Grillitud Le bon grivois küüslaugu ja valge veiniga, Roquefort pirni ja meega ning päikseline Metz

Eelmisel nädalavahetusel olid meil siin Luksemburgis külas minu head sõbrad, andunud reisisellid ja hea toidu austajad Mari ja Triin. Viimasel ajal olin kõrva taha pannud mitu põnevat juusturetsepti ja kellega neid siis veel parem koos proovida oleks, kui sõprdega, kes säärastest delikatessidest lugu oskavad pidada. Nii juhtuski, et laupäeva õhtust sai meie jaoks üks äärmiselt põnev avastusretk Prantsuse juustude kirjul maastikul. Juurde ohtralt valget veini. Külalised olid päeval Luksemburgis ringi jalutades vanalinnas asuvast Kaempff-Kohlerist kaasa ostnud trühvlikreemiga Brie ja väikse oranži koorega Trou du cru, mida ma siin juba varem kiitnud olen.

DSC_0013


Mina valmistasin kahte suupistet. Esimene neist on Henri prantsuse keele õpetaja lemmikroog - Roquefort pirni ja meega. Teise idee andis mulle mu hea sõbra Kristina prantslasest kaasa - küüslaugu ja valge veiniga grillitud Mont d´or´i juust. Kuna viimast valmistatakse vaid hooajaliselt - 15. augustist 15. märtsini, siis soovitas juustumüüja mulle, et võiksin asendada selle veidi sarnase juustu Le bon grivois´ga. Võtsime nõuannet kuulda ja jäime tulemusega ülimalt rahule. Sellest roast saab lihtsalt suurepärane suvise grillipeo roog ja kui Mont d´or või Le bon grivois pole parajasti käepärast, võib sama proovida ka Raclette´i või Camembert´iga.

DSC_0020


Roquefort pirni ja meega:
paras tükk Roquefort´i juustu
paar kõvemat sorti pirni
mõned lusikatäied vedelat mett

Lõika pirnist õhukesed viilud ja laota ühe kihina vaagnale. Pane igale viilule tükk sinihallitusjuustu ja tilguta peale mett. Ongi valmis!

DSC_0024



Grillitud Le bon grivois valge veini ja küüslauguga:

terve kera juustu - Le bon grivois (selle juustu puhul on see üle 300 gr), Mont d´or, Raclette või Camembert
mõned küüslauguküüned
mõned musta pipra terad
törts kuiva valget veini
törts head oliiviõli
küpsetamiseks fooliumi
serveerimiseks pehmet saia või grissineid

Lõika küüslauguküüned pikkupidi pooleks ja torka juustu sisse. Torka juustu sisse ka musta pipra terad. Mässi juust fooliumisse nii, et pealmine osa jääks katmata, küljed ja põhi oleks aga fooliumi sees. Vala juustule valget veini ja oliiviõli. Grilli lahtisel grillil või ahjugrilli all kuni juust mullitama hakkab ja küüslaugutipud kuldseks tõmbuvad. Serveeri kohe kuumalt koos grissinite või pehme saiaga.

Pühapäeval ei olnud meil enam mingit juustuisu. Üllatus, üllatus! :) Läksime toitsime selle asemel hoopis oma vaimu eelmisel aastal avatud Metzi Pompidou keskuses, mille hoone on nii vinge, et isegi seal sees asuvad Chagallid, Kandinskyd ja Miród kahvatuvad. Ookerkollaste majadega Metz puges ise mu südamesse juba sügisel, kui seal esimest korda käisime. Päikselisel varasuvel oli ta veelgi ilusam!


Metz Pompidou Metz Pompidou
Metz Metz
Metz Metz Metz
Metz Metz Metz
Metz Metz
Metz Metz
Metz Metz Metz

Kommentaarid

Liina ütles …
Oh Juta-Juta, milline kiusatus on sind nuruda, et suvel tulles kohvritäie juustusid kaasa tooksid! Ma võiks kolm korda järjest minestada sellise juustujutu peale!
Juc ütles …
Ma muide Liina just mõtlesin, et peaks uurima teilt, et kas on midagi, mida eriti tahaksite siit. Tulen korra autoga juuni keskel (siis oleks iseenesest parem tuua, aga kaup peaks ööpäeva soojas vastu pidama) ja siis uuesti lennukiga juuli keskel (saab ka midagi kotti pista) :). Nii et pange aga pead tööle! Metssiga ja kalkun paluks selektsioonist välja jätta :)
Mari ütles …
Oi mis tuttavad kohad piltidel, nii ilus oli seal ikka! Ja juustud tunduvad jälle isuäratavad vastupidiselt pühapäeva hommikule :)
Juc ütles …
Mari, nii tore, et te reisiga rahule jäite. Ma just mõtlesin, et mine sa tea, mis tundega te seda postitust vaatate :). Tore, et juustuisu jälle tagasi on! Loodan, et Brüssel oli ka tore ja moules´id maitsvad :)
Liina ütles …
Ei ole midagi, küll me oma isud talitsetud saame, peaasi, et sa ikka ise tuled ja meie jaoks aega leiad! Põhjaka ootab meid!
Triin ütles …
Oi, mis tore postitus :) Paar päeva on möödas ja juustud tunduvad juba jälle väga isuäratavad. Luksemburg ja Metz olid ikka imeilusad, nende kõrval tundus Brüssel täitsa tavaline :) Veelkord suured-suured tänud teile toreda nädalavahetuse eest! Tervitused ka Eva Mariale. Meil tuli just telekast tema lemmiklaul Dynamite :)
Juc ütles …
Juhuuu, Liina, ei jõua ära oodata seda Põhjakat ja kogu seda toredat seltskonda. Ma siis vean enda juustu asemel kohale :).
Triin, nii tore, et nii rahule jäite. Väike kahjurõõm on selle üle ka, et Brüssel kahvatas :). Suured tänud tulemast ja nii toredad olemast. Mannile said tervitused edasi antud ja see Dynamite ajab mu juba pehmelt öeldes hulluks! :)
Anonüümne ütles …
Tore positus. Mind jätsid juustud üsna rahulikuks, aga seda suuremat rõhku panin Metzi piltide uurimisele. Väga huvitav linnake paistab olevat. Minu meelest oli ta suhteliselt väike, aga sellised suurlinna hooned, vägev!
Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Tervitused vastu, Kahupea. Mul suur rõõm, et sain Sulle silmailu pakkuda. Metz on tõesti võrratu!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga