Sügisene kook pirnide, mandlite ja šokolaadiga

Ma isegi ei tea, miks see kook mulle niiväga sügise nägu tundub. Võibolla need kollakaspuunikad toonid meenutavad langevaid lehti ja kooki kattev siirupikiht niisket maapinda. Pirnide aeg ju ka sügiseti. Esialgu seda kooki Marabout chef magustoiduraamatus (Les meilleurs desserts) nähes jäi see mulle silma just efektse välimuse poolest, muidu pole ma senimaani just suur pirnikookide sõber olnud. Aga see kook osutus heaks mitte ainult väljastpoolt vaadates, vaid ka seestpoolt proovides. Teinekord valiksin lühikesed paksud pirnid, siis saaks pirnid koogi sisse püstiasendisse panna ja tulemus oleks eriti ilus. Minu omad olid aga igavesti pikad ja seetõttu nad nüüd seal koogis niimoodi poolkülili pikutavadki :).

DSC_0102

Vaja läheb:
8 pirni
600 ml vett
1 spl sidrunikoort
1/2 sidruni mahl
380 g suhkrut
1 vanillikaun
125 g võid (tükkideks lõigatud)
3 muna
160 g hapukoort
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
40 g hakitud mandleid
60 g mandlijahu
40 g musta šokolaadi (hakitud)

DSC_0118

Koori pirnid, aga jäta neile sabad külge. Sega potis kokku vesi, sidrunikoor ja 220 g suhkrut. Lõika vanillikaun pikkupidi pooleks ning lisa potti. Kuumuta segades kuni suhkur lahustub, siis lisa pirnid ning aja vesi keema. Keera tuli madalaks ja keeda pirne umbes 30 min. Tõsta pirnid ettevaatlikult välja ja pane nad sõelale nõrguma. Jäta vedelik edasi keema, lisa sidrunimahl ja keeda kuni vedelikukogus on vähenenud ning tekkinud on siirup. Lase siirupil jahtuda toatemperatuurile.
Kuumuta ahi 160 kraadini. Määri ringikujuline koogivorm seest võiga. Sega või ja ülejäänud suhkur ühtlaseks vahuks. Sega edasi ja lisa ükshaaval munad ning hapukoor. Lisa 2 spl siirupit ja ülejäänud koostisosad (jahu, millesse on segatud küpsetuspulber, mandlid, hakitud šokolaad, mandlijahu) ning sega ühtlaseks taignaks.
Kuivata pirnid köögipaberiga ja säti nad ringikujuliselt koogivormi püsti, sabad üleval. Vala vormi tainas. Ära muretse, kui esialgu tundub, et pirnid väga palju koogist välja jäävad - taignaosa paisub ahjus üksjagu kõrgemaks. Küpseta 1,5 h või vajadusel veidi kauem. Tõsta kook ahjust välja ja lase 10 minutit toatemperatuuril seista. Vala ülejäänud siirup koogile ja serveeri.


DSC_0098 DSC_0076

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Nii ilus kook ja need pirnid seal koogi sees tunduvad tõesti nagu sügisesed langenud lehed. Nii palju pirne koogi sees peaks jätma väga mõnusa ja mahlaka maitse. Tegemiseks paistab kuluvat muidugi päris palju aega, nii et sobib hästi vihmasesse ja jahedasse sügisesse, kui toast välja minna ei taha :)

Palju tervitusi,
Eva-U
Anonüümne ütles …
Tõeliselt ilus kook! Äkki on sama hea ka?... Võib-olla isegi proovin.
Kahupea tervitused
Juc ütles …
Eva, see on tõepoolest üks ääretult mahlane kook. Ja see siirup seal peal lisab mahlasust ainult juurde. Aga koostisoli oli tõesti palju, terve laud oli kausikesi täis :).Palju tervitusi teilegi!
Kahupea, oli jah tõesti hea. Isegi üle ootuste. Nii et äkki tõesti? :)
Tervitused vastu!
Voisula ütles …
Ühinen eelnevate kommentaaridega, ilus ja huvitav kook. Just huvitav, teistmoodi ja hea idee. Kutsub järgitegema.
Juc ütles …
Voisula, aitäh. On jah teistmoodi ja ei osanudki enne midagi ette temast kujutada, kui valmis oli. Peale väljanägemise muidugi! Teinekord proovin tumepunaste ploomidega, ma usun, et saab samuti väga hea ja jälle veidi teistmoodi.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga