Szechuani pipraga rohelised oad
Kas te teate juba midagi Szechuani piprast? Meie avastasime selle enda jaoks paari aasta eest ja oleme selle avastuse üle siiralt õnnelikud. Tegu on ühe eriti laheda pipraga - see ei ole üldse ülearu vürtsine, pigem mahe, maitselt tsitruseline, värvilt tumeroosa ja eripäraks kerge tuim tunne, mis pärast selle söömist suhu jääb. Szechuani (või Sichuani, Szechwuani, heal lapsel ikka mitu nime) köök on Hiina kõige maitseküllasem ja vürtsisem köök. Üks suuremaid maitseelamusi meie Hiinas käigu jooksul oli, kui üks tore Hiina pere meid endaga Szechuani restorani õhtusöögile kutsus. Siis ma veel ei teadnud, mis põnev vürts see on, mis meie õhtusöögi hiti, suure poti maitsvas kastmes kala, nii eriliseks teeb, aga nüüd ma tean. See see roosa tera oligi. Ah jaa, Umamis on meil üks tore klient, kes ütleb, et ta sööb neid pipraid õllekõrvaseks snäkiks õhtul telekat vaadates :). Ühesõnaga, üks tore tera!
Kõige kuulsam toit, mis sealtkandist pärit ja kus Szechuani pipar prominentset rolli mängib, on vast kung pao kana. Lisaks meeldib mulle väga, kui need kergelt purustatud pipraterad on grill-liha marinaadis. Aga täna valmistame hoopis midagi eriti lihtsat, ideaalset argiõhturooga, millest ei puudu ka see väike twist, mis ühe söögikorra eriliseks teeb - Szechuani pipra ja hakklihaga rohelisi ube. Esialgne idee on pärit Food&Wine´ist, mille retsept on meie poolt veidi tuunitud. Veinisoovituseks pakkus ajakiri välja, et siia juurde sobiks ideaalselt kuiv riesling.
Tee nii:
Rösti kuival ja kuumal pannil kergelt pipraterasid kuni need aromaatseks muutuvad. Vala terad uhmrisse ja purusta need.
Kuumuta pannil 2 spl õli, lisa hakkliha ja prae umbes 5 minutit. Lisa ingver, küüslauk, rohelised sibulad ja 2/3 kogust Szechuani pipart. Sega ja prae veel paar minutit. Eemalda liha pannilt.
Kuumuta pannil ülejäänud õli, lisa rohelised oad ja prae umbes 7 minutit, kuni need hakkavad kergelt pruuniks ja krõbedaks minema. Lisa puljong ja keeda kuni oad on veel kergelt krõmpsud, aga valmis, ja vedelik praktiliselt ära auranud.
Sega väikses kausis kokku sojakaste, kalakaste, vein ja suhkur. Vala saadud segu ubadele. Lisa pannile ka hakkliha. Sega läbi ja prae paar minutit.
Tõsta roog kaussi, puista üle ülejäänud Szechuani pipraga. Serveeri kohe koos riisiga!
Kõige kuulsam toit, mis sealtkandist pärit ja kus Szechuani pipar prominentset rolli mängib, on vast kung pao kana. Lisaks meeldib mulle väga, kui need kergelt purustatud pipraterad on grill-liha marinaadis. Aga täna valmistame hoopis midagi eriti lihtsat, ideaalset argiõhturooga, millest ei puudu ka see väike twist, mis ühe söögikorra eriliseks teeb - Szechuani pipra ja hakklihaga rohelisi ube. Esialgne idee on pärit Food&Wine´ist, mille retsept on meie poolt veidi tuunitud. Veinisoovituseks pakkus ajakiri välja, et siia juurde sobiks ideaalselt kuiv riesling.
Vaja läheb:
* 1tl Szechuani pipart
* 4spl toiduõli
* 200g segahakkliha
* 1spl riivitud ingverit
* 1spl hakitud küüslauku
* peotäis hakitud värsket sibulat
* 400g peenikesi rohelisi ube
* 100ml kanapuljongit
* 2spl sojakastet
* 1spl kalakastet
* 1spl kuiva valget veini või Hiina riisiveini
* 1tl suhkrut
Tee nii:
Rösti kuival ja kuumal pannil kergelt pipraterasid kuni need aromaatseks muutuvad. Vala terad uhmrisse ja purusta need.
Kuumuta pannil 2 spl õli, lisa hakkliha ja prae umbes 5 minutit. Lisa ingver, küüslauk, rohelised sibulad ja 2/3 kogust Szechuani pipart. Sega ja prae veel paar minutit. Eemalda liha pannilt.
Kuumuta pannil ülejäänud õli, lisa rohelised oad ja prae umbes 7 minutit, kuni need hakkavad kergelt pruuniks ja krõbedaks minema. Lisa puljong ja keeda kuni oad on veel kergelt krõmpsud, aga valmis, ja vedelik praktiliselt ära auranud.
Sega väikses kausis kokku sojakaste, kalakaste, vein ja suhkur. Vala saadud segu ubadele. Lisa pannile ka hakkliha. Sega läbi ja prae paar minutit.
Tõsta roog kaussi, puista üle ülejäänud Szechuani pipraga. Serveeri kohe koos riisiga!
Kommentaarid
Kallistades,
Eva-U
Olen seda pipart salatites kasutanud, aga oad hakklihaga on midagi uut(minu jaoks).
Tervitused Kahupealt
Aga soovitav on neid ükshaaval näksida, kuna terade maitse on erinev...
Peale 3 viinapitsi võid ka mitu tükki suhu korraga visata-puhastab meeled ära, noh,nagu sushis.
Aga see on ikkagi maitsemeele asi-selge see, et veini maitse tapab ära-kuid viina maitsest tahadki lahti saada.
Kahupea
Proovisin szechuani pipart ka niisama süüa, aga see oli ikka natuke liiga karm kogemus :) Jyri kommentaari lugedes oleks võinud tõesti ehk viinaga pipra alla loputada. See kõlab isegi hea plaanina :)
Miljon tervitust,
Eva-U
Kahupea ja Eva, rõõm kuulda, et maitses hästi. Eva, minu meelest ka niisama söömiseks on veidi karm, kuigi paar tera võin külla ka niisama ära süüa! Mul hea meel, et sain teie menüüsse täiendust tuua selle lihtsa toidu näol!