Banoffee toorjuustukook

Nii nagu mu raamaturiiulis olevad kokaraamatud ja toiduajakirjad kubisevad rebitud paberitükkidest, mis märgivad kõiki neid kümneid ja sadu retsepte, mida kunagi proovida plaanin, valitseb sarnane segadus ka mu arvutis. Ei tea kas ma olen ainus inimene, kel arvutis favoriitide nimekiri meetritesse kipub ulatuma, nii et ma isegi ennast suudan üllatada, kui neid vahel läbi asun kammima?! Sest tegelikult on ju kõik need sajad ja tuhanded toidublogid internetiavarustes samuti kokaraamatud, ilusate piltide ja mõnusate juttudega, ja nende vahele ei saa rebitud paberitükke panna, tuleb muudkui üksteise järel põnevamaid palu favoriitidesse lisada ja nii see juhtubki, et ühel hetkel kasvab kogu see lemmikute majandamine üle pea ja mitte keegi seda suppi enam ära ei söö.

Mari-Liisi banoffee juustukoogi retsept sai samuti favoriitidesse lisatud kohe, kui seda tema blogis nägin. Mõte banaanist, iirisest, šokolaadist ja toorjuustust üheskoos tundus lihtsalt vastupandamatult ahvatlev. Ja see retsept ei läinud ka meetritepikkusesse nimekirja kaduma, sest see kummitas mu peas kuni ma ta lõpuks valmis küpsetasin. Pettuma ei pidanud. Pettuma ei pidanud ka külalised, kellele seda kooki Emily katsikul pakkusin. Kõige suurem kompliment tuli mu samuti toidusõbrast sugulaselt, kes ütles, et tema meelest on minu küpsetatud juustukook maitsvam kui Saialille pagariäri ohtra šokolaadiga kringel, mis samuti tookord laual oli. Ja kes on proovinud, see teab, et Saialille kringlid on iga kulutatud senti väärt!

banoffee cheese cake

Retsept on siis Mari-Liisilt, suur aitäh talle! Kuna mulle tundus, et iirise ja banaaniga sobib suurepäraselt ka kergelt mandline tonka uba, siis riivisin juustukihti vanilli asemel pool tonkat. Aga selle võib sama hästi ka välja jätta või kasutada originaalvariandis olnud vanilli!

Vaja läheb:
Põhja tegemiseks:
*100g võid
*200 g Digestive küpsiseid
 
Täidiseks:
*2 hästi küpset banaani
*370g toasooja toorjuustu
*130g toasooja maitsestamata kohupiimapastat
*200g suhkrut
*2sl nisujahu
*1tl vanilliekstrakti, 1/2 vanillikauna seemned või pool riivitud tonka uba
*2 toasooja muna

Lisaks:
*4-5sl keedetud kondenspiima (keeda avamata plekkpurgis kondenspiima tunnikese või kasuta poes müüdavat keedetud kondenspiima)
*30g šokolaadi

banoffee toorjuustukook

Tee nii:
Sulata või ja purusta küpsised. Sega kokku küpsisepuru ja või. Vooderda 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Suru küpsisepuru-või segu ühtlaselt vormi põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.
Valmista täidis. Purusta banaanid saumikseri või kahvliga. Sega kõik täidise koostisosad ühtlaseks massiks. NB! kui toorjuustu üleliia tugevalt segada, muutub see väga vedelaks.
Vala täidis küpsisepõhjale. Küpseta 170 kraadi juures 50 minutit. Välja võttes võib koogi keskkoht veidi pehme olla.
Lõika koogi ääred noaga vormi küljest lahti, et pragusid ei tekiks. Lase koogil vormis jahtuda pool tundi kuni tund. Seejärel tõsta külmkappi, kus ta peaks seisma vähemalt 12 tundi.
Võta kook tunnike enne söömist külmkapist välja. Eemalda vormist ja tõsta ettevaatlikult tordialusele. Nirista peale mõned supilusikatäied toasooja keedetud kondenspiima. Riivi šokolaad  ja puista see ühtlase kihina koogile.

********************************************************************************
Vahepeal sai Umami BLOGIs ka kookosekaramelle keedetud. Vaata siia:

kookoskaramellid

Kommentaarid

Kairi ütles …
Vau! Sama siin - banaan, iiris ja toorjuust, ahvatlevamat kooslust annab välja mõelda :D
Proovin kindlasti järele! (ja no niiii kena tordi serveerimise alus.. ;))

Juc ütles …
No onju, Kairi!? Ma ei tea, miks see nii kohutavalt isuäratav juba ainuüksi mõeldes tundub :). Aga sellise ilusa tordi serveerimise aluse saab, kui suurele praetaldrikule kohvitass tagurpidi alla panna! :) Selline nipp siis!

Populaarsed postitused sellest blogist

Madalal temperatuuril küpsetatud liha vol 2

Punase läätse ja sealiha hautis

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Vana-vanaema pannišašlõkk

Kõige parem rabarberikook läbi aegade