Sel suvel grillime veiseliha - petite tender Veinimeistri soolaga

Veiseliha jõuab eestlaste kodusele toidulauale palju harvem kui näiteks kana- või sealiha. Üheks põhjuseks on arvatavasti selle kõrgem hind. Samas pole see kindlasti mitte ainuke põhjus. Esiteks ei ole maitsva veiseliha valmistamise oskused meile sugupõlvede kaupa edasi kandunud, nagu sealiha puhul see kindlasti on. Nõukogude ajal müügil olnud loomaliha oli kõike muud kui see mahlane ja pehme lihaveise liha, mida järjest enam täna poelettidelt leida võime. Nii et mina pakun välja, et hakkame siis end selles vallas harima, kuidas valmistada maitsvat veiseliha. Minul näiteks on pärast maailma kõige paremaid-maitsekamaid-mahlasemaid Jaapanis (grillitud wagyu) ja Brasiilias (picanha) söödud veiselihasid küll suur kihk selles vallas paremaks saada ja midagi võrdväärset ka ise kunagi valmis küpsetada. Olen seda mõtet juba ammu mõlgutanud ja aegajalt proovi ka teinud, aga viimase tõuke andis mulle Umami uue gurmeesarja Veinimeistri sool, mille maitsmisel ja nuusutamisel sain kohe aru, et nüüd tuleb üks kvaliteetne lihaveisetükk särisevale grillile panna. Infoks lisan veel, et Veinimeistri soola näol on tegemist Réunionist pärit meresoolakristallidega, mis on maitsestunud Cabernet ja Merlot veini vaatides ning saanud omale sügava veinipunase tooni ja täitlase punaveini aroomi. Maitses on tunda punaseid marju ja metsataimi.
Nii et lähiajal postitan siia riburadapidi mitu grillitud veiseliha retsepti, abiks Liivimaa Lihaveise põnevad lihatükid, Umami gurmee uued maitsed, netist leitud õpetussõnad ja katse-eksitus meetodil avastatud tõeterad.

DSC_2028

Sissejuhatuseks siis petite tender peaaegu naturaalses kuues, maitseks vaid veinimeistri sool, must pipar ja sidrunimahl. Selle ilusa nimega lihalõike kohta kirjutab Liivimaa Lihaveise koduleht niimoodi: veise sise- ja välisfilee saab edukalt asendada sama pehmete, aga oluliselt maitsvamate tükkidega veise esi-ja tagaosast (petite tender puhul siis esiosast), kusjuures hinnaklassilt on need tükid ka tunduvalt odavamad. Nii et igati väärt mõte, kas pole!

Ja enne retsepti juurde asumist mõned universaalsed veiseliha-näpunäited, et kõik ikka õnnestuks:
* happelised marinaadid teevad veiseliha nätskeks, kasuta õlimarinaade;
* kui katad liha marinaadiga, siis lase lihal enne külmkappi panemist umbes pool tundi toatemperatuuril seista, nii läheb marinaad liha sisse;
* enne grillimist lase lihal tund aega toatemperatuuril seista;
* grilli suurel kuumusel ja vähe aega, nii saad tõeliselt mahlase tulemuse, nt petite tenderi puhul piisab sellest lõigatud ca 3 cm paksustele viiludele vaid paari minuti pikkusest küpsetusajast.

DSC_2038
Petite tender veinimeistri soolaga
Vaja läheb:
1 petite tender lihatükk
maitse järgi Veinimeistri soola
maitse järgi värskelt jahvatatud musta pipart
1/2-1 sidruni mahl
oliiviõli
serveerimiseks rohelist salatit (mina valmistasin salati väikestest vereva oblika lehtedest oliiviõli, parmesaniliistakute ja meresoolahelvestega, aga oblika asemel võib kasutada ka nt rukolat või spinatit vms) ja head punast veini

Tee nii:
tõsta liha toatemperatuurile umbes tund aega enne grillimist. Aja grill korralikult kuumaks. Lõika veiselihast ca 3 cm paksused viilud, patsuta ristikiudu lamedamaks ja määri neid oliiviõliga. Grilli mõlemalt poolt (pöörates liha vaid 1 kord ja seda kindlasti näpitsatega, mitte kahvlit sisse torgates) paar minutit, eemalda tulelt, puista viiludele kohe soolahelbed, et need kuumuse käes sulaksid ja soolakas mahl liha kataks. Maitsesta musta pipraga, piserda peale sidrunimahla. Tõsta lihaviilud varem valmis pandud salatile ja serveeri kohe!

Kommentaarid

Kairi ütles …
Mnjaa... M on tohutu veiseliha gurmaan :) Lakkusime sõrmi Arg-s, kus öeldi, et noh, maitsestame ainult soolaga. Minesta v ära, eks ole! Maitse oli taevalik, arvasin, et megalt on maitseaineid. Aga tglt peitub konks muidugi lihas endas.

Panen kõik kõrva taha ja saadan mehe poodi, kui üks kord koju tagasi jõuan suvitamast :P

Tänud Sulle! Proovin kindlasti järele :) Loodetavasti postitad mõne retsepti ka panni/ahju tarbeks (kõigil meil pole oma maja Peedul :P ) V sobib ka grillpann, mida pliidile panna saab?
Juc ütles …
Prl Smilla, jah, konks on nii lihas, kui ka küpsetamises. Selles viimases on nad seal Lõuna-Ameerikas ikka täielikud profid, aga neile see oskus vist emapiimaga kaasa antud :). Kindlasti tasub proovida ka grillpannil, määrida see korralikult õliga kokku ja ajada kuumaks. Aga jätan ka selle ahju/pliidi tellimuse meelde ja püüan selles suunas ka mõtte tööle panna! :) Ilusat suve!
Eva ja CO ütles …
Nii head näpunäited veiselihaga ümberkäimiseks. Selles osas on sul tuline õigus, et veiseliha ikka kuigi tihti ei söö ja ausalt öeldes ei oskagi sellega suurt midagi peale hakata. See Veinimeistri sool tundub ka nii põnev. Kas see sobibki põhiliselt marinaadide tegemiseks või on sellel muid kasutusvõimalusi ka?

Retseptidele järge ootama jäädes,
Eva-U
Juc ütles …
Eva, on jah nii, et peaks veiselihaga rohkem katsetama, siis tuleks oskused ka. Aga fileetükid on katsetamiseks pagana kallid, selles suhtes oligi väga äge nende teistsuguste lihatükkidega katseid teha. :) Aga veinimeistri soola kasutaksin ma pigem lõppviimistlused ja -maitsestamises, nagu siin retseptiski, mitte marineerimiseks. Sobib kindlasti ka grillitud sealiha ja kala peale, salatitesse (ära proovitud), tomatiga jne. Tootja soovitab lisada veidi neid kristalle šokolaadidessertidele või foie gras peale! Põnev, eksju?
Eva ja CO ütles …
No ülipõnev! Seda imesoola tahan ma kindlasti näha ja maitsta!

Peatse kohtumiseni Luxis!
EvaU
Profa ütles …
Mina ei ole veel korralikku kodumaist veist saanud, või noh, välismaised on paremad olnud. Aga ega meil jah, veise valmistamise traditsioon just pikk ole niiet erinevad õpetused on igati õigel kohal.
Juc ütles …
EVa, kindlasti saad seda ja kõike muud proovida. Järgmisel nädalal juba :).
Priit, seni pean ka ütlema, et parimad elamused on välismaal olnud, aga ma ei julge siiski eel öelda, et asi oleks lihas olnud, pigem ma arvan siiski oskustes. Välja arvatud wagyu, see on ikka täiesti teistsugune liha.

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga