Tubane, hubane, talvine grillipidu

Ja jälle ajendas mind tegudele Jamie, see Oliver, teate ju küll. Mõne aja eest edastas ETV, kuidas ta koos itaalia munkadega grilli säristas. Vaatasime seda koos H.-ga (kes on parandamatu grillihoolik) vist liiga tühja kõhuga, sest mõlemad ütlesime peaaegu korraga, et "tahaks ka praegu grillida!"...

Paar hetke vaikust ja ma mõtlesin:" No pagan, kes ütles, et grillitakse ainult suvel! Teeme grillipeo!" Ootasime laupäeva, mõnusat filmi, piisavalt aega ja tehtud ta saigi. Menüüs olid:

* bruschettad, fettuntad või lihtsad crostinid, kuidas iganes keegi armastab nimetada grillitud valget saia, mis on üle niristatud hea oliiviõliga, maitsestatud soola ja pipraga ning maitsvaks hõõrutud küüslauguküünega
* musta oliivi snäkid suitsusauna pekiga (või nt 5 päeva suitsulihaga)
* grillmarinaadis kana
* poest poole hinnaga ostetud jäägrigrill-liha
ja muu grillimise juurde sobiv - pärlsibulad, marineeritud piprad ja kurgid, tomati-sibulasalat ning muidugi vein ja õlu!


Varem tuleb ette valmistada kana. Võta fileed, pane kahe toidukile vahele ja tao taignarulliga veidi õhemaks. Sega marinaad - ohtralt oliiviõli, mõned spl punast veiniäädikat, 1 tl tüümiani, 1/2 tl tšillit, veidi riivitud sidrunikoort, 1/2 tl suhkrut, soola ja 1 hakitud küüslauguküüs. Las kana supleb selles marinaadis külmkapi jaheduses kohe mitu tundi.

Grill kuumaks ja off we go! Esimesena valasime välja joogid ning panime grillile saiad. PS! Hea võimalus ära kasutada veidi oma pehmust kaotanud saiu. Mis te arvate, mida itaallased oma saiadega teevad. Nad ostavad iga päev uusi ja uusi hõrgutisi kohalikult pagarilt, aga ega nad ju eelmise päeva omi ka minema ei viska. Nad on väga leidlikud, kasutavad saia palju salatites, suppides, muudes toitudes (nt aqua cotta, mille ka siit minu Võrratust maailmast leida võib) ja teevad ka grillsaju, nagu mina seda tegin. Olgu veel öeldud, et originaalis peaks kasutama siiski ciabattat või muud itaalia saia. Aga, kuna eesmärk pühendab abinõu nagu me kõik teame, sai minu mõne-päeva-tagune kodumaine sai kasutusele võetud. Igatahes, sai viiludeks, mõlemalt poolt hea rohelise oliiviõliga kokku ja grillile. Kui ühelt poolt kuldsed, keera nad teist külge päevitama. Tõsta ahjust välja, raputa peale meresoola ja tšillihelbeid. Serveeri koos priskete küüslauguküüntega, et igaüks saaks veidi kätt harjutada!

Valmista ette oliivisnäkid. Lõika suitsupekist ca 1 cm laiused ribad. Lõika need parajalt pikaks, et katta veidi üle poole oliivi. Võta kasutusele punt hambaorke ja kinnita pekiribad ümber oliivi. Pane grillile. Lisa grillile kanafileed ja noh... meie lisasime ka poest soodsalt saadud jäägriliha sealihast. Kui suitsupekk hakkab pruunistuma, võta snäkid välja ja lauale. Keera lihal külge, kui üks juba küps on. Ja kui teine ka küps, siis ei jää muud üle kui liha kallale!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Me harrastame ka hea meelega sügist ja talvist grillimist.. siis maitsevad grillilt tulnud toidud kohe eriti head :)
Juc ütles …
Meile ka meeldis, Britta. Ainult et, seda päris grillisuitsu maitset tahaks ka sinna juurde :)
Anonüümne ütles …
Minu perel on traditsiooniks sõita 24.veebruaril maale ja teha seal suur ämbritäis šašlõkki, juua hõõgveini ja lobiseda, siis on suveni grilli-isu täis ja saab jopedele mõnusa grillilõhna juurde. Seekord oli saslõkk kuidagi eriti hea. KLassikaline äädika-sibulamarinaad. :P:P Praegu on küll tunne, et niipea ei taha grillida,aga karta on, et nii kui kevad algab, oleme rõdul ja tossutame. :D

Populaarsed postitused sellest blogist

Eestimaine eksootika ehk suvi Saaremaal

Küüslaugukrevetid koorekastmes Henri moodi

Kõige parem rabarberikook läbi aegade

Päikeseline brownie toorjuustuga blogi esimese sünnipäeva puhul

Nädalavahetuse maiuspala, Osso buco