Heinakuhjas küpsetatud kana mürklikastmega
Idee küpsetada oma ahjukana heina sees jõudis minuni ajakirjast Cuisine Gourmande. Tundus pagana põnev. Õnneks ei pidanud ma talunike juurde heina lunima minema, sest ajakiri andis kaasa ka hea idee osta heina toidupoe lemmikloomaosakonnast (seal müüakse seda vist jäneste ja näriliste tarvis). Eriti meeldis mulle mõte pakkuda heinakana kõrvale kastet mürklitest. Üks purk kuivatatud mürklitega oligi just kapis head ideed ootamas. Mürklid on nii hinnatud söögiseened, et neist peenemad on veel ainult trühvlid. Eriti tänuväärsed on nad aga sellepoolest, et säilitavad kuivatamisel kõik oma maitseomadused. Peagi on kevad käes ja nii mõnelgi teist kibe kiire oma teadatuntud mürklikohta minekuga, et värskeid korjata. Igatahes, siin on nende kasutamiseks üks võimalus! Heinakana kõrvale sobib lisaks ka juurselleripüree, aga mina vahetasin selle üldsuse huvides kartulipüree vastu välja.
Vaja läheb:
1 kana (ca 2 kg)
Ca 500 gr heina (sõltub väga ahjupoti suurusest)
200 gr hapukoort
150 ml kuiva valget vermutit, originaalretsept nõudis Noilly Prat vermutit, aga ma usun, et mõni muu Prantsuse kuiv vermut töötab sama hästi (kes ei soovi ekstra vermuti järgi minna, võib kasutada sama kogust kuiva valget veini)
50 gr kuivatatud mürkleid
1 spl õli
1 spl kontsentreeritud kanapuljongit (fondi)
1 tl kuivatatud või värsket tüümiani
Soola/pipart
350 gr jahu
Pane kuivatatud mürklid 1 tunniks vette. Hõõru kogu kana soola ja pipraga sisse, kui võimalik, siis ka seest. Kuumuta õli pannil ja pruunista kana ca 15 minuti jooksul, kuni ta on kuldne. Eemalda kana pannilt. Vala pannile vermut, keeda paar minutit, lisa hapukoor, puljong, seened ja tüümian. Sega ühtlaseks, keeda ca 5 minutit segades, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kaste kõrvale.
Kuumuta ahi 190 kraadini. Tee ahjupott seest niiskeks. Pane pool heinast poti põhja. Tõsta peale kana. Ümbritse kana heinaga ka külgedelt ja pealt. Kata pott kaanega. Lisa jahule nii palju vett, et tekiks voolitav tainas. Rulli sellest ääred ja kata sellega kõik kaanevahed, et õhk potti ei pääseks. Küpseta ca 1h ja 30 minutit.
Vahepeal valmista kartuli- või selleripüree. Enne serveerimist soojenda kaste!
Magustoiduks veel eidi kaunist kevadet:
Vaja läheb:
1 kana (ca 2 kg)
Ca 500 gr heina (sõltub väga ahjupoti suurusest)
200 gr hapukoort
150 ml kuiva valget vermutit, originaalretsept nõudis Noilly Prat vermutit, aga ma usun, et mõni muu Prantsuse kuiv vermut töötab sama hästi (kes ei soovi ekstra vermuti järgi minna, võib kasutada sama kogust kuiva valget veini)
50 gr kuivatatud mürkleid
1 spl õli
1 spl kontsentreeritud kanapuljongit (fondi)
1 tl kuivatatud või värsket tüümiani
Soola/pipart
350 gr jahu
Pane kuivatatud mürklid 1 tunniks vette. Hõõru kogu kana soola ja pipraga sisse, kui võimalik, siis ka seest. Kuumuta õli pannil ja pruunista kana ca 15 minuti jooksul, kuni ta on kuldne. Eemalda kana pannilt. Vala pannile vermut, keeda paar minutit, lisa hapukoor, puljong, seened ja tüümian. Sega ühtlaseks, keeda ca 5 minutit segades, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kaste kõrvale.
Kuumuta ahi 190 kraadini. Tee ahjupott seest niiskeks. Pane pool heinast poti põhja. Tõsta peale kana. Ümbritse kana heinaga ka külgedelt ja pealt. Kata pott kaanega. Lisa jahule nii palju vett, et tekiks voolitav tainas. Rulli sellest ääred ja kata sellega kõik kaanevahed, et õhk potti ei pääseks. Küpseta ca 1h ja 30 minutit.
Vahepeal valmista kartuli- või selleripüree. Enne serveerimist soojenda kaste!
Magustoiduks veel eidi kaunist kevadet:
Kommentaarid
Meil kodus ka juurselleripüreed ei sööda, aga pooleks kartuliga läheb kaubaks küll :)
Kana kanaks, kindel see, et on hästi maitsev ja see "pesas kanake" Meritilt on ka muidugi eriti tabav:), aga minu suu ajas vett jooksma hoopis mürklikaste! Mürklid on võrratud ja neid saab ju nii harva. Nägime nüüd Brüsselis ühel suurel restoranidele mõeldud hulgilaos-turul kuivatatud mürkleid müügil, aga hind pani ahhetama. No ühekorraga ostetav kogus riiulil oli ka muidugi muljetavaldav:) Paraku ei ole ma Tallinnas kunagi kuivatatud mürkleid müügil näinud...
Kana on ka põnev. Miks see tainas selle poti peal peab olema? Kas fooliumist või kaanest ei piisa?
Mürklikaste kõlab ka põnevalt. Vaatasin huvi pärast meie kodupoest järele, et meil maksab 20 grammine pakk kuivatatud mürkleid 5.49 naela. Kui keegi väga huvi tunneb, siis võin siit posti teel saata :)
Toredat Kreeka reisi! Loodetavasti rabad sealt mõne põneva retsepti ka kaasa :)
Eva-U
Ma ütleks ka, et kukeseened on ikka üle prahi, paremad kui mürklid ja paremad kui trühvlid. Kui neid kolme üldse võrrelda saab, sest tegelikult on tegu ikka väga erinevate asjadega. Aga kõige kallimad kukekad ikka pole. Siin on jube kallid nad, aga see tähendab ikka mingi 20 eurot kilo. Trühvlid ja mürklid on ikka kallimad kõvasti. Tervitused teile!
Kahupea, ma ise lootsin, et peale esimest aastat, kui Sul põõsa all 2 mürklit istusid, hakkab iga aastaga neid aina juurde tulema. Aga võta näpust. Lootust ka ei kaota, äkki sel aastal :).