võin öelda, et ka neil on ikka väike vahe sees.
Aga Tom Yum ise, on loomulikult "suppide supp":)
Kõige olulisem ongi see maitsete õige tasakaal leida, mis teinekord ka mõnes Tai söögikohas pole just kõige paremini õnnestunud.
Kõige parema elamuse osaliseks sain ise Phnom Penhi-s, ühes tagasihoidlikus jõeäärses restoranis.
Ja viimasel korral Tais olles, armusin Tom Ka-sse ka täielikult ära.

Loen teie blogi äärmise huviga ja olete minu jaoks üks tõeliselt inspireeriv ja eeskuju andev perekond.

Edu!
Juc ütles …
Oi, aitähh, Mart, kiituse eest! Nii tore, et oled meie lugude pidev lugeja. See tasakaal on põhiline tõesti ja päris mitmetes Tai kohtades ei ole minu maitsemeele kohaselt see paigas olnud. Näiteks, meil siin Hua Hinis on metsikult palju Isaanist pärit naisi, kes töötavad kokkadena. Isaani köök on aga metsikult vürtsine ja magusat ei tunnista nad eriti üldse. Seega, selliste söögikohtade Tom Yumid põletavad ka kogenud tomyammija suu ära. Meil on siin mõned oma kohad tänava ääres, kus meie meelest on parimad Tom Yumid ja kus kohalikud ka armastavad käia. Aga väljaspool Taid... parim oli vist Aucklandis ühes imearmsas Tai restoranis kesklinnas.
Anonüümne ütles …
Suppi olen siiani teinud valmis pastast. Täna proovisin sinu retsepti järgi from scratch ja olen vaimustuses. Sidrunheina, tai pastat ja galangali küll ei olnud, asendasin, kuid sellegipoolest super.
Juc ütles …
Anonüümne, suur rõõm kuulda, et minu retsepti järgi tehtud supp maitsev oli! Muide, kuna oleme ise suured tom yumi fännid, siis on kõik vajalikud koostisosad (nam prik pao, sidrunhein, laimilehed, galangal) meil Umami.ee veebipoes saadaval! Meie peres on tom yum pea igal nädalal laual, tänagi plaanis kanaga variant :)
trlp ütles …
Supp tehtud, väga mõnus - mul jäi küll tšillipasta puudu, ei märganud seda eelmise riisiringiga Umamist tellida (või polnudki siis veel valikus äkki) ja Stockis täna ei olnud. Aga seda tavalise tšilliga asendades ja suhkrukogusega tiba mängides tuli ka välja.

Ja sidrunirohi oli kodumaine, Saaremaa peenra peal kasvatatud ja ületalve Tallinnas akna peal elanud;)

Kui nüüd Tai peterselli seemneid ka kusagilt saaks...
trlp ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Juc ütles …
trlp, tore, et supp maitsev tuli. Tšillipasta on meil algusest peale müügis, ju jäi kahe silma vahele lihtsalt. Aga Tai petersell on minu jaoks nii värske koriandri maitsega, et mina suurt vahet ei näegi. Muide, meil kasvab ka sidrunhein suvel peenras ja talvel toas :)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco

Kreemine sellerisupp, täitsa tasakaalus