Sidrunisoola sisse peidetud kala

Meresoola sees kala küpsetada on lihtsamast lihtsam. Lisaks saab soola erinevalt maitsestades iga kord kala pisut erinevalt valmsitada. Mina otsustasin küpsetada oma beebiforelle omavalmistatud sidrunisoolas. Tegeikult arvan ma, et üks veidi rasvasem kala, mis ei sisalda nii palju pisikesi luid, oleks isegi sobilikum soola sees küpsetamiseks, aga minul olid olemas just kohalikud pisikesed beebiforellid. Põhimõtteline idee tuli mulle pähe Jamie Oliveri retseptist, mille peale kunagi sattusin, aga meresoola kaisus kala küpsetamine pole toidumaailmas midagi uut. Veidi keerulisem on ära tabada, kui kaua lasta kalal küpseda, kuna küpsust kontrollida ei ole võimalik. Aga ma usun, et harjutamine teeb meistriks ja et pika peale tekib tunnetus, kui kaua kala ahjus hoida.

Vaja läheb:
500 gr jämedat meresoola
1 suure sidruni riivitud koor
1 sidrunist pigistatud mahl
1 munavalge
värsket tüümiani
loorberit
2 ca 300 gr kala
PS! Kui küpsetad suuremat kala, nt 500-600 grammist, siis tee sidrunisoola topeltkogus ja pikenda küpsetamisaega ca 40 minutini

Sidrunisoola tegemiseks sega kokku meresool, sidrunikoor, sidrunimahl ja munavalge. Soovi korral lisa veidi tšillihelbeid särtsu lisamiseks.
Pese kalad ja kuivata köögipaberiga. Laota õhuke kiht sidrunisoola vormi põhja. Aseta kalad soola peale, topi kõhtu paar oksa värsket tüümiani. Puista tüümianioksi ja paar loorberilehte ka kala peale. Kata kalad ülejäänud sidrunisoolaga nii, et kõik oleks kaetud. Küpseta 200 kraadises ahjus ca 25 minutit. Tõsta kala ahjust välja, lase paar minutit jahtuda ja eemalda soolakoorik ja nahl kalalt. Pigista peale sidrunimahla ja lase hea maitsta!



Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tere juc!
tahtsin küsida nõu, mis pole üldse antud postitusega seotud. Tahtsin teha sinu retsepti ärgi tom yumi. Kuna värskelt pole saada, ostsin Piprapoest kuivatatud galangalijuurt ja sidrunheina. Kuidas neid kasutada?
Juc ütles …
Pane kuivatatud galangal ja sidrunhein supi sisse keema kohe algusest peale - nii saad võimalikult palju maitset kätte. Kui ka laimilehed kuivatatud on, siis lisa need ka alguses! Loodan, et jääd tulemusega rahule. Meie tegime just muide ühele suurele potitäiele Tom Yumile põhja peale :)
Eva ja CO ütles …
Väga põnev kala. Mul on veel eelminegi retsept proovimata, nii et nüüd on juba kaks kala-ideed teostamist ootamas, mis on eriti vahva! Seda ei juhtu just tihti!

Kallid, musid,
Eva-U

P.S superhead fotod!
Juc ütles …
EVa, tore, et Sulle kalaretseptide järjekorra sain tekitada :). See eelmine on hästi eriline, siinse puhul jääb kala ikka kalaks, lisanduvad mõned maitsenüansid ürtidest ja soolast. Mõlemad hea ikka! :)
Pille ütles …
Ohoo! Väga põnev idee seda meresoolakatet maitsestada. Ma olen vaid soola kasutanud, aga sidrunisool kõlab veelgi paremini!
Juc ütles …
Pille, tõepoolest ja mängumaa on lõputu, eksju!
Anonüümne ütles …
tõesti huvitav. kas liiga soolane ei jää? :D
meie küpsetame riide ja soola sees sütel liha. ka väga maitsev. kindlasti proovin ka su kala! aitäh!
Juc ütles …
Tuulealleaa, on väga oluline võtta kogu see soolakoorik kõigepealt ära ja siis nahk ka. Kui teha koorikusse väike auks ja sealt kaevama hakata, siis kukub osa lahtist soola ikkagi lihale ja siis on liiga soolane! Soola ja riide sees sütel tehtud liha tundub samuti pagana isuäratav. Mis riiet te kasutate ja mis liha niimoodi küpsetate?
tuulealleaa ütles …
seda "kaltsuliha" tehakse nii:

vaja on üks marlist paksem puuvillane riidetükk... (sarnase tekstuuriga nagu eestis müüdavad kirjud suupühkimise lapid beebidele, äkki tead, millest jutt?!:) ca 70x50 suurune.
umbes ühe kilone või veidi suurem veise välisfilee tükk.
laotada riidele ühtlaselt 1 kg soola (olen ka meresoola kasutanud)
tõsta liha riide ühte otsa ja rullida nagu rullbiskviit tihedalt kokku.
ümber tõmmata ca 1,5 meetrit takunööri.
kaminas võib olla selline paras tuli alles. selline keskmiste leekidega ja puude puhul tuleks jälgida, et poleks väga peened ja kuivad halud mis kiirelt põlevad. (st enne otsa saavad kui liha valmis)
sinna leekidesse see rull siis lähebki (sool hoiab kõrbemast)
mõlemalt poolt tuleks ca 15 min küpsetada..oleneb ka veidi kui paks liha on..kui filee on ikka paks, siis tasub hoida ca 5-10 min. rohkem. oleneb ka millise valmidusastmega liha sööjad armastavad.
tulemus jääb kivikõva. see kivi tuleb siis kääride ja noa abil lammutada, et liha kätte saada.
suutäis on hästi mahlane ja ka parajalt soolane ja minu arvates pole selle kõrvale muud kui salatit vaja.
ps. kuna tegemist on sellise tundeküsimus-retseptiga, siis ongi vaid veel see soovitus, et tuleb ära proovida, siis on järgmisel korral teada, kui kaua ja täpselt millise leegiga see liha seal perfektseks saab :)
nii pikk jutt, sry :D
tuulealleaa ütles …
ununes ära, et see riie peaks olema enne soola laotamist märg. mina olen ta õllesse kastnud, aga võib ka vette või veini sisse.
Juc ütles …
Tuulealleaa, see kõlab fantastiliselt, eriti õllega. Jääb jälle suve ootama, suur aitäh!
Anonüümne ütles …
Proovisin järgi. Latikaga :) Väga mõnus ja mahlane jäi kuigi see kala iseenesest mu lemmikute hulka ei kuulu. Järgmisel korral parem kala ja ilmselt tuleb veel parem tulemus. Suur tänu!
Juc ütles …
Tuulealleaa, rõõm kuulda, et hästi välja tuli ja isegi mitte kõige lemmikuma kalaga!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga