Kaheksajala salat sumahhi ja granaatõunaga

Jätkame salatilainel ja seekord hoopis teistmoodi. Salat, milles on kokku pandud kaheksajalad, granaatõun ja Lähis-Ida köögis kasutatav kuivatatud jahvatatud äädikapuu mari ehk sumahh jõudis minuni tänu suvel kuskilt lennujaamast endale seltsiliseks ostetud Food & Travel ajakirjale. Mõte oli intrigeeriv ja nagu hiljem välja tuli, mitte ainult minu jaoks. Kallis kaasa nimelt tunnistas valminud salatit, selle mahlasust ning erinevate maitsete suurepärast koostoimimist nautides, et ega tal sellesse nüüd suurt usku just polnud. Suvel Eestis avastasin, et Tartus saab sumahhi osta Lõunakeskuses asuvast Vürtspoest. Ise olin ma aga juba varem ennast ohtra sumahhiga varustanud Tallinnas Sadamaturul. Vaja läheb:

DSC_0652

3 spl valge veini äädikat
1/2 sidruni mahl
2 loorberilehte
3 musta pipra tera
1/2 spl meresoola
ca 600-800 gr kaheksajalga (mina kasutasin väikseid, saab kiiremini keedetud, aga originaalretsept nägi ette ühe suure eluka kasutamist)
4 spl valge veini äädikat
2 spl granaatõunasiirupit (kasuta poest ostetut või valmista ise liitrist ilma suhkruta granaatõunamahlast 115 gr suhkrust ja 4 spl sidrunimahlast)
1 spl suhkrut
1/2 spl sumahhi
1 viilutatud punane sibul

Serveerimiseks:
3-4 spl oliiviõli
1/2 granaatõuna
veidi punet

Keeda liiter vett 3 spl äädika, sidrunimahla, loorberilehtede, pipraterade ja soolaga 10 min madalal kuumusel. Lisa kaheksajalg ja keeda umbes pool tundi (veidi vähem või veidi rohkem, olenevalt mereelukate suurusest). Kurna ja pane jahtuma.
Sega kokku 4 spl äädikat, siirup, suhkur ja sumahh. Sega kuni suhkur täielikult sulab. Lisa viilutatud sibul ja pane pooleks tunniks külma.
Lõika kaheksajalg võimalikult õhukesteks viiludeks ja säti viilud suurele taldrikule. Puista peale marineeritud sibul. Piserda üle oliiviõli, granaatõuna seemnete ja punega. Serveerimiseks lisa veel veidi sumahhi.


DSC_0655 DSC_0665

Kommentaarid

Piret ütles …
Superkaunid pildid, Juc! Salat pani suu vett jooksma, aga kaheksajalgadega on küll hetkel kitsas käes:),aga jätan meelde!
Juc ütles …
Suur aitäh, Piret! Jäta meelde jah, tõeliselt maitsev ja eriline salat tuli sellest. Ei tea, kas kuskilt kvaliteetset külmutatut ei saaks Eestis?! 8-jalga ma mõtlen.
Eva ja CO ütles …
Nii rõõmus ja värviline salat ja suurepärased fotod! Tunnen kaheksajala suhtes millegipärast veidi aukartust. Pole seda elukat ise kunagi valmistanud, aga selle maitse meeldib mulle küll väga.

Rõõmsate tervitustega,
Eva-U
Juc ütles …
Ma tundsin ka, Eva, kui aus olla. Aga nüüd olen juba kaks erinevat (väga maitsvat) salatit sellest teinud ja olen ise väga rahul. Mann ainult käseb kõik kodu toauksed kinni panna, kui kaheksajalga keedan, talle ei meeldi see lõhn, eriti mitte pool h järjest :). Nii et proovi aga ära, igavesti lollikindel elukas on, sest tedak uleb piisavalt kaua keeta, mitte liiga vähe!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga