Szechuani pipraga rohelised oad

Kas te teate juba midagi Szechuani piprast? Meie avastasime selle enda jaoks paari aasta eest ja oleme selle avastuse üle siiralt õnnelikud. Tegu on ühe eriti laheda pipraga - see ei ole üldse ülearu vürtsine, pigem mahe, maitselt tsitruseline, värvilt tumeroosa ja eripäraks kerge tuim tunne, mis pärast selle söömist suhu jääb. Szechuani (või Sichuani, Szechwuani, heal lapsel ikka mitu nime) köök on Hiina kõige maitseküllasem ja vürtsisem köök. Üks suuremaid maitseelamusi meie Hiinas käigu jooksul oli, kui üks tore Hiina pere meid endaga Szechuani restorani õhtusöögile kutsus. Siis ma veel ei teadnud, mis põnev vürts see on, mis meie õhtusöögi hiti, suure poti maitsvas kastmes kala, nii eriliseks teeb, aga nüüd ma tean. See see roosa tera oligi. Ah jaa, Umamis on meil üks tore klient, kes ütleb, et ta sööb neid pipraid õllekõrvaseks snäkiks õhtul telekat vaadates :). Ühesõnaga, üks tore tera!

DSC_5429

Kõige kuulsam toit, mis sealtkandist pärit ja kus Szechuani pipar prominentset rolli mängib, on vast kung pao kana. Lisaks meeldib mulle väga, kui need kergelt purustatud pipraterad on grill-liha marinaadis. Aga täna valmistame hoopis midagi eriti lihtsat, ideaalset argiõhturooga, millest ei puudu ka see väike twist, mis ühe söögikorra eriliseks teeb - Szechuani pipra ja hakklihaga rohelisi ube. Esialgne idee on pärit Food&Wine´ist, mille retsept on meie poolt veidi tuunitud. Veinisoovituseks pakkus ajakiri välja, et siia juurde sobiks ideaalselt kuiv riesling.

Vaja läheb:
* 4spl toiduõli
* 200g segahakkliha
* 1spl riivitud ingverit
* 1spl hakitud küüslauku
* peotäis hakitud värsket sibulat
* 400g peenikesi rohelisi ube
* 100ml kanapuljongit
* 2spl sojakastet
* 1spl kalakastet
* 1spl kuiva valget veini või Hiina riisiveini
* 1tl suhkrut

Tee nii:
Rösti kuival ja kuumal pannil kergelt pipraterasid kuni need aromaatseks muutuvad. Vala terad uhmrisse ja purusta need.
Kuumuta pannil 2 spl õli, lisa hakkliha ja prae umbes 5 minutit. Lisa ingver, küüslauk, rohelised sibulad ja 2/3 kogust Szechuani pipart. Sega ja prae veel paar minutit. Eemalda liha pannilt.
Kuumuta pannil ülejäänud õli, lisa rohelised oad ja prae umbes 7 minutit, kuni need hakkavad kergelt pruuniks ja krõbedaks minema. Lisa puljong ja keeda kuni oad on veel kergelt krõmpsud, aga valmis, ja vedelik praktiliselt ära auranud.
Sega väikses kausis kokku sojakaste, kalakaste, vein ja suhkur. Vala saadud segu ubadele. Lisa pannile ka hakkliha. Sega läbi ja prae paar minutit.
Tõsta roog kaussi, puista üle ülejäänud Szechuani pipraga. Serveeri kohe koos riisiga!

Kommentaarid

Eva ja CO ütles …
Mul on need piprad kapis täitsa olemas. Ma ei ole veel neist nii suurde vaimustusse sattunud kui teie pere, aga seda viga annab parandada. Kavatsen need kohe koju minnes kapisügavusest üles otsida. See, et keegi neid õlle kõrvle näksib, tundus eriti intrigeeriv. Tuleb järele proovida! Ja hakkliharoa retsepti panin juba järgmise nädala menüüsse kirja!

Kallistades,
Eva-U
Juc ütles …
Otsi üles jah ja proovi järgi. Kuigi ega kõigile ei peagi ju samad asjad hirmsasti maitsema hakkama :). Ma ise eelistaksin näksida veini kõrvale seesami seemneid Ume ploomiga ja jätaksin Szechuani pipra toitude sisse panemiseks :). Loodan igatahes, et hakklihaga oad saavad maitsvad olema! Kallistused vastu! Juc
Anonüümne ütles …
Saab tehtud!
Olen seda pipart salatites kasutanud, aga oad hakklihaga on midagi uut(minu jaoks).
Tervitused Kahupealt
Juc ütles …
Kahupea, rõõm kuulda, et uue idee said. Loodan, et teile maitseb! Tervitustega, Juc
jyri9998 ütles …
Juc, jutt oli õllest, mitte veinist... Sobib ka viina peale, võtab maitse maha.
Aga soovitav on neid ükshaaval näksida, kuna terade maitse on erinev...
Peale 3 viinapitsi võid ka mitu tükki suhu korraga visata-puhastab meeled ära, noh,nagu sushis.
Aga see on ikkagi maitsemeele asi-selge see, et veini maitse tapab ära-kuid viina maitsest tahadki lahti saada.
Anonüümne ütles …
Super hea, juba söödud!
Kahupea
Eva ja CO ütles …
Jutakeneee! See roog sai lihtsalt võrratuuuu! Need oad ja hakkliha ja ingver, küüslauk ja muidugi kõige tipuks szechuani pipar - see kõik sobis nii hästi kokku, et viis keele alla. Sellest retseptist saab meie menüü igakuine külaline. Selles olen ma kindel!
Proovisin szechuani pipart ka niisama süüa, aga see oli ikka natuke liiga karm kogemus :) Jyri kommentaari lugedes oleks võinud tõesti ehk viinaga pipra alla loputada. See kõlab isegi hea plaanina :)

Miljon tervitust,
Eva-U
Juc ütles …
jyri, seda ma mäletan jah, et õllest käis jutt. Postituses mainisingi seda pipart, kui õllesnäkki :). Aga nüüd siis veel üks tore soovitus juurde - et viina kõrvale sakuskaks. Aitäh ka selle idee eest!
Kahupea ja Eva, rõõm kuulda, et maitses hästi. Eva, minu meelest ka niisama söömiseks on veidi karm, kuigi paar tera võin külla ka niisama ära süüa! Mul hea meel, et sain teie menüüsse täiendust tuua selle lihtsa toidu näol!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco