Veini ei saa, dolmasid aga küll

Vaatamata Ilmataadi pidevale, pikale ja järjepidevale vastuseisule valmisid Peedul viinamarjad. Ilusad tumedad, eestimaise viinamarja maitsega. Sai kohe vast oma 10 tk ära söödud, sama palju jäi ka järgmiseks korraks valmima. Ühesõnaga, sel aastal veini ei tule. Aga nagu lubatud, dolmad tulevad (dolma on riisi, köögiviljade ja soovi korral ka lihaga täidetud köögiviljad, siinkohal siis viinamarjalehed, tuntud Türgi, Kreeka ja Põhja-Aafrika köökides) . Päris maitsvad teised. Olin väikestviisi eelarvamusel, et ju see leht üks maitsetu hein seal ümber on. Aga võta näpust, viinamarjalehel on omapärane lõhn ja hapukas maik, mis sobivad täidisega hästi.
Vaja läheb:
15 viinamarjalehte
1 küüs küüslauku
1 sibul
100 gr hakkliha
150 gr keedetud riisi
1 paprika
2 cm värsket tšillit
oliiviõli
1/2 sidruni mahl
soola/pipart
lehtpeterselli


Keeda riis. Prae oliiviõlis hakitud sibul, küüslauk, paprika, hakitud tšilli, hakkliha. Kui hakkliha on küps, lisa riis, prae läbi. Sega hulka hakitud petersell. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Keeda soolaga maitsestatud vees viinamarjalehti ca 3 minutit (nad peavad kindlasti värvi muutma). Eemalda varred. Kuivata lehed ükshaaval köögipaberiga. Pane lusikatäis täidist lehe läikivale poolele varre kinnitumiskoha lähedale. Voldi peale küljed ja rulli tugevalt toruks. Pane kõik rullitud dolmad laia põhjaga potti lahtine ots allpool tihedalt üksteise kõrvale. Piserda veel sidrunimahlaga, vala peale 1 spl oliiviõli ja vala potti niipalju keedetud vett, et dolmad oleksid peaaegu kaetud. Pane raskuseks neile peale kas taldrik võik mõni väiksem potikaas. Keeda tasasel tulel 20 min. Serveeri hapukoorega või maitsesta kastmeks maitsestamata jogurtit.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
väga isuäratavad näevad välja.Huvitav,miks nii kaua hautama peab? Igal juhul vahva!parimate tervitustega kahupea.
Juc ütles …
Kusjuures, Kahupea, tekkis mul täpselt sama mõte, et miks nii kaua. Aga siis ma mõtlesin ,et äkki väiksema ajaga ei haudu need viinamarjalehel olevad varrekesed pehmeks. PS! Kui tahad proovida, mine lammuta Peedul põõsaid. Ja pista mõni mari ka pintslisse.
Anonüümne ütles …
Nii kaua peab hautama, kui kasutad täidises keetmata riisi.
Juc ütles …
Ei tea midagi, vaatasin järgi nii ühest Vahemeremaade kokaraamatust, ühest tapaste raamatust ja nägin ühe kreeklase esitust, kõik tegid keedetud riisiga ja hautasid kaua.
Anonüümne ütles …
Mina vaatasin Tessa Kirose raamatut, seal oligi keetmata riis.
Kuid kiitused blogile ka, toredad retseptid :) Liis
Juc ütles …
OI, Liis, suured tänud komplimendi eest. Nii tore, kui meeldib!

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Kodumaine klassika - mulgipuder pruunistatud sibula ja suitsupeekoniga