Salat suitsupardi, apelsinide ja pekaanpähklitega

Tundub, et kevad hakkab üha enam ka meie toidulaudadele jõudma. Vähemalt selline mulje jääb viimasel ajal, kui piilun Kodukokad.ee veebilehele, mis igapäevaselt terve hulga Eesti toidublogijate hõrgutisi ühte kohta kokku toob. Üha enam leidub seal värskeid salateid ja värvilisi smuutisid. Mis see põhjus ikka muud on, kui kevad ja välja tulnud rõõmus päike! Marju valmistas datli ning maasika smuutisid, Andra tegi maasika-rukola smuutit, Piret imelise tsitruste ning varsselleri salati, Liisi köögis valmis uhke apelsini-fenkoli salat... Ega minagi siis maha ei saa jääda, panin seekord värvid ja salati ühte patta. Pakun välja salati suitsupardi, apelsinide ning pekaanpähklitega, mis mulle Saveuri piduroogade kogumikus silma jäi.

DSC_0152
Eestis kuuldavasti suitsuparti müügil pole, nii et tuleb kas ise pardi suitsutamine ette võtta või kasutada alternatiivseid suitsutatud linnulihasid! Või miks mitte ka sea- või veisisinki. Pekaanpähklid saab vajadusel asendada Kreeka pähklitega. Näevad teised üsna sarnased välja ja sobivad mõlemad salatitesse suurepäraselt. Mann muide arvab, et need pähklid teevad eriti targaks, kuna nad on aju kujulised. Mine Sa tea, äkki on tõsi taga! Apelsinid ja endiiviad peaksid täiesti saadaval olema, iseasi kas just punased endiiviad, aga see pole ka siinkohal väga oluline. Nii et üks värviline pidulik salat, mille valmistamisel võib fantaasia vabalt ja kevadiselt lendu lasta.

Et veel ja veel värve sellele postitusele lisada, toon ära ka mõned õied, mis minu kaameraobjektiivi ette jäid, kui Manniga laupäeval õues palli mängimas käisime. Ja lilleke Mann oli meil ka sel korral kohe eriti värviline - saabus teine äsja klassivend Ryani sünnipäevalt, kus toimetas üks osav näomaalija.

DSC_0065 DSC_0061
DSC_0053 DSC_0060
Eelmisel nädalal avastasin, et kaks päeva kestev töönädal oleks just täpselt parasjagu sobilik minu jaoks. Alles jõuad tööd alustada, kui nädal juba läbi. Ütlemata mõnus! Sarnaseid nädalaid õnnestub mul lähiajal veel nautida, kuna teisipäeval-kolmapäeval oleme Henriga Umami asjus Ethnic foods Europe messil. Olen juba ette põnevil, nii messi enda pärast kui seetõttu, et ööbima otsustasime seekord minna hoopis kuuldavasti imeilusasse Bruggesse. Loodetavasti näeme nende päevade jooksul nii mõndagi, mida teiega hiljem jagada saan!

Duck, orange and pecan salad 4
Aga nüüd siis lubatud salat. Vaja läheb:
4 (punast) endiiviat
2 apelsini (et värvi veelgi rohkem lisada, kasuta veriapelsine)
150 g suitsuparti (või asendada kergelt suitsutatud kanaga või nt veisesingiga)
peotäis pekaanpähkleid (või asendada Kreeka pähklitega)
1,5 tl mett
4 spl toiduõli
3 spl valget palsamiäädikat
soola, musta pipart
Duck, orange and pecan salad 8
Tee nii:
Eralda endiivia lehed ning pese need külma vee all. Koori apelsinid ja lõika ristipidi õhukesteks viiludeks. Valmista kaste, selleks sega kokku mesi, äädikas ning õli. Maitsesta kaste soola ja musta pipraga. Viiluta suitsupart õhukesteks viiludeks.
Säti taldrikutele salati komponendid - andiivialehed, apelsiniviilud, suitsupart ning pekaanpähklid. Nirista peale salatikaste, sega kergelt läbi ning serveeri kohe.

Kommentaarid

Piret ütles …
Suitsupart on meil siin täitsa olemas, just ostsin uuenenud Sadama turult mõnusad pontsakad pardifileed ja sokutasin salatisse. Imemaitsev! Endiiviaid leiab ka nii punaseid, kui rohelisi, nii et takistusi pole selle toreda salati kokku panemiseks. Pekaanipähklid meeldivad mulle ka hullult, aga ilma Mannita ma poleks küll selle peale tulnud, et need ka targemaks teevad. Nüüd õnneks tean ja lisan alati mõne rohkem:)
Juc ütles …
Oi, Piret, see on ju superuudis! Tallinnas on olukord ikka palju palju paremaks läinud kui mõne aasta eest. See teeb meele rõõmsaks kohe! Ja tore, et nüüd pähklisöömisele lisapõhjuse leidsid, mulle endale meeldib ka nii mõelda, et söön aga rohkem pähkleid ja tarkust aina tuleb :)
Eva ja CO ütles …
No see on ikka yks eriti r66mus salat, mis lausa kutsub sooma. Pekaanipahklid ja kreeka pahklid on minu lemmikud. Mann on lahe, et arvab, et need targemaks teevad, sest on aju kujuga :) Ta on ikka nii andekas! Ju siis teevad ka, kui ta seda nii usub. Ma kuulsin hiljuti, et kui paevas peotais kreekapahkleid syya (v6i olid need hoopis pekaanipahklid?), siis pidi see rinnavahi vastu hasti m6juma, nii et ei tasu nendega siis koonerdada ;)
Kevadised 6ied on imekaunid, aga Mann teeb oma iluga igale 6iele silmad ette :)

Naudi oma lyhikest toonadalat, p6nevat toidumessi ja imelist Brugget!

Eva-U
Juc ütles …
Eva, tundub, et tuleb tõesti kreeka ja pekaanpähklitest toituma hakata! :) Mannile ütlen komplimendi edasi, ta on kindlasti väga rõõmus. Homme on siis jälle nädalavahetus, hurraaaa! :) Kavatsen Su soovitust kuulda võtta ja kõike nautida! Tervitused!
Andra Kalda ütles …
Nii kaunites värvides salat ja kooslus isutab sööma küll! Kuidagi väga kevadine tunne tuli sinu postituse peale :) Ja väga meeldib mulle ka see, et kreeka pähklid teevad targaks, sest nad on aju moodi!!! Super :)
Juc ütles …
Andra, suur aitäh Sulle muide kevadise inspiratsiooni eest. Me siin jagame kõik üksteisega usinalt seda kevadet :). Aga lapsesuu ajab vahel tõesti väga lahedat juttu ikka!
Anonüümne ütles …
Imeilus kevadine postitus! Tunnistan ausalt, et pole endiiviatest midagi kuulnudki, ehk mõnes jutukas.Kui teen kunagi ekskursiooni Prismasse, siis hoian silmad lahti.
Mann on ikka väga nutikas oma tähelepanekutega!
Head reisi ja nael kummi.....! Kahupea
Silja Luide ütles …
tõesti ilus kevadiselt kirgas postitus:) salatid, smuutid ja värsked mahlad on mul ka praegu köögis eriti teemaks:)

Brugge on hästi armas linnake ja praegsuel aasta-ajal vast ei ole vel väga palju turiste ka. Eriti armas on aga sealses vanalinnas õhtuti jalutada, sest enamik turiste tuleb üheks päevaks bussiga ja kihutab õhtul minema, mistõttu õhtul on hoopis vaiksem ja rahulikum.Toredat reisi Teile!
Juc ütles …
Kahupea ja Silja, suur aitäh teile heade soovide eest, reis sai tõesti väga vahva.
Kahupea, proovi ära jah need endiiviad. Äkki oled neid kuulnud teise nime - salatsiguri - all? Ja kui leiad poest, siis osta kollasemate otstega - rohelised otsad on mõrud! Ma olen kunagi Tallinnast põrgumõrusid endiiviaid ostnud. :)
Silja, Brugge oli tõepoolest armas kuubis. Turiste polnud üldse palju ja meie hotell oli kirss koogi peal! Eks ma püüan varsti siia sellest ilust pilte ka üles panna, kuigi ma puupea unustasin täna hommikul, kui valgus ilus oli, fotoka kaasa võtta :)!
Merit ütles …
Pildid ja linn tõesti imeilusad! In Bruges on muidugi ka lihtsalt üks maailma kõige lahedamaid filme üldse:)

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco