Tursk pidurüüs, mandariini ja Tai ürtidega

Minu meelest oli see üks Saveuri piduroogade kogumik, kus see ilusas erkkollases mandariinikastmes ilutsev tursk, õhukesed kumkvaadiviilud aktsenti lisamas, mulle silma jäi. Üldse on vist nii, et kui ma näen kuskil retsepti, milles valge kalaga midagi põnevat on tehtud, siis lisan selle otsemaid oma "to do" listi! See list on muide väga pikk, sest näiteks seesama retsept ootas oma etteastet terve aasta. Tegu oli nimelt eelmisteks jõuludeks välja antud piduroogade kogumikuga :). Nüüdseks on mul siinsamas laual juba 2012. aasta jõuludele pühendatud Saveuri piduroogade kogumik, ilusti kollased post-it´id vahel neil lehtedel, kus midagi põnevat leidub. Näiteks kammkarpidest raviolid, mis on tapenade´ga täidetud, kalmaaritindiga pliinid suitsulõhega või pistaatsia panna cottad ju lausa kutsuvad katsetama. Aga jumal teab, millal ma nendeni jõuan, võibolla järgmisteks jõuludeks. Sel aastal on meie detsembrikuu nii busy, et enamus põnevaid retsepte peavad järjekorras rahulikult oma aega ootama.


Aga mandariin võrdub minu jaoks jõuludega! Ja just sel põhjusel ootasingi ma selle ilusa tursaretseptiga nii kaua. Nii et siit ta siis lõpuks tuleb - tursk Tai ürtidega mandariini ja kookospiima kastmes!

DSC_4871

Vaja läheb (4-le):
*4 tükki turska, nahaga või ilma (igaüks ca 180 g)
*400 ml mandariini mahla
*50 ml laimi mahla
*150 ml kookospiima
*3 spl värsket või kuivatatud sidrunheina
*2 spl purustatud galangalit
*2 küüslaugu küünt
*1 väike tšilli
*1/2 tl kurkumat
*1 tl maisitärklist
*1 spl õli
*2 kumkvaati
*mõned Tai basiiliku lehed

Tee nii:
Koori ja haki küüslauk. Kui kasutad värsket galangalit ja sidrunheina, siis koori ja haki ka need. Sega kokku tsitruste mahlad, sidrunhein, küüslauk, laimilehed, galangal ja tšilli. Keeda madalal kuumusel, kuni kogus on ca 1/3 võrra vähenenud. Eemalda potist tšilli. Lisa kurkum ja kookospiim. Keeda veel umbes 10 minutit. Kurna kaste läbi peene sõela, maitsesta soolaga ja pane tagasi tulele. Sega tärklis vähese veega lisa kastmele. Sega ja kuumuta, kuni kaste pakseneb, tõsta pott tulelt.
Määri kalatükid soola ja pipraga mõlemalt poolt. Kuumuta õli pannil ja prae kala mõlemalt poolt kuldseks. Ole kala pööramisel ettevaatlik, küps tursk laguneb kergelt. Tõsta taldrikule kaste, selle keskele kalatükk, säti kala peale õhukesed kumkvaadiviilud ja mõned värsked Tai basiiliku lehed.
Kõrvale serveeri jasmiini- või basmatiriisi.
Ilusat advendiaega!

DSC_4869

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
See on küll üks igavesti ilus piduroog! Nii rõõmus ja särtsakas, justkui suvine päike! Sobib hästi halli talveilma :)
Ma olen Sinuga täiesti ühel nõul, et valge kala on niisama süües nii igav, et iga uus retsept on alati teretulnud. Retsept läheb kindlasti katsetamisele! Selline küsimus ka, et mis loom see kumkvaat on? Tundub nagu mingi tsitruseline? Millega seda võiks asendada? Apelsiniga?

Kõike kaunist,
Eva-U
Juc ütles …
Eva mulle meeldis selle roa juures, et mahedamaitselise kala kõrval oli kaste hästi maitserohke. Aga kumkvaat on pisike tsitruseline, mida süüakse koos koorega. Mitte ülemäära mahlakas, maitselt magusa ja mõrkja vahepealne. Eks ta siin rohkem kaunistuseks ole, nii et vaheta julgelt mõne muu tsitruse vastu välja, nt väikse apelsini. Või jäta üldse ära! :)
Piret ütles …
Oi, selle ma pean küll nüüd oma "to do" listi lisama ja ma ei kirjuta seda sinna lõppu, see lausa pressib ennast ette otsa:)
Juc ütles …
Piret, rõõm kuulda :). Loodan, et maitseb hästi!
Anonüümne ütles …
Appi, kõht läks hullult tühjaks...
Vot seda ma than küll katsetada!
Mis sa arvad,kas heik sobiks ka? Pole turul ammu toorest turska näinud.
Pilt on ilus nagu magustoit.
Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Kahupea, kindlasti sobiks heik samamoodi! Anna andeks, et kõhu tühjaks Sul ajasin :). Aga head kala küpsetamist siis, loodan, et tulemus on maitsev nagu magustoit :)
Tervitameee!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga